Συμφώνησαν για ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία

Από τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη έγινε σαφές πως η τριτοκομματική κυβέρνηση διασώζεται μιας και υπήρξε καταρχήν συμφωνία και έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση όχι μόνο για την ΕΡΤ, αλλά και για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τριτοκομματικής κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να διερευνήσουν και τον ανασχηματισμό που τοποθετείται μετά το τέλος του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως άλλωστες έγινε γνωστό από τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ο ανασχηματισμός είναι σίγουρος και σε αυτόν ακούγονται και τα σενάρια να μετέχουν τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης.

Στη νέα συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της νέας προγραμματικής συμφωνίας, κάτι που σημαίνει πως με αφορμή την ΕΡΤ αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα στην κυβέρνηση. Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του, η συζήτηση αυτή άνοιξε με αφορμή την ΕΡΤ και διευκρίνισε πως το βασικό θέμα είναι η ανάγκη σεβασμού έτσι ώστε η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση συνεργασίας και όχι σαν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους.
Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά λέει όχι στις προχειρότητες και ξεκαθάρισε πως στην ΕΡΤ μπορεί να γίνει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση αλλά βασισμένη σε μελέτες και αφού έχει ψηφιστεί στη βουλή. Αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ διευκρίνισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναστείλει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και κανείς δεν μπορεί να μαυρίσει την οθόνη, ενώ δήλωσε πως περιμένει από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να την υλοποιήσει.

Ο κ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης δεν φάνηκε να απέχει πολύ από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ανοίξουν όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ και μάλιστα ξεκαθάρισε πως το περιμένει σε λίγη ώρα.
Ο κ. Κουβέλης αφήνοντας αιχμές για τον κ. Σαμαρά δήλωσε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει την ΕΡΤ και να βγάζει μαύρο η οθόνη. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει αμέσως σε κίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ και εν συνεχεία να γίνει η αναδιάρθρωση της, σημειώνοντας πως κανείς δεν δικαιούται σε μία τριτοκομματική κυβέρνηση να λειτουργεί με μονομερή τρόπο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Διαφορετική ερμηνεία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, από αυτή που έδωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη (19/7) στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.