“΄Εφυγε” ο Ομογενής πρωτοπόρος των ειδικών εφέ του Χόλιγουντ

Ο Πέτρος Βλάχος, που άλλαξε ριζικά την πορεία των ειδικών εφέ στον κινηματογράφο και έχτισε καριέρα δεκαετιών στο Χόλιγουντ, πέθανε σε ηλικία 96 ετών

Η βιομηχανία των κινηματογραφικών ειδικών εφέ έχασε χθες ένα από τα πιο επιφανή μέλη της με τον θάνατο του Πέτρου Βλάχου, του Ελληνοαμερικανού πρωτοπόρου των ειδικών εφέ που άλλαξε ριζικά το χώρο.

Η μεγαλύτερη συμβολή του μηχανικού και κατασκευαστή στην εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν η εξέλιξη του συστήματος της μπλε και πράσινης ειδικής οθόνης, η οποία επιτρέπει την υπέρθεση ηθοποιών και άλλων εικόνων σε οποιοδήποτε φόντο, ψηφιακό ή γυρισμένο σε διαφορετική περίσταση.

Βασισμένος στην προϋπάρχουσα εφεύρεση του Λάρι Μπάτλερ για το «The Thief of Baghdad», ο Βλάχος ξεκίνησε να αναπτύσσει, να βελτιώνει και να εμπλουτίζει την τεχνική αυτή το 1959 για το «Μπεν Χουρ» και πέντε χρόνια αργότερα κέρδισε Όσκαρ για τη δουλειά του στη «Μέρι Πόπινς».

pegasus_LARGE_t_1581_105926476——————————————————–

Η τεχνική επέτρεψε την συνύπαρξη ηθοποιών και καρτούν στο ίδιο πλάνο

——————————————————–

Η τεχνική πλέον χρησιμοποιείται ευρέως στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τη διαφήμιση – ταινίες σαν τα «Πουλιά», η εξαλογία «Πόλεμος των Άστρων», η σειρά «Ιντιάνα Τζόουνς», το «Dick Tracy», και τα πιο πρόσφατα «Avatar», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Η Ζωή του Πι» δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς αυτήν.

Γεννημένος στις 20 Αυγούστου 1916, στη, ο Πέτρος Βλάχος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και εργάστηκε σαν μηχανικός κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, μετακόμισε πίσω στη Καλιφόρνια και ξεκίνησε την καριέρα του στην κινηματογραφική βιομηχανία στο στούντιο της MGM.

Ο Βλάχος είχε στο παρελθόν αποκαλύψει ότι, μετά την εντολή της MGM να εφεύρει μια τεχνική για τις ανάγκες των γυρισμάτων, χρειάστηκε έξι μήνες σκέψης, τους οποίους πέρασε κοιτώντας την λεωφόρο Hollywood Boulevard.

Αργότερα δημιούργησε ένα «μαύρο κουτί», στο οποίο έδωσε το όνομα Ultimatte, το οποίο χειρίζεται τη διαδικασία διαχωρισμού της εικόνας σε επιμέρους στρώματα και της επακόλουθης εκ νέου μίξης τους.

pegasus_LARGE_t_1581_105926475——————————————————–

Ταινίες όπως «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση της πράσινης οθόνης

————————————————————

«Είναι δύσκολο να τονίσεις τη σημασία των εφευρέσεών του. Έκαναν δυνατό ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος, το οποίο βγάζει λεφτά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Δημιούργησε τον κόσμο της σύνθετης φωτογραφίας όπως τον ξέρουμε. Έζησε μια ζωή γεμάτη από επιτεύγματα και τιμές και αγάπη από την οικογένειά του,» δήλωσε ο Μπιλ Τέιλορ, υπεύθυνος ειδικών εφέ σε ταινίες όπως το «Defiance», το «Miami Vice» και το «Public Enemies», και μαθητής του Βλάχος.

Ο Βλάχος είχε τιμηθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου πολλές φορές για τις συνεχείς εφευρέσεις του, για τις οποίες είχε κατοχυρώσει τουλάχιστον 35 πατέντες, και τον Ιούλιο του 2010 η Ακαδημία είχε διοργανώσει ειδική βραδιά προς τιμήν του.

Πηγή:e-go.gr