Συνεχίζονται και την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ υπάρχει κατ’ αρχήν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα, έπειτα και από διέξοδο που βρέθηκε σχετικά με το «αγκάθι» της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 8:30 αποχώρησε από το υπουργείο ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και αργότερα ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, εκκρεμούν «τεχνικής φύσεως» θέματα, προκειμένου να γραφεί το κείμενο της τελικής συμφωνίας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, που, όπως όλα δείχνουν, θα δίνεται τμηματικά προς τη χώρα ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε λύση. Νωρίτερα, σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η τρόικα συμφώνησε να δοθεί παράταση ώς τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ώς το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.

Συνολικά, 25.000 υπάλληλοι θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς ώς το τέλος του 2014. Απ’ αυτούς, 4.000 υπάλληλοι θα απολυθούν εφέτος και 11.000 το 2014. Εάν εν τω μεταξύ απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτών θα αφαιρεθεί από τις 15.000 απολύσεις.

Τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα»

Με την τρόικα συναντήθηκαν επίσης σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης (σ.σ. κυρίως για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές), καθώς και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Η συνάντηση με τον κ. Βρούτση διήρκησε δύο ώρες περίπου, Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα με όλα τα μέτρα της συμφωνίας, θα υπάρχουν οι ρυθμίσεις για το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού (από την 1/1/2017), καθώς του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο, ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί.

Eurogroup: Τμηματική καταβολή των 8,1 δισ. ευρώ

Η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος).

Η «πολιτική απόφαση» θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και για έναν ακόμη λόγο που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.

Όπως λέγεται, μετά τις εκλογές θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της «ανακούφισης» από το βάρος των υποχρεώσεων της εξυπηρέτησης του χρέους και ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον τρόπο απομείωσης, με επικρατέστερο αυτό της ένταξης του χρέους στον ESM, αλλά και αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του.

Newsroom ΔΟΛ