Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Μαϊου 2013

Το έγγραφο των ΗΕ για τις συγκλίσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό την περίοδο 2008-2012, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Κυβέρνησης, αποτελεί το κύριο θέμα σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης, μεταξύ άλλων, την άφιξη ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Λιμάνι της Λεμεσού, την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων, τη δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης, και το θέμα για δια νόμου μείωση των ενοικίων κατά 20-25%.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κρύβει πολλά το έγγραφο συγκλίσεων», γράφει στο κύριο της θέμα πως όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο των ΗΕ για τις συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις από το 2008 μέχρι το 2012 θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση. Αλλού, αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ότι σε κάποια στιγμή ο Πανίκος Δημητριάδης «παρεξήγησε τους ρόλους μας». Σε άλλο της θέμα, γράφει για την προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ για πρόσθετα μέτρα που χρειάζονται για να τεθεί το χρέος της Κύπρου σε συνεχή πτωτική πορεία.
Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε 70 σελίδες τέσσερα χρόνια Κυπριακού», γράφει ότι η επιβεβαίωση της παραλαβής του εγγράφου έγινε χθες από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, αφότου αποκάλυψε την ύπαρξή του ο αρχηγός του τ/κ κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιστζιάν. Αλλού, γράφει για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν σήμερα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Σε άλλο της θέμα, η «Σ» γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν περιέλαβε τις μελλοντικές ζημιές της Τράπεζας Κύπρου, όπως τις υπολόγισε η Pimco, στην ανακοίνωσή της για τα βασικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Αναψε φωτιές το έγγραφο Ντάουνερ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η πολιτική ηγεσία βρέθηκε προ εκπλήξεως για το 70σέλιδο έγγραφο των ΗΕ για τις συγκλίσεις, αφού καμία νύξη δεν έγινε στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει πως η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης. Σε άλλο του θέμα ο «Π» γράφει για εμπόδια στις μειώσεις των ενοικίων, αφού οι βουλευτές επιμένουν στη δια νόμου μείωση τους κατά 20-25%, ενώ Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία δηλώνουν ότι θα ήταν αντισυνταγματική.
«Βόμβα με έγγραφο Ντάουνερ», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», στο οποίο αναφέρεται ότι το έγγραφο περιλαμβάνει εκτεταμένες αναφορές στον διαμοιρασμό εξουσίας και τις διαφωνίες στο περιουσιακό και στις εγγυήσεις. Αλλού, γράφει ότι τα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου είναι κατά 12% μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι, σύμφωνα με πρακτικά της Βουλής, Πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί κομμάτων συζητούσαν τρόπους αντιμετώπισης της Τρόικας στην παρουσία εκπροσώπου της Τρόικας.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Απέκρυψαν το έγγραφο;», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ερωτήματα προκύπτουν από τη στάση της Κυβέρνησης σε σχέση με το έγγραφο των ΗΕ. Η «Χ» διερωτάται γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκανε καμία αναφορά στο έγγραφο κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Αλλού, γράφει ότι ο τέως ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής ερωτήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούσαν τις ιδιότητες του ως επικεφαλής της Λαϊκής και ως ΥΠΟΙΚ πριν τα δύο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι μετά από δύο μέρες σιωπής ο ΔΗΣΥ παραδέχεται ότι κατέθεσε πρόταση για αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τέσσερις σταθμοί ασθενοφόρων αναβάλλονται», γράφει ότι ανησυχίες προκαλούνται από την αποκάλυψη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ότι η εγκατάσταση τεσσάρων και πολύ αναγκαίων σταθμών ασθενοφόρων, αναστέλλεται. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Προέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, κατά την οποία συζήτησαν σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι, τουλάχιστον στα χαρτιά, εύρωστη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με τίτλο «Στο σκοτάδι πολιτική ηγεσία-λαός», γράφει ότι «όλοι συζητούν το Κυπριακό (Ομπάμα-Ερντογάν, Μπαν Γκι Μουν, έρχονται Αμερικάνοι και Αγγλοι στην Κύπρο) και η Κυβέρνηση μας παραμυθιάζεται ότι τίποτα δεν τρέχει». Αλλού, γράφει ότι το ΔΗΚΟ είναι καζάνι που βράζει και πως μάχη μέχρι τελικής πτώσης για την Προεδρία θα δώσουν Καρογιάν-Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η ΕΔΕΚ «επιβεβαιώνει το ρόλο της ως κρυφή συμπολίτευση» και πως βρίσκεται στο στρατόπεδο της Δεξιάς και με τη βούλα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Το κυπριακό Ποντίκι, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρνηση για άδεια εξόρυξης πετρελαίου», γράφει ότι ως περίεργη εκτιμάται η στάση κωλυσιεργίας που τηρεί η Κυβέρνηση στη βολιδοσκόπηση από την εταιρεία Noble Energy για να της δοθεί άδεια να κτυπήσει βαθύτερα με τα τρυπάνια της στο οικόπεδο 12 με στόχο να επιτευχθεί εξόρυξη πετρελαίου. Αλλού, γράφει ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα πρώτα έγγραφα για το Κυπριακό με τα «δώρα» Χριστόφια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Κύπρο, σε μια αποστολή προστασίας των συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα The Cyprus Weekly, φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην εφημερίδα, και στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα έδινε μια ελπίδα για ειρήνη στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Κρατική Εκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της κάθε χρόνο μέσα στο Μάιο, φέτος αναστέλλεται για τον Οκτώβριο. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει για το 66ο φεστιβάλ των Καννών.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)