Κυπριακός Τύπος, 24 Απριλίου 2013

Η παραίτηση του Παναγιώτη Καλλή από την Ερευνητική Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου , η νομοθεσία για τη φορολογία των ακινήτων, η έρευνα για λειτουργούς του Κτηματολογίου και η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Κύκλωμα στο κτηματολόγιο» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο υπαλλήλους του Κτηματολογίου με την κατηγορία ότι έναντι χρηματισμού βοηθούσαν Ελληνοκύπριους να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, ενώ για τρίτο υπάλληλο γίνεται έρευνα σε σχέση με τις τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απηύθηνε έκκληση στο Ανώτατο όπως εκδικάσει τις προσφυγές για το κούρεμα γιατί θα κινδυνεύσει η πρώτη δόση από τον Μηχανισμό Στήριξης. Αλλού γράφει ότι επειγόντως πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων για ψήφιση την Πέμπτη.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατηγορώ Καλλή κατά συστήματος και ΑΚΕΛ» ότι ο Παναγιώτης Καλλής έφυγε από την Ερευνητική Επιτροπή βάλλοντας κατά πολλών αφήνοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο θα οδηγηθούν κάποιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα παραπέμψει στο Φόρο εισοδήματος τη λίστα με τα έξι χιλιάδες ονόματα προσώπων που μετέφεραν εκτός Κύπρου κεφάλαια ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ.  Αλλού γράφει ότι προτάθηκε στον Αλέξη Γαλανό η Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Φόρος €50 έως €131.000» γράφει ότι σύμφωνα με τη φόρμουλα που θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών η μάζα των ιδιοκτητών θα πληρώσει μεταξύ €50 και €160 ως φόρο ακίνητης περιουσίας.  Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επιβάλει πέναλτι αύξησης των ιδίων κεφαλαίων στις τράπεζες που παραχωρούν επιτόκια καταθέσεων άνω του 3,5% με στόχο να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων κατά 1% αρχικά και περισσότερο στη συνέχεια.  Σε άλλο του θέμα ο «Φ» αναφέρει πως αυξητική τάση παρουσιάζουν φέτος τα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας με 38 υποθέσεις να έχουν διερευνηθεί το 2013.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κούρεμα στα επιτόκια» γράφει για χθεσινή εγκύκλιο – τελεσίγραφο του Πανίκου Δημητριάδη με την οποία ζητά την άμεση μείωση των καταθετικών επιτοκίων τα οποία να μην ξεπερνούν το 3,1% με 3,5%.  Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα, γράφοντας ότι για το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ προέχουν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα ιμπεριαλιστών και μονοπωλίων. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα συμφωνούν ότι το κόστος ενοικίασης κτηρίων από το κράτος της τάξης των €30 εκ. το χρόνο είναι δυσβάστακτο και ότι φαίνεται να κερδίζει έδαφος η εισήγηση το ΑΚΕΛ για νομοθετική ρύθμιση των ενοικίων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Οι ασφαλιστές υποβαθμίζουν τις επιδράσεις του κουρέματος» γράφει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις πιθανές επιδράσεις από το κούρεμα των ασφαλιστικών καταθέσεων, οι οποίες δεν εξαιρούνται πλέον. Εξάλλου γράφει ότι πέντε πλοία του ναυτικού του Ισραήλ έλαβαν μέρος σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με τις κυπριακές δυνάμεις χθες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούνται για διαφθορά και δωροδοκία.

 

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΚ)