Spiegel: Και νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα το 2014

Νέο πακέτο βοήθειας το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014 θα χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία φένρει στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel.

Στο εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύει το περιοδικό, η Bundesbank αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές όλες αυτές τις διαδικασίες ώστε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα να είναι σε θέση να εκταμιευθεί μέχρι τις αρχές του 2014.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εξαίρουν τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν όρο του σχεδίου διάσωσης, η Budesbank την περιγράφει ως «μόλις ικανοποιητική», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, περιγράφει τους κινδύνους που συνδέονται με το υπάρχον πακέτο βοήθειας ως «εξαιρετικά υψηλούς» και ασκεί κριτική στην έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών -την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τοΔΝΤ– χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικά υποκινούμενη».

«Παρά το γεγονός πως η Bundesbank δεν θέλησε  να σχολιάσει το έγγραφο αποτελεί σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς η οποία θέλει να αποφύγει κάθε συζήτηση για ένα πιθανό κούρεμα τους ελληνικού χρέους πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

Τέλος το Spiegel αναφέρεται στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει ένα μικρό ποσοστό ανάπτυξης το 2014 έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 27%.

Πηγή: newpost.gr