Αστέρας Βουλιαγμένης: Αρχίζει η Β΄ φάση του διαγωνισμού για την πώλησή του

«Πράσινο φως» για τη Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης έδωσαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)…

Υστερα από λεπτομερή μελέτη των φακέλων που υποβλήθηκαν στις 29 Μαρτίου και των διευκρινίσεων που παρασχέθηκαν, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνουν σύμφωνα με πληροφορίες 13 από τους 15 επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καλώντας τους να συμμετάσχουν στη Φάση 2 της Διαδικασίας, αφού υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν 15 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων διεθνείς κολοσσοί, επενδυτικά funds, έλληνες εφοπλιστές και επιχειρήσεις. Αν και από την τράπεζα και το Ταμείο δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το hedge fund Baupost, που κατέχει ποσοστό 5,19% του ΟΠΑΠ, την εταιρία Charterworld του εφοπλιστή Λου Κολλάκη, το αμερικανικό real estate fund Colony Capital, τους real estate developers Hines, τη καναδέζικη ICI, τη ρωσική Strategic Initiative, τη AGC Equity Partners, τον κινεζικό κολοσσό Fosun, τους τουρκικούς ομίλους Koc και Dogus, και τη Lamda Development, που έχει επίσης συμμετοχή στον διαγωνισμό για το Ελληνικό και την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ακόμα από τη Dolphin Capital Investors (DCI) του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, την ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, τον εφοπλιστή κ. Γιώργο Προκοπίου και τη J&P Αβαξ.

Στη Β’ φάση του διαγωνισμού οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση στο data room (αίθουσα πληροφοριών), για να εξετάσουν τις προοπτικές της επένδυσης και να μπουν στη διαδικασία των τελικών προσφορών. Εκτιμάται ότι η β’ φάση αυτή θα έχει καταληκτική ημερομηνία στις αρχές του φθινοπώρου.

Η προοπτική αξιοποίησης του real estate σε μέρος της έκτασης της χερσονήσου στον Λαιμό που φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά, πέρα από τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, τα μπάνγκαλοους και τη μαρίνα, προσδίδει εξαιρετικά σημαντική αξία για να μεγιστοποιήσει το τίμημά του ακινήτου.

Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα ανήκει με ποσοστό 85,349% στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εμπλέκεται και το Δημόσιο, καθώς κατέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη».

Από το σύνολο της έκτασης, τα 193 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλάς, τα 115 στο ΤΑΙΠΕΔ (έκταση του ΕΟΤ) και 45 στρέμματα είναι η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Βουλιαγμένης, που από το τέλος του 2012 μισθώθηκε από την Αστήρ Παλάς για 40 χρόνια.