Δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι στους δρόμους κατά της διαφθοράς και της φτώχειας

Mar 4, 2013 @ 7:08

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στη Σόφια και αρκετές ακόμα πόλεις της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι κατά της διαφθοράς και της φτώχειας και διεκδικώντας την αντικατάσταση της πολιτικής ελίτ από νέους εκπροσώπους των πολιτών.
Την ίδια μέρα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω υπέρτασης, λίγες ημέρες αφότου είχε πάρει εξιτήριο στις 28 Φεβρουαρίου.
Στη Σόφια, περισσότεροι από 7.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου, Ειδήσεων, διαδήλωσαν το πρωί κρατώντας πανό που έγραφαν «Οι μαφιόζοι στη φυλακή» και «Είναι πολλοί, είναι πλούσιοι, είναι αλαζόνες, αλλά δεν θα κρατήσουν πολύ».
Ακόμα, περισσότεροι από 3.000 υπερεθνικιστές διαδήλωσαν το απόγευμα στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δώστε μας τη Βουλγαρία».
Στον απόηχο ενός τραγουδιού που λέει πως «Ο ηγέτης είναι ένας και μοναδικός», ο πρόεδρος του εξτρεμιστικού κόμματος Ατάκα, Βόλεν Σίντεροφ, δήλωσε πως «η Βουλγαρία έχει αποικιοποιηθεί» και κάλεσε «να τεθούν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πάνω από εκείνα των Βρυξελλών».
Στη Βάρνα, περίπου 20.000 διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου Κίριλ Γιορντάνοφ, τον οποίο κατηγορούν ότι δρα υπό την επιρροή ενός οικονομικού ομίλου που «κατέστρεψε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», όπως το έθεσε η δημόσια τηλεόραση BNT.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ , καθώς και στο Ρούσε, το Μπλάγκοεβγκραντ και άλλες πόλεις.
Στη Σόφια, κρατώντας ένα πανό μπροστά στη Βουλή που έγραφε «Η εξουσία στους πολίτες, κάτω η Μαφία», ο νομικός Ιβάν Χριστόφ, ενεργός διαδηλωτής, δήλωσε πως «επιτροπές πολιτών αρχίζουν να συγκροτούνται στις συνοικίες για να αντικαταστήσουν τα διεφθαρμένα κόμματα».
«Θα διαδηλώσουμε την Τετάρτη μπροστά από τη Βουλή για να την εμποδίσουμε να διαλυθεί προτού τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ώστε να δώσει ίσα δικαιώματα στα κόμματα και στις οργανώσεις πολιτών» είπε.
Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων βουλευτικές εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, ενώ το κοινοβούλιο εκλέγεται τώρα αναλογικά. Κάποιοι, μάλιστα, ζητούν ακόμα και νέο Σύνταγμα.
Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ θα πρέπει ωστόσο να διαλύσει τη Βουλή σε περίπου δέκα ημέρες, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.
Τις διαδηλώσεις πυροδότησε η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό