Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Αυγούστου 2013

Οι εξελίξεις στην οικονομία και ιδιαίτερα για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργό με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, όπως και η υπόθεση της αγοραπωλησίας γης στη Δρομολαξιά κυριαρχούν στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα. Ο Τύπος γράφει για χαμένη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και παρασκήνιο για την διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, φιλοξενώντας συνεντεύξεις αξιωματούχων και παραγόντων της οικονομίας, όπως του ΥΠΟΙΚ και του Διοικητή της ΚΤ.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στους διορισμούς των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στις επενδύσεις των Ταμείων Προνοίας, την κατάσταση στην ΚΡΕΤΥΚ και τα θέματα ενέργειας, αλλά και στην επίσκεψη του ΥΠΑΜ το Σεπτέμβριο στη Ρώμη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «’Αυτή είναι η αλήθεια κύριε Κιττή’» αναφέρεται στην αγοραπωλησία του τ/κ ακινήτου στην Δρομολαξιά και γράφει ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε κάνει επενδυτική πρόταση στο Ταμείο Συντάξεως της CYTA κατά 5,5 εκ ευρώ φθηνότερη, απαντά με στοιχεία στα όσα κατάθεσε ο Στάθης Κιττής ενώπιον της αρμόδιας Ερευνητικής Επιτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο κακοποίησης ζώων στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι επικρατεί αναστάτωση για τους διορισμούς των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Δεν εμπιστεύονται τίποτα και κανέναν» αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εφημερίδας, τα συμπεράσματα της οποίας, όπως γράφει, είναι πως βρίσκεται στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα, τις τράπεζες και τη δικαστική εξουσία, ενώ καμπανάκι κινδύνου χτυπά και για την κυβέρνηση, όσον αφορά το βαθμό αποδοχής των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικονομία και τη θετική γνώμη για τον ίδιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι επενδύσεις των Ταμείων Προνοίας είναι ωρολογιακή βόμβα. Αλλού αναφέρεται σε ακήρυχτο πόλεμο για την Τράπεζα Κύπρου και γράφει για πρώτη σημαντική διαφωνία μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Φοροφυγάδες εκατομμυρίων» αναφέρεται στα ευρήματα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για τις εκροές καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας πως 11 Κύπριοι και 44 κυπριακές εταιρείες έβγαλαν στο εξωτερικό 183 εκ ευρώ και δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, ενώ ένας έβγαλε 500.000 ευρώ και δεν ήταν καν γραμμένος στο μητρώο του Φόρου. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη με τη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, Άντρη Αντωνιάδου, η οποία, μεταξύ άλλων, λέει πως το ευκολότερο πράγμα θα ήταν να μοιράσει το 18% στους καταθέτες ή σε άλλους πιστωτές, αλλά αυτό θα ήταν ανήθικο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μίλησε για σύντομη έξοδο από την κρίση με εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου και στο Κυπριακό υποστήριξε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει δυναμική για την εξεύρεση λύσης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ρυθμίσεις Κ.Τ. για τα δάνεια» φιλοξενεί συνέντευξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στην εφημερίδα και γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει οδικό χάρτη προς τις τράπεζες για όσα άτομα αντιμετωπίζουν προσωρινά πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, Αλλού γράφει ότι η ΚΡΕΤΥΚ βρίσκεται στη δίνη πολιτικών σκοπιμοτήτων και πως δεσμεύσεις μεταξύ των συγκυβερνώντων για βόλεμα ημετέρων θέτουν στο περιθώριο την Κρατική Εταιρεία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δύο αστυνομικούς έχει στην υπηρεσία του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου από τις 29 Ιουλίου και πως αυτοί αποσπάστηκαν από αστυνομικό σταθμό στην Πάφο και την προεδρική φρουρά.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail” με τίτλο «Ο δρόμος επανάκαμψης από τη μηδενική εμπιστοσύνη» γράφει ότι ο αγώνας για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα θα είναι ένας ηράκλειος στόχος. Αλλού αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες γης πιστεύουν ότι η ανάπτυξη του Ακάμα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μικρή κόρη του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής δήλωσε ότι η υγεία του Νέλσον Μαντέλα βελτιώνεται με την ημέρα και μπορεί να κάθεται για κάποια λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Καταλύτης εξελίξεων για την Κύπρο η ενέργεια» αναφέρεται στη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά στην Ουάσινγκτον και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αλλού γράφει ότι η Ρώμη επιδιώκει ρόλο στην ενεργειακή και ναυτική ασφάλεια στην περιοχή και ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου θα επισκεφθεί την Ιταλία στις 17 Σεπτεμβρίου και μεταξύ των θεμάτων συζήτησης θα είναι και η αμυντική συνεργασία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έντονο παρασκήνιο και πόλεμο επικράτησης στην Τράπεζα Κύπρου πριν από τη Γενική Συνέλευση στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με τίτλο «Θα ενισχυθεί ο συνεργατισμός» φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι αλλαγές στα ΣΠΙ προκύπτουν όχι από επιλογή, αλλά από αδήριτη ανάγκη και προσθέτει ότι με την ηγεσία της ΚΤ έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες συνεννόησης, αλλά δυστυχώς σε κάποια σημαντικά ζητήματα αναδείχθηκαν διαφωνίες ενώπιον μάλιστα και της Τρόικας. Αλλού αναφέρεται στην συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για το φυσικό αέριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα ραντάρ της Κύπρου βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τα μη επανδρωμένα αυτοκατευθυνόμενα ιπτάμενα σκάφη Harpy που πρόσφατα εντάχθηκαν στα επιτελικά σχέδια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)