Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Αυγούστου 2013

Οι εξελίξεις στο συνεργατισμό και τα όσα αποκαλύπτονται για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επαφές Σαμαρά στις ΗΠΑ και η τηλεφωνική ενημέρωση της κυπριακής Κυβέρνησης, πληροφορίες από τον Φόρο Εισοδήματος για όσους διέσωσαν χρήματα από το κούρεμα και οι καταγγελίες των δικηγόρων για υποστελέχωση της νομικής υπηρεσίας, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις ακροάσεις των ερευνητικών επιτροπών χθες για τις τ/κ περιουσίες και την οικονομία, στις δηλώσεις Ιωνά Νικολάου για τα επιδόματα των Αστυνομικών, καθώς και στα εντάλματα που εκκρεμούν για κατασχέσεις από το κράτος.
Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Το τηλεφώνημα του μεσονυκτίου» αναφέρεται στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού Σαμαρά προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε στο Λευκό Οίκο και τις τοποθετήσεις Ομπάμα για Κυπριακό και ενέργεια. Αλλού αναφέρεται ότι δίνεται προθεσμία ενός μηνός για να κατατεθούν και να ψηφιστούν 14 μνημονιακά νομοσχέδια για τον συνεργατισμό που αφορούν την πλήρη αναδιάρθρωσή του. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Λογιστής Πανίκος Σενέκκης κατέθεσε χθες στην επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες ότι η διαμονή του Τ/κ Μουσταφά Μουσταφά στις ελεύθερες περιοχές ήταν ‘εικονική’.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ανέβηκαν στα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα» η «Σημερινή» αναφέρεται στις αποκαλύψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο Συνεργατισμό που ξεπέρασαν όπως λέχθηκε στη Βουλή, το ακραίο σενάριο της Pimco. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για τις αναφορές του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου στην ερευνητική για την οικονομία ότι αν δεν έφευγε από την Κύπρο η HSBC η Λαϊκή ακόμη θα υπήρχε. Αλλού η «Σ» αναφέρει ότι η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα και ότι οι ΗΠΑ βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό.
Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Τσιμπίδα για εκατομμυριούχους» και αποκαλύπτει στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για την έρευνα που έγινε για το ποσό των 3,5 εκ που έφυγε από την Κύπρο παραμονές του Eurogroup για το κούρεμα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ο συνεργατισμός είναι φορτωμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 90%. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι δεκάδες εντάλματα εκποίησης περιουσίας του κράτους έχουν στα χέρια τους δικαστικοί επιδότες μετά τις δυσκολίες της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Φόρμουλα με ουρά…» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι ΥΠΟΙΚ και Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι βρήκαν φόρμουλα για ανάκτηση των μετοχών του συνεργατισμού ως αντάλλαγμα για την στήριξη που θα λάβει. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το Κυπριακό και τις προτάσεις για την Αμμόχωστο υπό το φως και των επαφών Σαμαρά με Ομπάμα και Κέρι. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρει ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας ιδιωτικοποιεί τις παραλίες και ότι υπάρχουν καταγγελίες από παράγοντες της περιοχής για διαπλοκές.
Με τίτλο «Οι αγωγές για το κούρεμα θα μπλοκάρουν τα δικαστήρια» η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου ότι η κατάσταση στα δικαστήρια είναι εκτός ελέγχου και το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα φανεί και στις αγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη για το κούρεμα. Αλλού αναφέρεται στις μειώσεις στους μισθούς των οικιακών βοηθών και στις επικρίσεις για την απόφαση από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει τις επαφές Σαμαρά στο Λευκό Οίκο και τη στήριξη Ομπάμα στο Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Κίνηση προς ΗΠΑ για ενέργεια» γράφει ότι μετά τη συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για τα ενεργειακά τώρα η Λευκωσία στρέφεται προς την Ουάσινγκτον για να λάβει υποστήριξη για τα σχέδιά της να καταστεί ενεργειακός κόμβος και ότι ο Υπ. Ενέργειας μεταβαίνει στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Επίσης προβάλλει το θέμα με το συνεργατισμό και την προθεσμία να ψηφιστούν πριν το Eurogroup του Σεπτεμβρίου νομοσχέδια για αναδιάρθρωσή του. Αλλού γράφει για αυξήσεις στις τιμές που χρεώνονται οι λουόμενοι στις παραλίες ακόμη και για τις πετσέτες τους.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)