Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Ιουνίου 2013

Το διάταγμα που πέτυχε η ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η σύσταση διακομματικής επιτροπής για να περιοριστούν οι πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη, και η μη ικανοποίηση του ΑΚΕΛ για τις εξηγήσεις που έδωσε η Κυβέρνηση ως προς τις προσλήψεις και τη δημιουργία νέων θέσεων κρατικών αξιωματούχων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Μπλόκαραν 5,29 δισ. Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Μάγειρα”, γράφει ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 5,29 δισ. ευρώ των Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, Κυριάκου Μάγειρα και Marfin Investment Group Holdings SA (MIG), πέτυχε η ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας με διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας. Γράφει, επίσης, ότι με εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπής σε μιαν προσπάθεια να περιοριστούν οι μαζικές προσφυγές και πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Επίσης, γράφει ότι σύμφωνα με την κατάθεση του Αντρέα Τρόκκου στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία γνώριζαν για τις ζημιές από το ελληνικό κούρεμα.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Πάγωσαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία”, γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα εξασφάλισε ενδιάμεσα διατάγματα του δικαστηρίου, με τα οποία παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία διεθνώς, αξίας πέραν των 5 δισ. ευρώ, των Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, Κυριάκου Μάγειρα και MIG. Γράφει, επίσης, ότι σε μαζικό ξεπούλημα των περιουσιών τους στα κατεχόμενα προχωρούν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι, υποβάλλοντας αιτήσεις προς τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων. Επίσης, γράφει ότι σε έργο αναβολής και πολλών προβλημάτων εξελίσσεται τελικά η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, αφού 13 μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, βρίσκεται ακόμα σχεδόν στα αρχικά του στάδια ενώ η νέα Πλατεία θα είναι έτοιμη τέλος του 2014.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Δώδεκα αγωγές για τη Λαϊκή”, γράφει ότι η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, κατ` εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατέθεσε αίτημα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και πέτυχε την έκδοση διατάγματος παγκόσμιας εμβέλειας, με το οποίο παγώνουν περιουσιακά στοιχεία μέχρι να εκδικαστεί η απαίτηση για αποζημιώσεις. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να επιτραπεί στον Μητροπολίτη Καρπασίας να μεταβαίνει στα κατεχόμενα, την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα, και την επίσπευση των διαδικασιών για τους αγνοούμενους. Επίσης, γράφει ότι προκηρύχθηκε πλειστηριασμός για τρίτη άδεια δικτύου κινητής τηλεφωνίας, που ξεκινά από τα 12,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Παραβιάζουν εξαγγελίες τους”, γράφει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ως μη ικανοποιητικές και ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε η Κυβέρνηση στα σοβαρά ερωτήματα που έθεσε το κόμμα ως προς τις προσλήψεις και τη δημιουργία νέων θέσεων κρατικών αξιωματούχων στα Υπουργεία και το Προεδρικό. Γράφει, επίσης, ότι οι 60 “ακρίτες” μαθητές του Αγίου Κασιανού υποδέχθηκαν χθες με απαγγελίες και ζωγραφιές την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού. Επίσης, γράφει ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και η ανάγκη προστασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους επανέρχεται πιο επιτακτικά εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία πρώην τραπεζιτών”, γράφει ότι κυπριακό δικαστήριο πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 5,3 δισ. ευρώ που ανήκουν στους Βγενόπουλο, Μπουλούτα, Μάγειρα και MIG, και ότι ακρόαση για τα διατάγματα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου. Γράφει, επίσης, ότι η ανεργία κατέγραψε νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη και ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας την πίεση στους ηγέτες της ΕΕ και την ΕΚΤ για δράση για αναζωογόνηση της οικονομίας της ΕΕ. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία γυναίκας με φανταχτερό καπέλο στην Ημέρα Γυναικών στο Ιπποδρόμιο του Epsom Downs, με την οποία αρχίζει το διήμερο φεστιβάλ του Epsom Derby.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)