“Πράσινο φως” για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

 

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου) και την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, καθώς και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, δηλαδή των περιοχών που βρίσκονται ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού.
Ειδικότερα, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές μελέτες για την ανάπλαση εκπονήθηκαν με δαπάνες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την επίβλεψη του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Συγκεκριμένα, ο Φαληρικός Όρμος χωρίζεται σε έξι ζώνες και η κάθε μια από αυτές έχει διαφορετικού χαρακτήρα χρήσεις. Στην πρώτη ζώνη (οικολογικό πάρκο) θα υπάρξουν ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, γήπεδα μπάσκετ, τένις κ.λπ.). Στη δεύτερη ζώνη θα υπάρξουν ναυταθλητικές μαρίνες, κτίρια πολιτισμού και αθλητισμού. Στην τρίτη ζώνη θα υπάρξουν συνεδριακά κτίρια και κτίρια πολιτισμού, ενώ στην τέταρτη θα υπάρξει το Μουσείο Αεροπορίας. Στην πέμπτη ζώνη θα υπάρξουν υποδομές αναψυχής και έργα υποδομών, ενώ στην έκτη και τελευταία ζώνη θα υπάρξουν συγκοινωνιακές υποδομές.
Νόμιμη έκριναν παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας και τη σχετική διάταξη που αναφέρεται στην μετατόπιση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90-100 μέτρα προς τη θάλασσα, την «ταπείνωση της στάθμης της» και την «κάλυψη ή τη γεφύρωσή της κατά τμήματα».

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ