Σήμερα η 39η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, συμπληρώνονται 39 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ήταν 04.15 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκιζόταν πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη στρατιωτική χούντα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και τους Έλληνες για επτά χρόνια.

Παρουσία του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε το «νενομισμένο όρκο», την ώρα που οι Αθηναίοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας πανηγυρίζοντας.

Ο Καραμανλής είχε φτάσει νωρίτερα εσπευσμένα στην Αθήνα, με το αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, όπου καταχειροκροτήθηκε από το πολυάριθμο συγκεντρωμένο πλήθος.

Με την άφιξή του, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είμαι ευτυχής διότι επιστρέφω εις την πατρίδαν μου. Ήλθα δια να συμβάλω με όλας τας δυνάμεις που διαθέτω δια την αποκατάστασιν της ομαλότητος και της δημοκρατίας… Υπάρχουν στην ζωήν των εθνών κρίσεις αι οποίαι δύνανται να μεταβληθούν εις αφετηρίας εθνικής αναγεννήσεως και ενός καλλίτερου μέλλοντος».

 

Νωρίτερα, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους ως προς το τι ζητάει ο ίδιος από τον ελληνικό λαό, είχε απαντήσει με το χαρακτηριστικό «Boys pray for me», δηλαδή «Παιδιά, προσευχηθείτε για μένα», μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν.

Την προηγούμενη ημέρα, 23 Ιουλίου 1974, υπό την πίεση των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, το στρατιωτικό καθεστώς του δικτάτορα Ιωαννίδη, κατέρρευσε.

Οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας με πολιτικούς στην Αθήνα, οδήγησαν στη λύση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι και μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, προχώρησε άμεσα στα πρώτα μέτρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Κατάθεση στεφάνου από τον Κάρολο Παπούλια

Με την κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ)  θα τιμήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την 39η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο ο κ. Παπούλιας τόνισε  ότι η αξία της Δημοκρατίας χρειάζεται διαρκή προστασία και εμβάθυνση.

«Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης είχαμε μια ανοδική πορεία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, που σταμάτησε με βίαιο τρόπο επειδή ήταν ασταθές το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε. Η οικονομική κατάρρευση έγινε γρήγορα πολιτική, θεσμική και πολιτισμική κρίση, ένας ανεμοστρόβιλος που συμπαρέσυρε τα πάντα. Η μάχη είναι για τη διασφάλιση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας που αποτελεί όρο για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μάχη εναντίον της υποχώρησης της δημοκρατίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Επισήμανε, ωστόσο, πως το μίσος και η βία δεν είναι λύση ούτε απάντηση αλλά είναι ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του προβλήματος.