Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η υπόθεση φοροδιαφυγής των Mercedes Benz Hellas και της BMW Hellas

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων υπηρεσιών βρίσκεται ο φάκελος της υπόθεσης περί φοροδιαφυγής δύο πολύ γνωστών θυγατρικών γερμανικών οίκων κατασκευής αυτοκινήτων, και συγκεκριμένα της Mercedes Benz Hellas και της BMW Hellas, μετά την αποκάλυψη του newpost.gr.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου παρενέβη και έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να ελεγχθούν οι δύο εταιρείες και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα.
Μάλιστα όπως σχολίασαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο newpost «πρόκειται για “καραμπινάτη“ φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα ελέγχεται και η περίπτωση λαθρεμπορίας».
Υπενθυμίζεται ότι από την έρευνα του newpost προέκυψε πως οι εν λόγω εταιρείες έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν προκλητικά, κατά συρροή, στερώντας πολλά εκατομμύρια από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο, δυσχεραίνοντας την θέση των ελληνικών εταιρειών οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.
Μια σημαντική κατηγορία φόρων που επιβαρύνουν τα Αυτοκίνητα, όπως είναι το Τέλος Ταξινόμησης και ο Φόρος Πολυτελείας, επιβάλλονται στην λεγόμενη αξία CIF του αυτοκινήτου και καταβάλλονται κατά τον εκτελωνισμό του. Πρόκειται ουσιαστικά για την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου, δηλαδή για την τιμή που πουλάει ο κατασκευαστής στην εισαγωγική εταιρεία στην Ελλάδα. Αθροιστικά το ύψος των δύο αυτών φόρων ξεκινάει από 12% και μπορεί να φτάσει έως και το 90% της αξίας του.
Αποδεικνύεται όμως ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σχέση μητρικής – θυγατρικής του εισαγωγέα και του κατασκευαστή αυτοκινήτων, η υποτιμολόγηση των αυτοκινήτων με την πρακτική του Transfer Pricing μπορεί να εξασφαλίσει γι’ αυτές τις εταιρείες τεράστια οφέλη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του Έλληνα φορολογούμενου.
NewPost.gr