Έφυγε ο «θείος του Χάρι Πότερ», Ρίτσαρντ Γκρίφιθς

Έχοντας κερδίσει πληθώρα βραβείων στην πολυετή καριέρα του

Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός που έχει τιμηθεί με σειρά κορυφαίων βραβείων για τους ρόλους του σε θέατρο, μικρή και μεγάλη οθόνη, πέθανε σε ηλικία 65 ετών.

Ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς γεννήθηκε το 1947 στα περίχωρα του Γιορκσάιρ από γονείς κωφούς και σπούδασε ηθοποιία αρχικά στο Stockton & Billingham College και στη συνέχεια στην Polytechnic School of Drama του Μάντσεστερ. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τα βραβεία Laurence Olivier, Drama Desk, Outer Critics Circle και Tony για την συμμετοχή του στο «The History Boys», το οποίο σημείωσε το 2004 τεράστια επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Μπρόντγουεϊ. Δύο χρόνια αργότερα επανέλαβε το ρόλο του εκκεντρικού κι εφευρετικού δασκάλου Χέκτορ στην ταινία του Νίκολας Χάιτνερ.

Ωστόσο ειδικά οι νεότερες γενιές τον θυμούνται κυρίως από την παρουσία του στη σειρά ταινιών του Χάρι Πότερ, στην οποία υποδύθηκε τον Βέρνον Ντάρσλι, τον μοχθηρό θείο του πρωταγωνιστή. Με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ συνεργάστηκαν και στη θεατρική επιτυχία «Equus» το 2006 ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο ο Γκρίφιθς συμπρωταγωνιστούσε στο Γουέστ Εντ με τον Ντάνι ντε Βίτο στο «Sunshine Boys» του Νιλ Σάιμον.

Άλλες δημοφιλείς συμμετοχές του στη μεγάλη και πολυετή καριέρα του στο σινεμά ήταν στον «Ασπροδόντη» και τους «Πειρατές της Καραϊβικής», ενώ η κορυφαία παραγωγή στην οποία συμμετείχε ήταν ίσως το «Γκάντι» του 1982, όπου υποδυόταν ένα Βρετανό δημοσιογράφο. Από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους του ήταν πάντως αυτός του Θείου Μόντι στο «Withnail & I» του 1987 (δείτε το βίντεο).

e-go.gr