Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ

Στον Ορθόδοξο ιερό ναό Αγ. Γεωργίου και Αγ. Ισαάκ στη Ντόχα του Κατάρ ο αρχιμανδρίτης  π. Μακάριος Μαυρογιαννάκης ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου  στο Κατάρ, είχε μια αμυδρά ελπίδα μήπως η πολυπληθής ελληνική  αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, περνούσε για λίγο από τον υπόγειο  ναό για να ανάψει ένα κερί, αλλά όπως είπε στο “ierovima” ο π. Μακάριος,  “επικοινώνησα με την πρεσβεία μας και μας είπε πως  κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ  δύσκολο αφού το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα  φορτωμένο”.

(ΡΗΡ: Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά  διαβάζοντας την είδηση μας ήλθαν στο μυαλό οι στίχοι του ποιητή:

<<Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·
έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα
όταν λάβεις,
τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω,
εξουσιαστής
περίβλεπτος με συνοδεία,
αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο
κανένας
Aρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,
και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως
τούτα,
είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς·
μη λείψεις ν’ αναβάλεις
κάθε ομιλίαν ή δουλειά· μη λείψεις τους
διαφόρους
που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις
(τους βλέπεις
πιο αργά)· ας περιμένει ακόμη
κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα
γνωρίσεις
τα σοβαρά γραφόμενα του Aρτεμιδώρου.>>)

Ο 45χρονος αρχιμανδρίτης από την Κρήτη, Μακάριος Μαυρογιαννάκης, τα τελευταία  χρόνια ιερουργεί στον Ορθόδοξο ναό που υπάρχει στη Ντόχα και ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο εμίρης και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πληρώνει ένα συμβολικό ποσό το χρόνο (5 δολλάρια).
Ο Ιερός ναός λειτουργεί ακόμη σε υπόγειο “γιατί η κρίση έχει κτυπήσει και το Κατάρ και οι όποιες δωρεές έχουν σταματήσει”, μας λέει ο π. Μακάριος ο  οποίος τελεί τη Θεία Λειτουργία κάθε Παρασκευή, ημέρα αργίας, αφού η Κυριακή στο  Κατάρ είναι εργάσιμη μέρα.

Ο χώρος φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως  από αστυνομικούς του Κατάρ για λόγους ασφαλείας και στις Θείες Λειτουργίες  συγκεντρώνει αρκετές δεκάδες χριστιανών. Στο Κατάρ ζουν περίπου 700  έλληνες ενώ οι Ορθόδοξοι, όλων των εθνικοτήτων, ξεπερνούν τους 4.500.

Με στοιχεία από: Agiorotikovima.gr