Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, διαβεβαίωσε ο Αντ.Σαμαράς

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πολιτικής Επιτροπής, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου η πορεία της ΝΔ προς το Συνέδριο του καλοκαιριού.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι οι δύο πρώτες δεσμεύσεις της ΝΔ έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα: να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και να μειωθεί το χρέος με επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια.

«Τα πετύχαμε χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία που θα σημάδευε την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες» σημείωσε.

«Όλα αυτά είναι ένα κατόρθωμα και θα το πω ευθέως: χωρίς την παράταξή μας, δεν θα είχε σωθεί η πατρίδα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, χωρίς πάντως να υποβαθμίσει τη σημασία της υπέρβασης που έκαναν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τα μέλη του κόμματος να αναλογιστούν πού βρέθηκε η ΝΔ το 2009 και τα απανωτά χτυπήματα που δεχόταν και πόσο γρήγορα κατάφερε να κρατηθεί όρθια.

Ως δύο χαρακτηριστικούς σταθμούς στα τρία αυτά χρόνια ανέφερε την άρνηση στο πρώτο Μνημόνιο και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Για το πρώτο μνημόνιο υπενθύμισε ότι η ΝΔ το αρνήθηκε και δικαιώθηκε γιατί ήταν λάθος, γιατί «ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν λάθος όπως λέγαμε μόνοι μας από την πρώτη στιγμή».

Ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα δεν είπε ποτέ ότι δεν θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της χώρας ή ότι «θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως έλεγαν κάποιοι άλλοι».

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου είπε ότι ήταν χρέος η στήριξή της σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, όταν δεχόταν χτυπήματα από παντού και όλοι μιλούσαν πλέον για την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει το τελευταίο 8μηνο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα, περισσότερα από όσα το προηγούμενο διάστημα.

«Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων πασχίσει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, να φέρει νέες επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία» τόνισε.

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στην Αντιπολίτυεση, ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζει συνεχώς άποψη για το Μνημόνιο, που «στεναχωριέται όταν δραπετεύουν βαρυποινίτες», που αλλάζει διαρκώς θέσεις για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, που διώχνει επενδύσεις και επενδυτές.

«Από όλα έχει ο μπαξές τους. Δεν μας πτοούν οι απειλές τους. Αυτή η παράταξη δεν έχει καμία υποχρέωση να απολογείται στις συνιστώσες ενός ασυγκράτητου λαϊκισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφοντας στα όσα έγιναν τους τελευταίους 8 μήνες, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «βγήκαμε από την εντατική, αλλά όχι από το νοσοκομείο».

Αναγνώρισε τις δυσκολίες που περνά η ελληνική οικογένεια, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας.

«Αυτά που περνάει η χώρα είναι δύσκολα, αλλά αυτά που θα περνούσε αν δεν είχαμε κάνει όσα κάναμε θα ήταν πολύ χειρότερα και οδυνηρά, αυτά που θα αντιμετώπιζε η χώρα θα ήταν όχι μόνο ανυπόφορα, θα ήταν τραγωδία. Μπήκαμε στην τελική ευθεία, οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν, δεν θα υπάρξουν άλλα νέα μέτρα λιτότητας και μόλις μπούμε στην ανάπτυξη θα υπάρξει και αποκατάσταση των αδικιών» είπε.

Αναφερόμενος στην ΑΟΖ σημείωσε ότι για να απελευθερώσουμε τους ενεργειακούς πόρους χρειαζόμαστε την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας.

Για το 9ο συνέδριο

Αναφερόμενος στην πορεία για το συνέδριο, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το κόμμα ξεκινά τόσο νωρίς τις σχετικές διαδικασίες.

Κάλεσε τα μέλη να συζητήσουν με τους πολίτες, να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών για να ακούσουν προτάσεις για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα.

«Οφείλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να αναδείξουμε νέες μορφές εκπροσώπησης και νέα πρόσωπα.

» Δεν πάμε να λύσουμε εσωτερικά προβλήματα, πάμε να ανταμώσουμε, να ενώσουμε την κοινωνία. Το συνέδριο δεν θα είναι τυπική διαδικασία. Θα πάμε εξωσυμβατικά, θα πάμε σε όλη την Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, θα συζητήσουμε θεματικές ενότητες με όλους τους τρόπους, θα συζητήσουμε για την λαθρομετανάστευση, για την δημόσια ασφάλεια. Το συνέδριο θα οδηγήσει την σκέψη και την πορεία μας. Με το συνέδριο αυτό χτίζουμε την Ελλάδα του 2020» σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να γεμίσουν οι μπαταρίες του λαού από αυτό το συνέδριο, αλλά να γεμίσουν και οι δικές μας μπαταρίες από τον ελληνικό λαό».

Υπενθύμισε ότι θα προηγηθεί το συνέδριο της νεολαίας της ΝΔ, αλλά και το συνέδριο των Αποδήμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ