Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Αυγούστου 2013

Οι ποινές φυλάκισης στους τέσσερις καταδικασθέντες για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011, που στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την πορεία της οικονομίας, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη προς τους αρχηγούς των κομμάτων για το επικαιροποιημένο μνημόνιο και την οικονομία, τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στη Δρομολαξιά για «κατασκευασμένα» πρακτικά,  η προσεχής συνεδρία του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας που θα ασχοληθεί με τις εκροές κεφαλαίων τις ώρες πριν και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαϊου και η διαχείριση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, που ανήκει στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «5 χρόνια φυλακή για τον Υπουργό» αναφέρει πως πέντε χρόνια χωρίς αναστολή επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στον Κώστα Παπακώστα για την έκρηξη στο Μαρί. Επέβαλε επίσης δυο χρόνια φυλάκισης στους Ανδρέα Νικολάου, Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως «η Κύπρος θα τα καταφέρει» αμέσως μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αλλού σημειώνει πως η Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στην περιοχή Δρομολαξιάς κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή πως κατέθεσε στην Επιτροπή κατασκευασμένα πρακτικά

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Γροθιά στο σαθρό πολιτικό σύστημα» αναφέρει πως στην απόφαση του Δικαστηρίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί τονίζεται πως «αν είναι να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι, αλλά όσοι έχουν εξουσία να συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία, τότε είναι άδικη και η τιμωρία, άδικη και η θυσία 13 ανθρώπων». Αλλού σημειώνει πως «ευτυχής» δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την πορεία της οικονομίας. Αλλού σημειώνει πως Κεντρική Τράπεζα και Βουλή συζητούν σε σχέση με τη διαχείριση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, που ανήκει στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής. 

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Οδικός χάρτης με χαλαρώσεις» πως στα πλαίσια του οδικού χάρτη με ορόσημα και προϋποθέσεις θα γίνουν οι χαλαρώσεις στους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων, με στόχο εσωτερικά να αρθούν όλοι μέσα στο 2013 ή αρχές του 2014 και λίγο αργότερα για όλες τις συναλλαγές. . Αλλού σημειώνει πως τις εκροές κεφαλαίων ανά τράπεζα πριν από τις πρώτες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ στις 15 Μαρτίου  και  τις ώρες μεταξύ προφορικής και γραπτής ενημέρωσης των τραπεζών καθώς και το ότι θα έπρεπε να κλείσουν την ηλεκτρονική πρόσβαση σε λογαριασμούς, θα εξετάσει τη Δευτέρα το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως έφεση προτίθεται να καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας για το ύψος των ποινών για τους τέσσερις καταδικασθέντες για το έγκλημα στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «’Υπηρέτης της πατρίδας’ … αλλά τον καταδίκασαν» αναφέρει πως το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας έπλεξε χθες το εγκώμιο και εκθείασε για αρκετή ώρα τη μεγάλη προσφορά του πρώην Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα προς την πατρίδα. Τελικά τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για την έκρηξη στο Μαρί. Αλλού αναφέρει πως 1370 υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου αποδέχθηκαν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης. Αλλού σημειώνει πως έληξε το συμβόλαιο οκτώ ειδικών συνεργατών του τέως Προέδρου της Βουλής και δόθηκαν οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών να πληρώνονται με 15νθήμερα συμβόλαια.

Η αγγλόγλωσση  “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «’Προδοσία των 13 σκοτωμένων’» γράφει πως οι ποινές φυλάκισης για τον πρώην Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα και τρία άλλα άτομα που βρέθηκαν ένοχα για την έκρηξη στο Μαρί δεν ικανοποίησαν τους συγγενείς των 13 θυμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί απόψε έξω από μια ταβέρνα στην Αγλαντζιά επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες,  κακομεταχείριση ενός γάτου, μπροστά στα μάτια των πελατών της ταβέρνας, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατό του. Αλλού γράφει πως μια συγγραφέας στο Long Island ανέφερε πως την επισκέφθηκαν όργανα της τάξης επειδή αυτή και ο σύζυγός της είχαν κάνει αναζήτηση στο Google για χύτρες ταχύτητας και σακίδια. Υπενθυμίζεται πως τέτοιου είδους αντικείμενα είχαν χρησιμοποιηθεί για τις εκρήξεις κατά τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Προς την ανάκαμψη» αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2014. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην εκφρασθείσα απογοήτευση των συγγενών των 13 θυμάτων της έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί για τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους τέσσερις καταδικασθέντες και φιλοξενεί πρωτοσέλιδα σχετική φωτογραφία του Σταύρου Ταντή –  πατέρα του πυροσβέστη Σπύρου Ταντή, ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας – ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των ποινών. Σε άλλο θέμα γράφει για την έρευνα που διεξάγεται μετά τον εντοπισμό γάζας που ξεχάστηκε μέσα στο σώμα γυναίκας που είχε υποβληθεί σε καισαρική στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε