Ελκυστική για τους επενδυτές η Ελλάδα- Και ομογενείς ενδιαφερόμενοι

Εντονο καταγράφεται, τον τελευταίο καιρό, το ενδιαφέρον από μεγάλους, διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ομογενειακούς παράγοντες, για επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Οι αιτίες πολλές: η διαφαινόμενη αποφυγή του κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, φαίνεται πως δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα για τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Οι κλάδοι που καταρχάς ελκύουν τους επενδυτές είναι αυτοί της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και των τραπεζών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», αμερικανικά, ευρωπαϊκά, και ασιατικά funds πληθαίνουν τις διερευνητικές επαφές επί ελληνικού εδάφους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν και κρίσιμες τοποθετήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Η Third Point συγκρότησε ήδη το Hellenic Recovery Fund, ενώ αγοραστής ελληνικών περιουσιακών στοιχείων δηλώνει και ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής JohCalamos της Calamos Investments.
 • Ο ελβετικός όμιλος Dufry A.G ολοκλήρωσε την εξαγορά του 51% των ΚΑΕ, ο τουρκικός όμιλος Dogus πέρα από τη συμμετοχή στη μαρίνα του Φλοίσβου αναζητεί και άλλες εξαγορές ανάλογων υποδομών.
 • Το αμερικανικό fund Pai& Partners μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurodrip και η ρωσική Strategic Initiatives που εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ανοίγεται τώρα και στο real estate, ενώ «χτυπάει» τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
 • Ξένα private equity funds, όπως το Carlyle και το Oaktree Capital, έχουν επενδύσει στη ναυτιλία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από κοινού με Ελληνες εφοπλιστές, ενώ σειρά άλλων μεγάλων επενδυτών, όπως ο Seth Klarmaμε το hedge fund, The Baupost Group L.L.C, ο Mark Mobius της FrankliTempletoή ο Daniel Loeb του Third Point έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις μέσω του χρηματιστηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων και μικρότερων ελληνικών εισηγμένων.
 • Το κρατικό επενδυτικό όχημα του Κατάρ, εκτός από τη νήσο Οξειά, εξαγόρασε και ιστορικό ξενοδοχείο στην Κέρκυρα. Η δε DolphiCapital, πέραν της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δρομολογεί εξαγορές ξενοδοχείων.
 • Την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας, στον τομέα της ενέργειας, πρόκειται να ανακοινώσει μεγάλο αμερικανικό hedge fund, κατά τις επόμενες ημέρες.
 • Επενδυτές από τη Ρωσία θέλουν να τοποθετηθούν σε μαρίνες και έχουν ήδη κάνει διερευνητικές συζητήσεις. Περισσότεροι συμπατριώτες τους αγοράζουν μικρότερα και μεγαλύτερα ακίνητα ανά τη χώρα και ειδικότερα σε Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κρήτη. Η πρόσφατη εξαγορά του Σκορπιού είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
 • Τέσσερις μεγάλοι ξένοι όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
 • Η αμερικανική Dell φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης στη Βόρεια Ελλάδα.
 • Μετά τη Hewlett Packard, άλλες τρεις πολυεθνικές είναι έτοιμες να κλείσουν συμφωνίες με την Cosco για τον ΟΛΠ.
 • Η κινεζική AVIC αναζητεί βιομηχανικά ακίνητα και άλλα assets με σκοπό την εγκατάσταση εδώ μονάδων συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων. Μεγάλο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον τους και για τη ναυπηγοεπισκευή.
 • Ρώσοι επιχειρηματίες συζητούν με ελληνικές φαρμακευτικές με σκοπό την εξαγορά.
 • Καναδοί επιχειρηματίες, όπως ο Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings, αγοράζουν ακίνητα ενώ άλλοι έχουν επισήμως εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για δρομολόγηση υδροπλάνων στις ελληνικές γραμμές που ανοίγουν.
 • Ισραηλινοί επιχειρηματίες θέλουν να λάβουν άδειες για την έρευνα και ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και επενδύσεις σε μονάδες αφαλάτωσης νερού.
 • Εξαγορές αξιωμένων στοιχείων ενεργητικού τραπεζών φέρεται να είναι έτοιμος να κάνει και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wlibur Ross που έχει συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.
 • Ξένοι επενδυτικοί οίκοι όπως η MorgaStanley συγκροτούν funds που θα επενδύουν στην Ελλάδα ενώ τουλάχιστον δύο εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (reits) είναι στα σκαριά. Η μία με κεφάλαια Ελληνα ομογενή και η άλλη με τις «πλάτες» του αμερικανικού private equity C-III Capital Partners.
Πηγή: iefimerida.gr