Ειρηνική η πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, τα ΜΑΤ μπήκαν στο ΑΠΘ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στιγμιότυπο από την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Έξω από τη Μεγάλη Βρετανία οι διαδηλωτές παρακολουθούμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φωτογραφία Eurokinissi.gr για την ΡΗΡ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μεγάλη σε όγκο,  με παλμό και επίκαιρα συνθήματα, ήταν η φετεινή ειρηνική πορεία για τη 39η επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Αντίθετα, επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου τα ΜΑΤ, το βράδυ του Σαββάτου, εισέβαλαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Αναλυτικότερα, στην μεγάλη πορεία της Αθήνας, η περιφρούριση των κομματικών οργανώσεων απέτρεψε τα έκτροπα. Σποραδικά και μικρής έκτασης επεισόδια είχαμε μόνον στην περιοχή των Εξαρχείων, από άτομα που δεν συμμετείχαν στην πορεία. Εντυπωσιακή (αν λάβει κανείς υπόψη τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά) ήταν η πυκνότητα και η μαζικότητα κόσμου στο μπλόκ του ΚΚΕ, που ήταν το μεγαλύτερο και το καλύτερα περιφρουρημένο.

Κατά την αστυνομία, όλοι οι διαδηλωτές ήταν 8-10.000 άτομα. Ωστόσο διάχυτη είναι η εντύπωση πως ήταν τουλάχιστον διπλάσιος ο αριθμός των συγκεντρωμένων.

Το παρών έδωσε και η “Σπίθα” του Μίκη θεοδωράκη με δικό της μπλοκ ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης μεγάλη συμμετοχή κόσμου.Το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις είχαν προαναγγείλλει ότι η πορεία θα τερματίζονταν φέτος στην Πρεσβεία του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συμβαίνοντα τις ώρες αυτές στη Γάζα.

Ωστόσο, όταν το μπλοκ του ΚΚΕ έφτασε στο ύψος της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενημερώθηκαν οι επικεφαλείς ότι η αστυνομία είχε αποκόψει το δρόμο προς την Πρεσβεία του Ισραήλ. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις  προκειμένουν να τους επιτραπεί να φθάσουν στο Νέο Ψυχικό, όπου βρίσκεται η Ισραηλινή Πρεσβεία.

Τελικά, επετράπη η πορεία και λίγο μετά τις 8 το βράδυ μέρος των διαδηλωτών κυρίως των αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ, Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά κ.α.)  έφθασαν και διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Κατά τα λοιπά, εντυπωσιακό στοιχείο της πορείας, η διαφύλαξη της ειρηνικής της χροιάς. Πρώτη φορά φέτος δεν υπήρξαν εντάσεις και επεισόδια. Να σημειωθεί ότι είχε κινητοποιηθεί σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της πρωτεύουσας. Έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία είχε σχηματισθεί πραγματικός κλοιός με 13 αστυνομικές κλούβες παρατεταγμένες η μία δίπλα στην άλλη να προστατεύουν το κτηριακό συγκρότημα της πρεσβείας.  Διπλή σειρά αστυνομικών των ΜΑΤ σχημάτιζαν ανθρώπινο τείχος μπροστά από τις αστυνομικές κλούβες, ενώ άλλες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν πίσω από αυτές.

Διπλή σειρά ανδρών των ΜΑΤ (αριστερά και δεξιά της πορείας) ακολουθούσαν κατά πόδας, σε όλη τη διαδρομή, το μπλόκ των αντιεξουσιαστών έτοιμοι να επέμβουν στην πρώτη αφορμή καθώς η εντολή που είχαν από την ηγεσία ήταν “να κατασταλεί εν τη γενέσει της κάθε απόπειρα ταραχής”.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στην Πάτρα και αλλού ενώ στη Λέσβο δημιουργήθηκε ένταση όταν έγινε απόπειρα, από αριστερούς φοιτητές να εμποδιστούν φοιτητές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να καταθέσουν στεφάνια. Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων ηρέμησαν τα πνεύματα και έγινε κανονικά η τελετή.

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη, ενώ όλα έδειχναν πως τα πράγματα ήταν ήρεμα, περίπου 300 άτομα βγήκαν από το χώρο του πανεπιστημίου και άρχισαν να κάνουν πορεία στην Εγνατία.
Νωρίτερα, επεισόδιο μικρής έκτασης σημειώθηκε όταν η ομάδα των 300 ατόμων βγήκαν από το χώρο του Πανεπιστημίου στην β’ Πύλη της Έκθεσης και πέταξαν μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Μικροζημιές και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία, έσπασαν την κάμερα από την Τράπεζα Πειραιώς επί της Τσιμισκή. Στη συνέχεια έσπασαν ταμπέλες από ένα ενεχυροδανειστήριο ενώ συντρίμια έγινε η είσοδος ενός δεύτερου ενεχυροδανειστηρίου στην Αγ. Σοφίας με Εγνατία με τη χρήση κροτίδας.
Τελικά, αργά τη νύκτα του Σαββάτου, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ΑΠΘ και προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων.

Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους διαδηλωτές στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, κάνοντας χρήση χημικών.

 

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στο νοσοκομείο διακομίστηκε πολίτης με αναπνευστικά προβλήματα στην Πάτρα, καθώς η ατμόσφαιρα για ώρες ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική από τα χημικά και τα δακρυγόνα, σε όλο το κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα εξαγριωμένοι πολίτες,… στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Ερμού, επιτέθηκαν στα ΜΑΤ και τα ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουν προς το Αστυνομικό Μέγαρο.

 

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνεχίζονται οι καταθέσεις στεφάνων στον χώρο του Πολυτεχνείου από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών έως τις 2 το μεσημέρι, οπότε οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν για τις καθιερωμένες ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέθεσε στεφάνι νωρίτερα στο Πολυτεχνείο.
«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της Δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας» είπε στο μήνυμά της.
Στεφάνι κατέθεσε στο μνημείο του Πολυτεχνείου και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι  «Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας.

Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της.

Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 2 το μεσημέρι οπότε θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση.

Υπολογίζεται ότι μετά τις 3 το μεσημέρι θα αρχίσει από το Πολυτεχνείο η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χωρις παρατράγουδα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνων.

φωτό newsit φωτό newsit

Κατά την καταθεση στεφανων στο μνημείο στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ ακούστηκαν συνθήματα από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε το video:

Συνθήματα και από τα μέλη του ΠΑΜΕ

Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ που αποδοκιμάστηκε από μερίδα φοιτητών.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η πορεία για το Πολυτεχνείο. Το κέντρο εξαιτίας της πορείας είναι κλειστό από την Καλλιρόης.

ΩΡΑ 16:15 
Ξεκίνησε ο μεγάλος όγκος της πορεία από την παλιά Βουλή. Στην κεφαλή της πορείας οι αντιστασιακοί με πανό.

ΩΡΑ 15:55 Η σημαίας έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία. 

ΩΡΑ 15:45 Η σημαία πηγαίνει προς την Αμερικανικη Πρεσβεία. Ο μεγάλος όγκος της πορείας είναι στην Σταδίου.

Σε αντίθεση με άλλες φορές σήμερα ήταν κλειστή η Αμαλίας μπροστά απο την Βούλη για να περάσει η πορεία από την Β. Σοφίας.

ΩΡΑ 15:35 Στην κορυφή της πορείας οι αντιστασιακοι στην παλιά Βουλή.

ΩΡΑ 15:36 Η σημαία μπροστά στη Βουλή.

 

 

Μέλη της ΠΑΣΠ τραγουδούν πότε θα κάνει ξαστερία.

 

Έκλεισαν στις 14.00 οι πύλες του Πολυτεχνείου ενώ περίπου στις 15.00 αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Απλοί πολίτες και εκπρόσωποι κομμάτων απέτισαν από το πρωί φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973..

Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Tσίπρας και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

Διαβάστε την είδηση

Νωρίς το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Στεφάνι επίσης κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κλειστοί για αποβίβαση και επιβίβαση θα παραμείνουν το Σάββατο από τις 12:00 το μεσημέρι για πρώτη φορά οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε ποιοι σταθμοί θα είναι κλειστοί

Οι πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές ως το τέλος της πορείας, το βράδυ του Σαββάτου ενώ χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας.

Σε ισχύ θα είναι και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ σε πολλούς δρόμους του κέντρου θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων.

Πηγή: ooz.gr – NewsIt.gr

Φωτογραφία πρώτης σελίδας Eurokinissi.gr