ΗΠΑ: Αποζημίωση 4,1 εκατ. δολαρίων σε φοιτητή που τον… ξέχασαν σε κελί

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε ως αποζημίωση από την αμερικανική κυβέρνηση ένας φοιτητής στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος εγκαταλείφθηκε για περισσότερες από τέσσερις ημέρες σε κελί φυλακής, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Ντάνιελ Τσονγκ δήλωσε ότι ήπιε ούρα του προκειμένου να παραμείνει ζωντανός, προσπάθησε να χαράξει στο μπράτσο του ένα μήνυμα προς τη μητέρα του και είχε παραισθήσεις.

Είχε κρατηθεί το 2012 κατά τη διάρκεια εφόδου για ναρκωτικά, αλλά δεν καταδικάστηκε. Ωστόσο, για τέσσερις ημέρες κανείς δεν επέστρεψε να τον βγάλει από το κελί. Τις έρευνες για το περιστατικό διενεργεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο 25χρονος σήμερα Τσονγκ δήλωσε ότι έριξε ένα κορδόνι παπουτσιού κάτω από την πόρτα και ούρλιαζε για να τραβήξει την προσοχή προτού πέντε ή έξι άτομα να τον βρουν καλυμμένο με τα κόπρανά του στο κελί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σαν Ντιέγκο.

Αφότου διασώθηκε, νοσηλεύτηκε για πέντε ημέρες σε νοσοκομείο για να συνέλθει από την αφυδάτωση, την δυσλειτουργία του ήπατος, τις κράμπες και τη διάτρηση του οισοφάγου του, ενώ είχε χάσει και επτά κιλά.

Ο Τσονγκ ήταν ένας εκ των εννέα που προσήχθησαν κατά την έφοδο τον Απρίλιο του 2012. Οι Αρχές συμπέραναν ότι δεν χρειάζεται να του αποδοθούν κατηγορίες μετά την ανάκρισή του.

Ενας από τους δικηγόρους του δήλωσε ότι ένας αστυνομικός τον έβαλε σε κελί και του είπε ότι θα ερχόταν σε ένα λεπτό για να τον αφήσει ελεύθερο. Ωστόσο, μάλλον κάτι πήγε στραβά και τον ξέχασε. Ο ίδιος ο φοιτητής τόνισε ότι τον ξέχασαν κατά λάθος.

«Ακούστηκε πραγματικά σαν ατύχημα… ένα πραγματικά κακό, τρομακτικό ατύχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πολύ μικρό αυτό κελί, χωρίς παράθυρα, ο Τσονγκ έμεινε παγιδευμένος χωρίς νερό και τροφή για τεσσερισήμισι ημέρες. Την τρίτη ημέρα άρχισε να έχει παραισθήσεις.

Ούρησε σε ένα μεταλλικό πάγκο ώστε να έχει κάτι να πιει, ενώ προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ανάψει φωτιά για να τραβήξει τα βλέμματα των αρχών.

«Δεν κάθισα εκεί ήσυχος. Κλωτσούσα την πόρτα ουρλιάζοντας. Εριξα κάποια κορδόνια κάτω από την πόρτα κάνοντας οπτικά σήματα. Οχι, δεν κάθισα, ούρλιαζα», είπε στο Associated Press.

Σε ένα σημείο, ο Τσονγκ παραδέχθηκε ότι πέρασε από το μυαλό του η σκέψη ότι θα πέθαινε. Εσπασε τα γυαλιά του δαγκώνοντάς τα και προσπάθησε να χαράξει στο μπράτσο του ένα μήνυμα προς τη μητέρα του που έγραφε: Συγγνώμη, μαμά. Παρόλα αυτά κατάφερε να χαράξει μόνο το πρώτο «S».

Η εκπρόσωπος του Τμήματος, Άλισον Πράις, επιβεβαίωσε ότι η αποζημίωση άγγιξε τα 4,1 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με το AP.

Για περιστατικό αυτό ο επικεφαλής του Τμήματος ζήτησε δημοσίως συγγνώμη τον περασμένο Μάιο.

Ο 25χρονος Τσονγκ είναι τώρα φοιτητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και όπως λέει με τα χρήματα αυτά σχεδιάζει να αγοράσει ένα σπίτι στους γονείς του.

imerisia.gr