Φόροι και νέα μέτρα προσθέτουν 6 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά

Το ποσό των 5,9 δισ. ευρώ θα βάλει στο ταμείο του το υπουργείο Οικονομικών από τα μέτρα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή. Σήμερα αρχίζει στη Βουλή η επεξεργασία του νέου σχεδίου νόμου στο οποίο δεν αποκλείεται να μπουν και νέες διορθωτικές πινελιές μέχρι την ψήφισή του αύριο το βραδυ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικώνστοχεύει στην είσπραξη 5,9 δισ. ευρώ ενώ ποντάρει και σε εξοικονόμηση 103 εκατ. ευρώ από λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, από τις ρυθμίσεις των οφειλών στην εφορία αναμένεται να εισπραχθούν 2,739 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ το καθαρό όφελος που θα έχουν οι φορείς του υπουργείου Εργασίας εκτιμώνται σε: 255 εκατ. ευρώ το 2013, συνολικά 280 εκατ. ευρώ το 2014, 160 εκατ. ευρώ το 2015 και 100 εκατ. ευρώ το 2016.
Από το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ τα έσοδα εκτιμώνται σε 1,9 δισ. ευρώ τα οποία θα εισπραχθούν στη διετία 2013-2014, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ και από τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η αύξηση κατά 2 ωρών στο διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα οδηγήσει σε λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα αποδώσει στα ταμεία έσοδα 103 εκατ. ευρώ την ερχόμενη διετία. 

Ωστόσο να σημειωθεί ότι το Γενικό Λογιστήριο, παραδέχεται πως υπάρχουν και άλλες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, από το γεγονός ότι θα πληρωθούν μικρότερες προσαυξήσεις και πρόστιμα ή από την μεταβίβαση περιουσίας στο Δημόσιο. Επι αυτών, όμως, δεν προβαίνει σε συγκεκριμένη εκτίμηση.
Οι «νάρκες»
Μπορεί οι πρώτες ρυθμίσεις «νάρκες» -αυτή για τους συμβασιούχους του Δημοσίου και η μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 30%-, που επιχειρήθηκε να μπουν στο πολυνομοσχέδιο να εξουδετερώθηκαν, ωστόσο το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ακόμη κάποιες ρυθμίσεις που στο άκουσμά τους, πυροδότησαν την αγορά.
Μία από αυτές, ειναι η διάταξη που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς προψημένου ψωμιού «bake off». Η πώληση προψημένου ψωμιού από αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους βιοτέχνες – αρτοποιούς με την αντίδρασή τους να είναι άμεση. Σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητά την απόσυρση της διάταξης αφού όπως εξηγεί «η πλήρης απελευθέρωση της αρτοποιητικής διαδικασίας και των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή καθώς το φρέσκο ψωμί αντικαθίσταται από προψημένο εισαγόμενο και πλήρη εξαφάνιση του μικρομεσαίου βιοτέχνη – αρτοποιού και απειλεί την επιβίωση ολόκληρου του αρτοποιητικού κλάδου που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 140.000 άτομα, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία γενικότερα».
Την έντονη αντίδρασή τους στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Μπορεί η ρύθμιση για τους συμβασιούχους να αποσύρθηκε, ωστόσο η επαναφορά της σε άλλο νομοσχέδιο μετά τοΠάσχα, έβγαλε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της εφαρμογής των μέτρων.
Τα παράλογα…
Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε την οριζόντια μείωση του τέλους ακινήτων κατά 15%, αλλά φαίνεται να επιχειρεί να καλύψει το κενό που προκύπτει, ή μέρος αυτού, φορολογώντας τα γιαπιά.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, «αντικείμενο του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων είναι οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος».
Ουσιαστικά, το τέλος ακινήτων θα επιβληθεί και στις υπό κατασκευή οικοδομές, που χρησιμοποιούν εργοταξιακό ρεύμα.

moneypost.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε