Τζον Καζαμπλάνκας: Ο mr. Elite των top models έχασε τη μάχη της ζωής

Σίντι  Κρόφορντ, Ιμαν, Λίντα  Εβανγκελίστα, Κλόντια Σίφερ, Ναόμι Κάμπελ, Ζιζέλ Μπούντχεν. Τα καλύτερα δείγματα του ανθρώπινου είδους, που με τα  πρόσωπα τους συνόδεψαν διαφημιστικές βεβαιότητες και καθιέρωσαν την αισθητική  μας, με την δεδομένη τελειότητα τους.

Όλες τους και πολλές άλλες ήταν ανακαλύψεις και τις καθιέρωσε ο Τζον  Καζαμπλάνκας, ο άνθρωπος που άλλαξε τις πασαρέλες, που έκανε σουπερ  σταρ τα μοντέλα τις περασμένες δεκαετίες. Ήταν ο Ισπανός που έγινε Αμερικανός  και ίδρυσε το φημισμένο πρακτορείο μοντέλων Elite και  ουσιαστικά δημιούργησε τα τοπ μόντελ. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών χτυπημένος από  τον καρκίνο.

«Το όνομά του στοίχειωνε γενιές και γενιές όμορφων κοριτσιών που ονειρεύονταν  να πέσει πάνω τους το μάτι εκείνου που υπήρξε ένας από τους πάπες της μόδας»  έγραψε η Liberation τη Δευτέρα στον επικήδειο του ανθρώπου που το 1972 άλλαξε το  στιλ των μανεκέν μόδας και εν πολλοίς δημιούργησε νέα πρότυπα ομορφιάς.

Μέσα από την Elite του Καζαμπλάνκας αναδείχθηκαν «ιέρειες» της μόδας και ο  όρος των τοπ μόντελ.

Όπως σημείωσαν οι New York Times, πριν από την έλευση του Elite που βρέθηκε  στο απόγειο της δόξας του στη δεκαετία του 1990, τα πρακτορεία μοντέλων – με  κυριότερο το Ford που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο –  έλεγχαν τη ζωή των μανεκέν με ασυνήθιστο πουριτανισμό: το Ford είχε καθιερώσει  ακόμη και ανώτατη αμοιβή ενώ δεν επέτρεπε κοσμική ζωή και ξενύχτια.

Ο Τζον Καζαμπλάνκας έκανε ακριβώς το αντίθετο: τα μοντέλα του Elite καλούνταν  να δείξουν ότι απολαμβάνουν τη ζωή, ότι βγάζουν πολλά λεφτά, ότι διασκεδάζουν  την τελειότητά τους. Η Λίντα Εβανγκελίστα θα εγκιβώτιζε αυτή τη ζωή λέγοντας το  θρυλικό: «Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερα από 10.000 δολάρια».

Ο Καζαμπλάνκας μεταμόρφωσε τα μοντέλα σε σούπερ σταρ, τις έβγαλε στα  περιοδικά όχι σε φωτογραφίσεις μόδας, αλλά με τις ίδιες ως αντικείμενα έρευνας,  τις άφησε – ή καλύτερα τις παρότρυνε – να φωτογραφηθούν στο Playboy, να  συμμετάσχουν σε μουσικά βίντεο κλιπ, να παίξουν στην τηλεόραση ή στον  κινηματογράφο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  

http://newpost.gr