Spiegel: Η Ευρώπη χαραμίζει τη νεολαία της

«Η Ευρώπη χαραμίζει τη νεολαία της» τονίζει σε τίτλο άρθρου του το Spiegel Online.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή τη δραστική μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως καταδεικνύει έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew, το Spiegel Online υπογραμμίζει: «Οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Και με το δίκιο τους.  Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ήλπιζαν σε απεριόριστες δυνατότητες. Σήμερα από τα πολλά όνειρα απέμειναν μόνο ερείπια. (…) Η Ευρώπη χάνει μία ολόκληρη γενιά και μαζί με αυτή και την ευρωπαϊκή ιδέα. Γιατί ποιος θα γίνει φορέας της στο μέλλον, αν όχι αυτοί οι νέοι άνθρωποι;», διερωτάται η αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί δεν έχουν βρει απαντήσεις στα προβλήματα και ειδικά στα προβλήματα των νέων.
Το σχόλιο κλείνει με την επισήμανση: «Οι ισχυροί της ηπείρου δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι δυναμικό χάνουν. Η νέα γενιά δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο αυτήν την περιφρόνηση. Πρέπει να ακουστεί περισσότερο, να στρατευθεί. Να ψηφίσει στις εκλογές, στα συμμετάσχει στα κόμματα ή να ιδρύσει νέα, να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης. Πρέπει να πάρει το μέλλον της στα χέρια της, γιατί αλλιώς δεν θα το κάνει κανείς».

Από την πλευρά της η γαλλική Liberation σχολιάζει για το ίδια θέμα: «Τα αποτελέσματα είναι καταρχάς απογοητευτικά. Για την πλειοψηφία των Γάλλων, Ισπανών και Ελλήνων ευθύνεται η Ευρώπη για όλα τα προβλήματά τους. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είχε ποτέ ξανά προκαλέσει τόση απογοήτευση. Ωστόσο, πίσω από τα θλιβερά αποτελέσματα του Pew Research Center υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ελπίζει κανείς στη σταθερότητα του οικοδομήματος. Εκτός από την ακλόνητη εμπιστοσύνη των Γερμανών στην Ευρώπη, υπάρχει σήμερα και μεγάλη αποδοχή του ευρώ».
Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η διάσκεψη για την δημογραφική εξέλιξη που διοργάνωσε χθες στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι η ανάγκη προσέλκυσης εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού στη Γερμανία για την κάλυψη των σημαντικών ελλείψεων που θα σημειωθούν στα επόμενα χρόνια. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από τις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης» γράφει σχετικά στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας ότι οι γερμανοί πολιτικοί καθυστέρησαν πολύ να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη δημογραφική εξέλιξη και τώρα προσπαθούν εσπευσμένα να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
«Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν σχηματίζουν και ουρές στα σύνορα»
Η εφημερίδα εκτιμά: «Η Γερμανία, η οποία δεν ήθελε ποτέ να είναι χώρα μετανάστευσης, γι΄αυτό δεν ρύθμισε τη μετανάστευση και έγινε έτσι χώρα με ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει διδαχθεί ότι η προσέλκυση ξένων εργαζομένων έχει ποικίλες κοινωνικές συνέπειες, με τις οποίες παλεύει η χώρα μέχρι σήμερα. Για αυτό το λόγο, πολλά συνηγορούν με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Φρίντριχ, να δοθεί πρωτίστως σε εξειδικευμένους εργαζόμενους από τις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης η δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα στη Γερμανία. Αυτό θα βοηθούσε την εγχώρια οικονομία και τους ευρωπαίους εταίρους που πλήττονται από δραματικά υψηλή ανεργία».

Για το ίδιο θέμα η Rhein-Neckar-Zeitung επισημαίνει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα κενά μέσω μιάς ελεγχόμενης μετανάστευσης. Όσο όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός διαφωνεί για το αν οι μετανάστες είναι πράγματι απαραίτητοι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν σχηματίζουν και ουρές στα σύνορα».
Η Allgemeine Zeitung του Μάιντς εκτιμά ότι δεν υπάρχει πανάκεια κατά της γήρανσης της γερμανικής κοινωνίας – «ούτε η μετανάστευση» είναι, σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Φυσικά και πρέπει να κάνουμε κάτι, ώστε νέοι και καταρτισμένοι αλλοδαποί να θέλουν να έρθουν σε εμάς. Ωστόσο, κανείς στον κόσμο δεν θα κατορθώσει να συστήσει μία κοινωνία μετανάστευσης παρόμοια με τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία. Αντ’ αυτού χρειάζεται μία δέσμη μέτρων».

capital.gr