Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο επίσημο γεύμα μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα αναπέμψει την ευχαριστήρια δέηση στο επίσημο γεύμα, στις 21 Ιανουαρίου, μετά την ορκωμοσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στο Καπιτώλιο.
Η πρόσκληση έγινε από τον προεδρεύοντα της Μεικτής Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για τις τελετές της Προεδρικής Ορκωμοσίας, Δημοκρατικό γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ.
Η ειδική αυτή επιτροπή διοργανώνει το επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν.

«Είναι τιμή μου να προτείνω τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για να προσφέρει τη σημαντική συμβολή του στο γεύμα της Ορκωμοσίας», ανέφερε ο κ. Σούμερ, επισημαίνοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι σημαντικός και σεβαστός ηγέτης για εκατομμύρια ανθρώπους της ελληνορθοδόξου κοινότητας σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι ευλογία για μένα να θεωρώ τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο φίλο μου, και αναμένω με ανυπομονησία την ευχαριστήρια προσευχή και ευλογία του, ως επιστέγασμα των τελετών της Προεδρικής Ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο».

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «αποτελεί εξαιρετική τιμή η ευγενική πρόσκληση να αναπέμψω την ευχαριστήρια δέηση στο επίσημο γεύμα της Προεδρικής Ορκωμοσίας.

Η συμμετοχή με ειδική προσευχή, σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός, αποτελεί πράγματι μια μεγάλη τιμή. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στον διακεκριμένο φίλο γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό για το έργο που επιτελεί με συνέπεια, ακατάπαυστα και αποτελεσματικά για το καλό των ανθρώπων όχι μόνο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά για το σύνολο του Έθνους».

Στο 57ο Επίσημο Γεύμα της Προεδρικής Ορκωμοσίας θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, οι ηγέτες του Κογκρέσου, τα μέλη της κυβέρνησης και πρώην πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΗΠΑ. Η 21η Ιανουαρίου 2013 είναι παναμερικανική ομοσπονδιακή αργία, ημέρα αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και είναι η δεύτερη φορά που η επέτειος αυτή θα συμπέσει με την Προεδρική Ορκωμοσία. Το 1997 είχε συμπέσει για πρώτη φορά με τη δεύτερη ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

His Eminence Archbishop Demetrios of America has been invited to offer the benediction at the 2013 Presidential Inaugural Luncheon following the Inaugural ceremonies at the U.S. Capitol on January 21, 2013.

The invitation was extended by U.S. Senator Charles E. Schumer, Chairman of the Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies (JCCIC), which also hosts the luncheon to honor President Barack Obama and Vice President Joe Biden.