Σοβαρά επεισόδια στην Αίγυπτο με δεκάδες τραυματίες

 

Εικόνες που θυμίζουν την εποχή λίγο πριν την πτώση του Μουμπάρακ θυμίζουν όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες σε πόλεις της Αιγύπτου.

 

Πολλά κρατικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση σήμερα το απόγευμα από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για να καταγγείλουν την ισλαμική κυβέρνηση αλλά και για να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ισμαϊλίγια, στα ανατολικά, και στο Δέλτα του Νείλου, στη βόρεια Αίγυπτο. Στην Ισμαϊλίγια επιτέθηκαν επίσης στην έδρα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων. Άλλοι περικύκλωσαν το κτίριο του κυβερνείου της Δαμιέττης και επιτέθηκαν σε ένα άλλο κτίριο στο Καφρ ελ-Σέιχ, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

 

 

Τουλάχιστον 91 πολίτες και 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Πορτ Σαΐντ, όπου πυρπολήθηκαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

 

 

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι επαναλάμβαναν τα αιτήματα της εξέγερσης του 2011, καθώς υποστηρίζουν ότι οι ισλαμιστές σφετερίστηκαν την επανάσταση. Γύρω από την πλατεία, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σημειώνονται από χθες (Πέμπτη) σποραδικές συγκρούσεις.

 

 

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν αποφασίσει να μην οργανώσουν εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης φοβούμενοι ότι θα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια, μετά και τις ταραχές που είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο με αφορμή το νέο σύνταγμα της χώρας και τα διατάγματα με τα οποία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι διεύρυνε τις εξουσίες του.