Δύσκολα τα συμπεράσματα από την ετεροβαρή συμφωνία

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα πρώτα μηνύματα από την επιτευχθείσα συμφωνία στο Γιουρογκρούπ για την σωτηρία της Κύπρου είναι αντιφατικά.

Φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
– Πληροφορίες που είδαν το φως στο NewsIt.gr αναφέρουν πως θα είναι ανάμεσα σε 29% και 32%. Επίσης, η  “καλή” Λαϊκή καταλήγει στην τράπεζα Κύπρου. – Πληρώνει τα 9 δισ. στον ELA η Κύπρου.
– Μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρου
Το ερώτημα, επομένως, που αβίαστα προκύπτει είναι τι κέρδισε η Κύπρος με την πρώτη απόρριψη των προτάσεων της ΕΕ για «κούρεμα» και αν διευκολύνθηκε ή δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο η θέση της.

Διότι πέραν από την κατανοητή ικανοποίηση ενός «όχι» πρέπει να υπάρχει και ορατό θετικό αποτέλεσμα ώστε να προκύπτει ωφέλεια πέραν των παροδικών εντυπώσεων και των  ατελέσφορων πανηγυρισμών.

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα την πιο κρίσιμη Κυριακή για την Κύπρο;

Στις Βρυξέλλες, υπήρξε μία συνεδρίαση εξπρές του Eurogroup, που απλά επικύρωσε τη συμφωνία.
Πριν την επίτευξη της συμφωνίας, είχαν προηγηθεί  δραματικές στιγμές, με κορωνίδα (ως λέγεται) έντονο φραστικό επεισόδιο Αναστασιάδη – Λαγκάρντ.

Μετά τη συμφωνία, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ικανοποιημένος. Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, δήλωσε πως παραμένει άγνωστο αν θα ανοίξουν την Τρίτη οι τράπεζες… Ούτε μετά και το πλαφόν της ανάληψης μέχρι 100 ή 120 ευρώ τη φορά από Λαϊκή και Κύπρου…

Ίσως θα αναμείνουν αρχές Μαΐου την πρώτη εκταμίευση…

Η «άλλη» πλευρά, βλέπει τα πράγματα λιγότερο αισιόδοξα. Ο Όλι Ρεν, για παράδειγμα, δήλωσε ότι το άμεσο μέλλον θα είναι δύσκολο για τους Κύπριους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να προλάβει νέες «περιπέτειες» τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν απαιτεί την ψήφισή της από την κυπριακή Βουλή!..

Συμπέρασμα;

Τα στοιχεία δείχνουν πως η κυπριακή κυβέρνηση σύρθηκε υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος που προκάλεσε η πρώτη απόρριψη, να αποδεχθεί τους όρους και τις απαιτήσεις της ΕΕ.  Μάλιστα, δεν μπόρεσε να αποφύγει ούτε αυτό που σε πρώτη φάση είχε επιτύχει: Το καθολικό «κούρεμα» των καταθέσεων που, έστω και με μεγάλο πολιτικό κόστος, θα ελάφρυνε το ποσοστό απωλειών των πάνω από 100.000 ευρώ καταθέσεων.

Διότι ναι μεν είναι άδικο να απωλέσουν οι μικροαποταμιεύσεις μέρος του κεφαλαίου τους, όμως, η γενικότερη ζημιά για το κράτος θα ήταν μικρότερη αν τελικά τις «κούρευαν» και αυτές με ένα ποσοστό του 5%, από τη ζημιά που θα προκύψει εάν οι μεγαλοεπενδυτές χάσουν, ως διαφαίνεται, ποσοστό περίπου 30% κάτι που ενδεχομένως θα τους οδηγήσει σε πρώτη ευκαιρία στην απόσυρση του συνόλου των καταθέσεών τους από την Μεγαλόνησο…