Προβοκάτσια του Άσαντ για να την σύρει στον εμφύλιο καταγγέλλει η Τουρκία

Για προβοκάτσια του καθεστώτος Άσαντ μιλά η τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη Ρεϊχανλί της επαρχίας Αλεξανδρέττα, όπου και είναι έντονη η παρουσία του αραβικού στοιχείου. «Ψυχραιμία απέναντι σε προκλήσεις και απόπειρες να συρθεί η Τουρκία στην αιματηρή σύρραξη» ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα διαμηνύει πως «όσοι επιτίθενται στην Τουρκία θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα».

Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στην μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί συνιστούν το πλέον αιματηρό συνοριακό επεισόδιο από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πυροδοτώντας νέους φόβους για διάχυση της κρίσης, και αυτό μόλις μία εβδομάδα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό με στόχο φορτία με προηγμένα ιρανικά όπλα για το καθεστώς Άσαντ.

Κάνοντας λόγο για «βρώμικο σενάριο» του καθεστώτος Άσαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης την Κυριακή πως η Τουρκία δεν θα συρθεί στην κρίση. Απευθυνόμενος στην τουρκική κοινή γνώμη κάλεσε μεν σε «επαγρύπνηση», αλλά και σε «απόλυτη ψυχραιμία μπροστά σε προκλήσεις και απόπειρες να συρθεί η χώρα στη συριακή κρίση».