«Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έταξε αλλά δεν έπραξε»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που ομογενειακός παράγοντας καταλογίζει σε πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης της Ελλάδας ασυνέπεια λόγων και έργων σε ό,τι αφορά τον ομογενειακό χώρο! Βέβαια το φαινόμενο να μην τηρεί το εθνικό κέντρο όσα κατά καιρούς υπόσχεται στην ομογένεια, και διαχρονικό είναι και πάντως όχι σπάνιο. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημόσια ο Πρόεδρος μιάς Ομοσπονδίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Διαμαντής Γκίκας, της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, καταγγέλλει ανοικτά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ότι δεν τήρησε όσα τους υποσχέθηκε!

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, ο κ. Γκίκας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του -εκ μέρους των Απόδημων Θεσσαλών Ευρώπης-  στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας- ” δεσμεύτηκε δημόσια στα τρίτο παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών στην Αγιά, το 2011, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη σύσταση γραφείου απόδημων Θεσσαλών μέσα στο 2012, με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και τη διαρκή ενημέρωση και συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών”.

Στην ίδια πάντα ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: <“Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια και οι Θεσσαλοί Απόδημοι ακόμα περιμένουν! Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας εκφράζει τη μεγάλη απογοήτευση προς το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι «ο κ. Αγοραστός όχι μόνο δεν υλοποίησε αυτά που υποσχέθηκε αλλά έκοψε και την ελάχιστη επικοινωνία που υπήρχε»>.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και -ιδιαίτερα- η κατηγορία ότι ο περιφερειάρχης “διέκοψε και την ελάχιστη επικοινωνία που υπήρχε”. Τούτο διότι, αν ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Γκίκα, δείχνει στάση απαξίωσης προς την ομογένεια, στάση η οποία έχει τείνει να λάβει ευρύτερες αρνητικές διαστάσεις καθώς έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει και με άλλους δημόσιους παράγοντες -κυβερνητικά στελέχη ή παράγοντες της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα, αν για την μη πραγματοποίηση της “υπόσχεσης” μπορεί να επικαλεσθεί ο Περιφερειάρχης -ενδεχομένως- την κακή οικονομική κατάσταση, για την διακοπή επικοινωνίας , δύσκολα μπορεί να επικαλεσθεί “ελαφρυντικά”. Δυστυχώς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως επισημαίνεται στην ίδια πάντα ανακοίνωση των Θεσσσαλών, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός είχε αναπτύξει και προσωπικά την πρότασή του στον κ. Διαμαντή Γκίκα που τελούσε τότε καθήκοντα Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων. Η πρόταση αφορούσε στο να «να ανακηρυχθεί το 2012 ως έτος επιστροφής στην πατρίδα για τους απόδημους Θεσσαλούς».

Κατά τον κ. Γκίκα, ο Περιφερειάρχης είχε διευκρινήσειο ότι ως αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας  “σε συνεργασία με προξενεία, ενώσεις αποδήμων, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ακόμα και επώνυμους Έλληνες θα προσκαλέσουμε το 2012 όλους τους Θεσσαλούς του εξωτερικού να έρθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Θεσσαλία μας»…

Είναι θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας η γνωριμία και η επανασύνδεση με τη γενέτειρα, τον τόπο καταγωγής τους όσοι (2ης ή 3ης γενιάς) δεν τον έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα, να ενισχύσουν τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα και δεν θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε απλά για λόγους εντυπωσιασμού.
Κι ενώ κ. Διαμαντής Γκίκας είχε εκφράσει την ολόθερμη υποστήριξή του στην επικείμενη συνεργασία ουδεμία ενημέρωση έλαβε και καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν καταγράφηκε. Ακόμα και τα τυπικά χαιρετιστήρια μηνύματα των εκδηλώσεων των Θεσσαλών «κόπηκαν» Καμία ανταπόκριση στην πρόσφατη πρόσκληση στο 9ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Νυρεμβέργη!

Την ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας και ο Α’ Γραμματέας κ. Ιωάννης Κίτσιος.

Η ανακοίνωση των Θεσσαλών έφθασε στο e-mail της Panhellenic Post στις 9.26 το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να μην αποδόσει προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον Περιφερειάρχη, κάτι που θα πράξουμε σήμερα Παρασκευή, ώστε να έχουμε και να δημοσιεύσουμε και τη δική του άποψη.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

“Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης “Βασ. Τσιτσάνης“ α.Σ.
Verband der Thessalien-Vereine Deutschlands und anderer Staaten Europas “VAS. TSITSANIS“ e.V.
Ανακοίνωση τύπου

Απρίλιος 2013
Verband der Thessalien-Vereine Deutschlands undanderer Staaten Europas “VAS. TSITSANIS“ e.V.
Taχυδρομική διεύθυνση
Gikas Diamantis
WARMBRUNNER STR. 14
90473 Nürnberg
GERMANY
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Γκίκας Διαμαντής
Κίτσιος Ιωάννης
E-Mail
Internet
0049 911 89 38 256
0049 911 26 55 95
info@tsitsanis.de
www.tsitsanis.de

«Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έταξε αλλά δεν έπραξε»
Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε εκ μέρους των Απόδημων Θεσσαλών Ευρώπης κ. Γκίκας Διαμαντής στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια στα τρίτο παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών στην Αγιά, το 2011, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη σύσταση γραφείου απόδημων Θεσσαλών μέσα στο 2012, με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και τη διαρκή ενημέρωση και συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών.
Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια και οι Θεσσαλοί Απόδημοι ακόμα περιμένουν! Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας εκφράζει τη μεγάλη απογοήτευση προς το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι «ο κ. Αγοραστός όχι μόνο δεν υλοποίησε αυτά που υποσχέθηκε αλλά έκοψε και την ελάχιστη επικοινωνία που υπήρχε».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός είχε αναπτύξει και προσωπικά την πρότασή του στον κ. Διαμαντή Γκίκα που τελούσε τότε καθήκοντα Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «να ανακηρυχθεί το 2012 ως έτος επιστροφής στην πατρίδα για τους απόδημους Θεσσαλούς». Ως αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας – διευκρίνισε μεταξύ άλλων «σε συνεργασία με προξενεία, ενώσεις αποδήμων, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ακόμα και επώνυμους Έλληνες θα προσκαλέσουμε το 2012 όλους τους Θεσσαλούς του εξωτερικού να έρθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Θεσσαλία μας». Είναι θέμα ιδιαίτερης  σπουδαιότητας η γνωριμία και η επανασύνδεση με τη γενέτειρα, τον τόπο καταγωγής τους όσοι (2ης ή 3ης γενιάς) δεν τον έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα, να ενισχύσουν τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα και δεν θα  έπρεπε να το χρησιμοποιούμε απλά για λόγους εντυπωσιασμού.
Κι ενώ κ. Διαμαντής Γκίκας είχε εκφράσει την ολόθερμη υποστήριξή του στην επικείμενη συνεργασία ουδεμία ενημέρωση έλαβε και καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν καταγράφηκε. Ακόμα και τα τυπικά χαιρετιστήρια μηνύματα των εκδηλώσεων των Θεσσαλών «κόπηκαν» Καμία ανταπόκριση στην πρόσφατη πρόσκληση στο 9ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Νυρεμβέργη!
Από το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης
Ο Πρόεδρος                     Ο Α’ Γραμματέας
Διαμαντής Γκίκας          Ιωάννης Κίτσιος”

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Η επίδικη δήλωσή του Περιφεριάρχη  Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά, όπως δημοσιεύθηκε στο Trikala.net (Τρίτη, 30/08/2011 – 09:16) είχε ως εξής:

«Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών που για τρίτη συνεχόμενη φορά, μας ενώνει, φέτος στην Αγιά της Λάρισας.

Η συμμετοχή σας στο αντάμωμα αποδεικνύει ότι ο ελληνισμός της διασποράς είναι ζωντανός και έχει δυναμική παρουσία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τους αποδήμους Θεσσαλούς να ανταλλάξουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά και να μοιρασθούν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Έχοντας στόχο την ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας, καλώ όλους εσάς τους ξενιτεμένους και περήφανους Θεσσαλούς, που αν και βρίσκεστε μακριά από την πατρίδα, ποτέ δεν σταματάτε να την έχετε στην καρδιά σας, να συνεχίσετε να προσφέρετε και να τιμάτε την Θεσσαλία μας, μέσα από τη δουλειά σας, τις σπουδές σας, τις δραστηριότητές σας, ώστε να είστε πάντα άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μαζί σας, προκειμένου να μην αγνοήσετε ποτέ τις ρίζες σας, τον τόπο σας, το σημείο αναφοράς σας. Να χτίσουμε μαζί γέφυρες φιλίας και να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τηρώντας τη δέσμευσή μας, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες σύστασης γραφείου διασύνδεσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους απόδημους Θεσσαλούς με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, τη διαρκή ενημέρωση και συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών.

Κλείνοντας, καλώ όλους εσάς, το 2012 που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Επιστροφής στην Πατρίδα» να ανταποκριθείτε θετικά και ζητώ τη συνεργασία των απανταχού Θεσσαλικών Συλλόγων και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων προς αυτή την κατεύθυνση.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών».

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας (τέταρτος από αριστερά στη μεσαία γραμμή) εν μέσω Θεσσαλών  της Γερμανίας.