Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου – Οι άγνωστοι διάλογοι Ομπάμα – Σαμαρά

 Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην 55λεπτη συνάντησή τους
– Μισή ώρα μιλούσαν για την οικονομία και μετά για την τρομοκρατία και τον έλεγχο των συνόρων
– Ομπάμα σε Σαμαρά: Θέλω να πετύχεις!
– Γιατί η συνομιλία των δυο ανδρών χαρακτηρίστηκε mind game

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα; Η οικονομία κυριάρχησε στη 55λεπτη συζήτησή τους. Αλλά οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και του ελέγχου των συνόρων.

Επί 30’ Μπαράκ Ομπάμα και Αντώνης Σαμαράς μιλούσαν για την οικονομία

«Θαυμάζω το κουράγιο σας, θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού. Θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, θέλουμε να πετύχετε. Γνωρίζω τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας, γνωρίζω και τη δική σας αποφασιστικότητα… Πρέπει να δείξετε επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα σφαίρα», είπε – σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής- ο Μπαράκ Ομπάμα στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης: «Άμεσα να επικεντρωθούμε σε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας στο ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, πιθανώς με μια υψηλού επιπέδου συνάντηση των δύο πλευρών το φθινόπωρο, όπως και στην επανεκκίνηση του διαλόγου, με τη συμμετοχή και ισχυρών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα, για την άρση των αντικινήτρων στο εμπόριο και την αύξηση των επενδύσεων».

Ο Αντώνης Σαμαράς έγινε ο έκτος Έλληνας πρωθυπουργός (μετά τη μεταπολίτευση) που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι, δεν διαβλέπω κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Θα επιδιώξουμε πάση θυσία, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, μια υπερπροσπάθεια, ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης και με την παγκόσμια ζήτηση σε κάμψη. Ένας νέος κύκλος σεναρίων για την ελληνική οικονομία μόνον κακό θα προκαλέσει».

Αναφερόμενος στη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες συλλήψεις στη Χίο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι frontline country.
«Η αντιτρομοκρατική πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια είναι στην κορυφή της ατζέντας μας», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Mind games

Από την πρώτη στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε τα ξέρει τα πάντα γύρω από το ελληνικό πρόβλημα. Ήταν «καλά διαβασμένος» όπως έλεγαν μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Η πρώτη ήταν όταν συνόδεψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους το 1990

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στη συνομιλία των δυο ανδρών τη χαρακτήρισαν… παιχνίδι μυαλού (mind game), με τον Μπαράκ Ομπάμα να εμφανίζεται απόλυτα ενημερωμένος και τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά «γρήγορες αποφάσεις» γιατί ο νέος κύκλος σεναρίων μόνο κακό θα μπορούσε να προκαλέσει.

NewsIt.gr