Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στο γήπεδο ίσως “περάσει” στα χαρτιά

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα καθώς παρά την ισοπαλία 1-1 στο Χάρκοβο απέναντι στη Μέταλιστ αποκλείστηκε έχοντας χάσει με 0-2 στο πρώτο ματς στην Τούμπα.

Η ΟΥΕΦΑ θα βγάλει απόφαση για τη Μέταλιστ την ερχόμενη Τρίτη 13/8 και εκεί μπορεί να τιμωρηθεί η ουκρανική ομάδα και να πάρει τη θέση της ο ΠΑΟΚ.

Αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν από βδομάδα οπότε θα γίνει η κλήρωση της Παρασκευής, όπου ενδεχομένως η ΟΥΕΦΑ -αν δεν έχει υπάρξει απόφαση- να βάλει και δύο χαρτάκια μαζί με το όνομα της Μεταλιστ και αυτό του «δικεφάλου του Βορρά”.

Για ν’ αυξήσει τις -ούτως ή άλλως- λιγοστές πιθανότητες ανατροπής του 0-2 της Τούμπας ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν γκολ. Όσο πιο νωρίς ερχόταν, τόσο το καλύτερο. Η αποτελεσματική ανασταλτική λειτουργία και ο έλεγχος του ρυθμού, απόρροια της κατοχής της μπάλας, επέτρεψε στην ελληνική ομάδα να φέρει τη ρεβάνς στα δικά της μέτρα.

Έλειψε όμως η τελική ενέργεια που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Ντισλιένκοβιτς. Ο Ολίσε ήταν κινητικός, αλλά όχι αποτελεσματικός, ενώ τα στημένα του Λούκας και του Λίνο ήταν κακοεκτελεσμένα. Μόνο με μακριά σουτ, που άλλαξαν σε δυο περιπτώσεις πορεία, δεν ήταν δυνατόν ν’ απειλήσει ο “Δικέφαλος”, ο οποίος στον 28′ δεν πλήρωσε την αβλεψία του -θετικού κατά τ’ άλλα- Κίτσιου ν’ αφήσει τον Σόουζα να πιάσει χωρίς πίεση την κεφαλιά. Δικαίως πάντως διαμαρτύρεται για ανατροπή του Λούκας στο 45′.

Ο Στέφενς δεν πήρε νωρίς την απόφαση να ρισκάρει και παρέμεινε μ’ έναν επιθετικό στο γήπεδο ακόμη κι όταν αντικατέστησε τον Σαλπιγγίδη με τον Αθανασιάδη στο 67′, με αποτέλεσμα η εικόνα να παραμένει αναλλοίωτη. Βολεμένη η Μέταλιστ δεν άφηνε διαδρόμους, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ επιχειρούσε κυρίως από τις πτέρυγες, αλλά δεν μπορούσε να φτιάξει ευκαιρίες.

Ουσιαστικά κάθε ελπίδα χάθηκε στο 72′. Όταν στο μακρινό σουτ του Μπλάνκο ο Χακόμπο άργησε να πέσει και μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του. Πόσο αργοπορημένη ήταν η επιλογή του Ολλανδού προπονητή να παίξει με δύο φορ επιβεβαιώθηκε τόσο στο 83′ που ο Νέτσιντ (είχε μπει αντί του Τζιόλη στο 82′) πέτυχε το πρώτο γκολ του με τα ασπρόμαυρα όσο και στο 89′ που απείλησε με ωραία κεφαλιά.

Ποτέ δεν θα μάθουμε ποια θα ήταν η έκβαση της αναμέτρησης, αν ο ΠΑΟΚ έπαιζε με δύο επιθετικούς από το 67′ και όχι 15 λεπτά αργότερα. Η ουσία είναι πάντως ότι η ελληνική ομάδα θα συνεχίσει στο Europa League με στόχο τους ομίλους για να μην χαθεί και η εφετινή ευρωπαϊκή χρονιά.

Κλειδί του αγώνα

Η επιλογή του Χουμπ Στέφενς να μην ρισκάρει σ’ ένα παιχνίδι που χρειαζόταν ριψοκίνδυνες αποφάσεις φρέναρε τον ΠΑΟΚ και έδωσε στη Μέταλιστ το δικαίωμα να προστατεύσει χωρίς κόπο το 2-0 του πρώτου αγώνα.

MVP

Ο Σεκού Ολίσε ήταν ο πιο ορεξάτος παίκτης του ΠΑΟΚ. Προκάλεσε ρήγματα στην αριστερή πλευρά της Μέταλιστ, προσπάθησε να απειλήσει με διάφορους τρόπους, σέντρες ή προσωπικές ενέργειες. Ήθελε στηρίγματα που δεν τα είχε.

Αδύναμος κρίκος

Ο Λούκας έμεινε στο γήπεδο 90 λεπτά, αλλά δεν έβγαλε την ποιότητά του. Χαμένος τόσο αριστερά όσο και στον άξονα, είχε παθητικό ρόλο και δεν βοήθησε δημιουργικά τον ΠΑΟΚ.

Οι συνθέσεις

Μέταλιστ: Ντισλιένκοβιτς, Βιγιάγκρα, Μολέδο, Γκέιγ, Αζεβέδο, Έντμαρ (92′ Μπερεζόβτσουκ), Κρασνοπιόροφ, Μπλάνκο, Σόσα, Σόουζα (62′ Μάρλος), Ντέβιτς (76′ Κριστάλδο)

ΠΑΟΚ: Χακόμπο, Κίτσιου, Κατσουράνης, Βίτορ, Λίνο, Τζιόλης (82′ Νέτσιντ), Λάζαρ, Γεωργιάδης (75′ Λόρενς), Ολίσε, Λούκας, Σαλπιγγίδης (67′ Αθανασιάδης)

Κίτρινες: Γκέιγ – Βίτορ, Κατσουράνης, Αθανασιάδης

Πηγή: contra.gr