Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Δεκεμβρίου 2012

Η απόφαση του Eurogroup όπως το μνημόνιο της Κύπρου συμφωνηθεί περί το τέλος Ιανουαρίου δεσπόζει στο σημερινό Τύπο. Προβάλλονται, επίσης, οι διαδηλώσεις πολιτών που αντιτίθενται στα μέτρα που αποφασίστηκαν για το Μνημόνιο, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις Βρυξέλλες για «πισώπλατες μαχαιριές» ενώ η Κύπρος παραλάμβανε την Προεδρία της ΕΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία «Υπεραγορές Ορφανίδη» καθώς και οι αντιδράσεις για αποκατάσταση «αδίκως δολοφονηθέντων» αριστερών κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Εσκασε το πρώτο κανόνι στην αγορά» και γράφει ότι στα χέρια παραλήπτη – διαχειριστή για πώληση η εταιρεία «Υπεραγορές Ορφανίδη». Όπως γράφει, η εταιρεία οφείλει 140 εκ. ευρώ στις τράπεζες, 85 εκ. σε προμηθευτές και 10 εκ. σε άλλους πιστωτές και ζητήθηκε η στήριξη των προμηθευτών για να διατηρηθεί στη ζωή εν αναμονή απάντησης από τις τράπεζες, ενώ παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Χρίστος Ορφανίδης, που ανέλαβε την ευθύνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές του υποψηφίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες ζητά ένα πιο δίκαιο μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ βάζουν φρένο στην παραχώρηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Τουρκοκύπριους και στα παχυλά επιδόματα των αλλοδαπών.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κρατά η PIMCO το κλειδί των εξελίξεων» γράφει ότι περί το τέλος Ιανουαρίου οριοθετούνται οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο από το Μηχανισμό Στήριξης. Αλλού αναφέρει ότι η Βουλή χθες ενέκρινε ομόφωνα άλλα τρία μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν τις εταιρείες, τη συνεργασία στη φορολογία και το δημόσιο χρέος. Η «Σ» γράφει επίσης ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από το ΔΣ της ΑΤΗΚ να μην προβεί σε καμία ενέργεια εκταμίευσης του ποσού των 101, 1 εκ. ευρώ που ζήτησε η Κυβέρνηση, μέχρι τη συζήτηση του θέματος από το Σώμα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Μνημόνιο μετά το Γενάρη» γράφει εύγε για τα μνημονιακά νομοσχέδια από τη μια και προσκόμματα από την άλλη, εισέπραξε χθες η Κύπρος από το Eurogroup το οποίο ασχολήθηκε επιφανειακά με το κυπριακό μνημόνιο, παραπέμποντας τις αποφάσεις ίσως και μετά τον Ιανουάριο. Ο «Φ» γράφει ότι η Αστυνομία είναι έτοιμη και θα εφαρμόσει από την ερχόμενη βδομάδα, ελέγχους στα σημεία εξόδου της Δημοκρατίας για όσους οφείλουν στο δημόσιο. Γράφει επίσης ότι έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκατάσταση «αδίκως δολοφονηθέντων» αριστερών κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ και αναφέρει ότι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου Χριστόφια.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πισώπλατες μαχαιριές» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε έξω από τα δόντια από την καρδιά της Ευρώπης για ‘κτυπήματα κάτω από τη μέση’ την ώρα που η Κύπρος προσπαθούσε να υπηρετήσει την ΕΕ, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο γίνεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Γράφει επίσης ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αντί των 100 εκ. ευρώ περικοπές που αντιπρότεινε η Κυβέρνηση στην Τρόικα, επέμεναν σε περικοπές που ξεπερνούσαν τα 200 εκ. και αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι σήμερα λαϊκίζουν, ενώ τότε υπονόμευαν και εκβίαζαν. Αλλού αναφέρεται σε εκστρατεία συλλογής τροφίμων για άπορες οικογένειες από τις οργανώσεις ΠΕΟ, ΠΟΓΟ, ΕΚΑ, ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με τίτλο «Αισιόδοξη η Ευρώπη για το μνημόνιο της Κύπρου» γράφει ότι το Eurogroup χθες διαφάνηκε αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου αλλά όχι πριν από το τέλος του χρόνου. Αλλού αναφέρεται «στο τέλος του δρόμου» για τις υπεραγορές Ορφανίδη, αφού η εταιρεία χρωστά 140 εκ. στις τράπεζες και άλλα 85 εκ. σε προμηθευτές και 10 εκ. σε πιστωτές. Γράφει επίσης ότι σήμερα είναι η πρεμιέρα της ταινίας The Hobbit.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» με τίτλο «Η έκρηξη της κοινωνίας» γράφει ότι ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλούν οι πρόνοιες του Μνημονίου, ενώ η Βουλή προχωρεί χωρίς χρονοτριβή στηn ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος είπε ότι ‘αν εργαστούμε σκληρά, πιστεύω ότι δεν είναι ανέφικτη η εκλογή από τον πρώτο γύρο». Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του Ελληνα Πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Προκαλούν οι απολογητές των δολοφόνων» αναφέρεται στη «δικαίωση δολοφονημένων αριστερών με την ιστορική – πατριωτική απόφαση της κυβέρνησης Δημ. Χριστόφια». Γράφει επίσης ότι η σύγκρουση του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη με τον πρώην Διοικητή της ΚΤ, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, αποκαλύπτει την αλήθεια για το ποιος ευθύνεται για την οικονομική κρίση. Αλλού γράφει ότι προβεβλημένα στελέχη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς είναι οι πρωτομάστοες στο νέο κίνημα «αγανακτησμένων».

«Το Κυπριακό Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Στα πέτρινα χρόνια της ‘δίκαιης’ κοινωνίας» και με σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για «οικονομική εξαθλίωση στην Κύπρο του ΑΚΕΛ», όπου ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι η κυπριακή κοινωνία. Αλλού αναφέρει ότι 8349 μαθητές χρήζουν οικονομικής στήριξης. Γράφει επίσης ότι 200,000 ζουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας ενώ η ανεργία έφθασε το 13% με 1 στους 3 νέους άνεργους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωση “The Cyprus Weekly” με τίτλο «Δεν υπάρχουν ακόμη χρήματα» γράφει ότι τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστό, η Κύπρος αγωνίζεται να συνεχίσει χωρίς τα χρήματα του μνημονίου, αφού οι Υπουργοί του Eurogroup δεν αναμένεται να συμφωνήσουν στο μνημόνιο πριν από τον Ιανουάριο. Αλλού αναφέρεται στην διαμάχη που υπάρχει για το θέμα της τύχης του παλιού σταδίου ΓΣΠ στη Λευκωσία, με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να καλεί την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Δημοσιεύει, επίσης, ρεπορτάζ για τις περικοπές από δήμους διάκοσμου και εορταστικών εκδηλώσεων.

cna.org.cy