Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τον βομβιστή της Βοστόνης!

Ενώπιον δικαστηρίου αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ,  κατηγορούμενος για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης—  την χειρότερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου του  2001, κατηγορία που μπορεί να επισύρει την εσχάτη των ποινών.

Στα τέλη του περασμένου μήνα σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του 19χρονου Τσετσένου για τη δολοφονία τριών ανθρώπων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους κατασκεύασε ο ίδιος μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του και πυροδότησε στις 15 Απριλίου μέσα στο πλήθος χιλιάδων θεατών του Αγώνα, καθώς και για τη δολοφονία στη συνέχεια ενός αστυνομικού μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου ΜΙΤ.
Το περιστατικό στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια η ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στο προάστειο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης οδήγησαν στον θάνατο του 26χρονου Ταμερλάν Τσαρνάεφ και στην ολοήμερη αναζήτηση από την αστυνομία του Τζοχάρ στη Βοστώνη. Τελικά ο Τζοχάρ βρέθηκε βαριά τραυματισμένος να κρύβεται μέσα σε μία βάρκα στην αυλή σπιτιού.

Στην επίθεση της 15ης Απριλίου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους–η  29χρονη διευθύντρια εστιατορίου Κριστλ Κάμπελ, η 23χρονη φοιτήτρια  Λίνγκζτι Λου και ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ

Από την επίθεση στον Μαραθώνιο τραυματίστηκαν περίπου 264 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριάστηκαν.
Όπως επισημαίνει δικαστική πηγή, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημόσια κατήγορο Μίριαμ Κόνραντ, είναι να καταφέρει να μην του επιβληθεί η θανατική ποινή. “Θεωρώ ότι η Μίριαμ θα ξεκινήσει αύριο προσπαθώντας να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του και να τον κάνει να δείχνει ένας φυσιολογικός, μέσος και καθώς πρέπει νέος”, λέει ο Γουόλτερ Πρινς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Βοστώνη που σήμερα εργάζεται στη νομική εταιρεία Prince Lobel και δεν εμπλέκεται στην υπόθεση Τσαρνάεφ.
Η εμφάνιση του Τσαρνάεφ στο αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Βοστώνης θα είναι προφανώς σύντομη και ο κατηγορούμενος αναμένεται να δηλώσει αθώος, εκτίμησε ο Πρινς.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Τσαρνάεφ έγραψε μέσα στη βάρκα όπου κρυβόταν: “Η αμερικανική κυβέρνηση σκοτώνει τους αθώους πολίτες μας. Εμείς οι μουσουλμάνοι είμαστε ένα σώμα, χτυπάς έναν και μας χτυπάς όλους. Δεν μου αρέσει να σκοτώνω αθώους ανθρώπους, απαγορεύεται από το Ισλάμ…Σταματείστε να σκοτώνετε τους αθώους πολίτες μας και θα σταματήσουμε κι εμείς”.
Ο Τσαρνάεφ τραυματίστηκε σοβαρά κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία και την σύλληψή του. Αφού αρχικά νοσηλεύτηκε φρουρούμενος, στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε φυλακή δυτικά της Βοστώνης.
Οι αδελφοί Τσαρνάεφ κατάγονται από την Τσετσενία, μία μουσουλμανική περιοχή που βιώνει εδώ και αιώνες συνθήκες πολέμου και καταστολής και δεν επιδιώκει πλέον την ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία.
Ωστόσο, έχει μετατραπεί σε φυτώριο ενόπλων ισλαμιστών, η δράση των οποίων έχει επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της Ρωσίας.
Τρεις ημέρες αργότερα, οι αδελφοί Τσαρνάεφ πυροβόλησαν και σκότωσαν τον αστυνομικό Σον Κόλιερ που υπηρετούσε στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, σύμφωνα με τη δικογραφία.

NewsIt.gr