Διεθνής καταδίκη της Β.Κορέας για την πυρηνική δοκιμή

Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν συλλήβδην οι ξένες πρωτεύουσες και ο ΟΗΕ την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις. Στις 16:00 της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.

O ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν καταδίκασε «την υπόγεια πυρηνική δοκιμή» ως «ξεκάθαρη και σοβαρότατη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. H κίνηση της Πιόνγκγιανγκ «απειλεί βαθύτατα την σταθερότητα» στην περιοχή, τόνισε.

Η Μόσχα, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «καταδικάζει αποφασιστικά» την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγκγιανγκ.

Μαζί με την πυραυλική δοκιμή του Δεκεμβρίου, ανέφερε η ρωσική πλευρά, «τις θεωρούμε παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ψηφίσει υπέρ σκληρότερων κυρώσεων στην Πιόνγκγιανγκ μετά την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «έντονα προκλητική πράξη» την πυρηνική δοκιμή, λέγοντας πως υπονομεύει την «σταθερότητα της περιοχής».

Με τη δοκιμή, ανέφερε, η Βόρεια Κορέα «παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει αρκετών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ» και εγείρει «απειλή για τις ΗΠΑ και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο «καταδικάζει ισχυρότατα αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων» του ΟΗΕ.

Το Λονδίνο, ανέφερε, «θα ξεκινήσει άμεσα επείγουσες διαβουλεύσεις με τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο μία σθεναρή αντίδραση».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μετά από συνεδρίαση του ιαπωνικού συμβουλίου ασφαλείας την Τρίτη, ανέφερε ότι το Τόκιο «θα εξετάσει κάθε πιθανό τρόπο αντίδρασης σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και με δικές μας κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μετά τις δοκιμές του 2006 και του 2009, με την οποία η χώρα αψηφά ευθέως τις αντιδράσεις των γύρω χωρών και τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Όλες οι δυνάμεις της περιοχής, της Κίνας μη εξαιρουμένης, είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες την Πιονγκγιανγκ πως ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή θα ήταν πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα.

Newsroom ΔΟΛ