“Αποκρούει” τις κατηγορίες για την οικονομική κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου

Τις δικές του απαντήσεις δίνει, με καθυστέρηση δύο ετών, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τους χειρισμούς που έκανε ως κυβερνήτης της χώρας,  χειρισμοί που τον “φωτογραφίζουν” ως τον βασικό υπεύθυνο για την ένταξη της  Ελλάδας στο Μνημόνιο.  Τις “απαντήσεις” ο κ. Παπανδρέου τις διαχέει στον Τύπο μέσω κειμένου συνεργατών του. Το  κείμενο δημοσιεύεται στο smartpost και έχει τίτλο «Σπάμε 15 μύθους».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  δεν ευθύνεται για τίποτε και όλα τά φταίνε οι προηγούμενες, από τη δική του, κυβερνήσεις και ειδικότερα, όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση Καραμανλή η οποία, κατά τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου,  «γνώριζε, αλλά  απέκρυπτε, τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας». Ακόμη, στην “απολογία” του μέσω συνεργατών του ο κ. Παπανδρέου επιτίθεται και στον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο κατηγορεί ότι άσκησε επί δύο χρόνια ¨ανεύθυνη αντιπολίτευση”.

«Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι το 6% έλλειμμα για το οποίο δεσμευόταν η  προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, ότι το έλλειμμα  πήγαινε για διψήφιο-δεν γνωρίζαμε ότι το έλλειμμα είχε ήδη φτάσει στο οχτάμηνο  στο 10% , ότι η ΕΕ προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για έλλειμμα μεγαλύτερο του 10%. Η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε, αλλά απέκρυπτε» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ  στην κατηγορία ότι φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 τονίζεται: «Ακόμη και η ΝΔ που  υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι το έλλειμμα του 2009 «διογκώθηκε» τεχνητά, πλέον  αποδέχεται και υπογράφει ότι όντως το έλλειμμα του 2009 ξεπέρασε το 15%»,αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή και τονίζει  ότι η Ελλάδα δεν μπήκε εξαιτίας συγκεκριμένων δηλώσεων που εκτόξευσαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, αλλά λόγω της οικονομικής πραγματικότητας που άφησε πίσω  της η κυβέρνηση Καραμανλή. «Πολλοί έλεγαν ότι υπήρχαν πολλές εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης με  δεκάδες δισεκατομμύρια σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Οι περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και πρόσφατα της Κύπρου ακόμα που αποφάσισαν και  αυτές την ένταξή τους στο μηχανισμό Στήριξης , διέλυσαν όλες τις θεωρίες  συνομωσίας και διέσυραν τους συνομωσιολογούντες».

Από την επίθεση που εξαπολύει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ξεφεύγει ούτε ο  πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές για τον τρόπο που  συμπεριφέρθηκε ως αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς και του επιρρίπτει ευθύνες ότι για  δύο χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση δημαγωγούσε, δεν έδωσε καμία απολύτως  στήριξη με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Στην Ελλάδα σήμερα γίνεται πράξη αυτό που αρνήθηκε η αντιπολίτευση  δημαγωγώντας επί δύο χρόνια από το 2010: διακομματική συναίνεση στο αυτονόητο. Είμαστε η μοναδική χώρα που εντάχθηκε στο Μηχανισμό Στήριξης στην οποία δεν  συνέβη αυτό εξαρχής. Σε όλες τις άλλες, υπήρξε έστω ένα minimum επίπεδο  διακομματικής συνεννόησης. Αυτό κόστισε στη χώρα. Κόστισε σε πολύτιμο χρόνο, σε  διαπραγματευτική δύναμη, σε μεταρρυθμιστική ορμή ακόμη και για αυτονόητες  αλλαγές, κόστισε σε χρήμα: στην κρισιμότερη φάση του Προγράμματος, η χώρα έχασε 1 τουλάχιστον χρόνο, έκανε 2 πρόωρες εκλογές, άλλαξε 3 πρωθυπουργούς, για να ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή στα τέλη του 2012 βαρύτερο «πακέτο» μέτρων από αυτό που θα ψηφιζόταν αν δεν είχε χαθεί όλος αυτός  ο χρόνος.

Με στοιχειωδώς νουνεχή αντιπολίτευση από το 2010, όταν η χώρα βρέθηκε στο  μάτι του κυκλώνα, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα ήδη σε πολύ καλύτερη μοίρα-και θα  είχε γλυτώσει πολλά. Και χωρίς το πελατειακό «πάρτυ» εις βάρος της χώρας μέχρι  το 2009, δεν θα χρειαζόταν καμία συνταγή  σωτηρίας ξένων, κανένα «πολλαπλασιαστή», κανένα Μνημόνιο το 2010».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ