“Τσακωμός” Σόϊμπλε – αμερικανού υπουργού Oικονομικών μπροστά στις κάμερες!

Αυτό δεν το περίμεναν οι δημοσιογράφοι. Την έντονη αντίδραση δηλαδή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου, κάλεσε σήμερα τις χώρες εκείνες οι οποίες διαθέτουν «τη δυνατότητα» να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση να το πράξουν για να αναζωογονηθεί η οικονομική συγκυρία.
«Η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών», είπε ο Λου. «Οι πολιτικές που υποστηρίζουν την ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Σόιμπλε δεν άντεξε και είπε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να «μην δίνονται συμβουλές δημόσια» για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.

Πριν από αυτή την σαφή ένδειξη διαφωνίας, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά, είχαν αφήσει να φανεί μια σχεδόν πλήρης αλληλοκατανόηση. «Ο κ. Σόιμπλε και οι ομάδες του εργάζονται πολύ σκληρά για να αντιδράσουν στις προκλήσεις στην Ευρώπη και για να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική», είπε ο Λου. «Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους, την ανάπτυξη και την (δημοσιονομική) πειθαρχία», πρόσθεσε.
Και χθες, κατά την διάρκεια συναντήσεών του με διάφορους ηγέτες της ΕΕ, περιλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Λου κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης και στάθηκε στη σημασία που έχει το να είναι ισχυρή η ευρωπαϊκή οικονομία για την οικονομική συγκυρία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ακόμη περισσότερη βαρύτητα στη Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που κατηγορείται από πολλούς ότι κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη κι ότι επιβάλλει στους εταίρους της την «θεραπεία» λιτότητας που εφαρμόζεται σήμερα στην ΕΕ.
Πηγή: newsit