Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Αυγούστου 2013

Η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και οι αποφάσεις που προτίθεται να λάβει και οι οποίες αφορούν κυρίως την οικονομία, οι εξελίξεις στο μέτωπο του τραπεζικού τομέα, τα νέα στοιχεία από την έρευνα στην υπόθεση της τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά, οι εξελίξεις στην παιδεία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμό εκπαιδευτικών στην ΕΦ, οι αδυναμίες στελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως διαφάνηκαν κατά τις τελευταίες πυρκαγιές, και ο τραγικός θάνατος 12χρονου ποδηλατιστή, είναι τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Επιταγή και μετρητά για δύο αστυνομικούς», γράφει στο κύριο της θέμα ότι από 10 χιλιάδες ευρώ φέρονται να έλαβαν δύο αστυνομικοί ως αντάλλαγμα για ψευδή στοιχεία που κατέγραψαν σε έκθεσή τους για τη διαμονή του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη του τεμαχίου της Δρομολαξιάς. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σήμερα για το θέμα των μακροχρόνιων μισθώσεων σε επενδυτές του Συνεδριακού, του «Φιλοξενία» και ΑΞΙΚ, ενώ θα συζητηθούν και προτάσεις για διάλυση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και κατάργηση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται στο σκοτάδι καθώς κανείς δεν έχει δει τον ισολογισμό της τράπεζας ούτε την αποτίμηση βάσει της οποίας 18% των μετοχών ανήκει στην «κακή Λαϊκή».

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε τροχιά εξελίξεων Τρ. Κύπρου-Συνεργατισμός», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε τροχιά καθοριστικών εξελίξεων βρίσκονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τα χρηματοπιστωτικά  δρώμενα της χώρας με τον Διοικητή της Κεντρικής να αναμένει σήμερα από τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου καταλόγους με ονόματα ατόμων, τα οποία θα αποτελέσουν το νέο ΔΣ. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη τραγικό θάνατο του 12χρονου Αλέξανδρου Ταλιαδώρου, ο οποίος συγκρούστηκε χθες το απόγευμα με το ποδήλατό του με αυτοκίνητο στον δρόμο Αγίας Βαρβάρας-Μαθιάτη. Αλλού, μαζί με σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Άναψε φωτιές το χαράτσι» ότι το χαράτσι για τα ακίνητα που έχει επιβληθεί από την Κυβέρνηση, προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες, και ότι δεκάδες από αυτούς που έλαβαν το χαράτσι προσέτρεξαν χθες στο ΤΕΠ διαμαρτυρόμενοι για το ύψος της εκτιμημένης αξίας των ακινήτων τους και κατ’ επέκταση για το ποσό που τους επιβλήθηκε. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σήμερα για τα νέα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα επιβληθεί χαράτσι των 10, 20 ή 30 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία κυβισμού τους. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι νέα σοβαρή αναστάτωση φέρνουν εντός Cyta πληροφορίες ότι νέα πράξη ανάθεσης στρατηγικής σημασίας για τον οργανισμό έργο, από το οποίο κρίνονται έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων, γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις των υπηρεσιακών ομάδων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτοσχεδιάζουν στην εκπαίδευση», γράφει ότι εκτός σχολείων θα παραμείνει ένας μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για το αντίθετο και παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί δέχτηκαν επιπρόσθετη αποκοπή στο μισθό τους για αυτό το σκοπό. Γράφει επίσης ότι έκπληξη προκάλεσε ακόμη και στον ίδιο τον Υπουργό η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να διοριστούν 150 εκπαιδευτικοί στην ΕΦ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η επιμήκυνση του ωραρίου των καταστημάτων αύξησε την ανεργία κατά 2,43% τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του μέτρου. Αλλού, γράφει για την πρώτη ταυτοποίηση αγνοουμένου της περιόδου 1963-64, καθώς οι έρευνες στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες έφεραν αποτέλεσμα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συναγερμός κινδύνου πυρκαγιών», γράφει ότι η υποστελεχωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία παλεύει να περιορίσει τις έξαρση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Κύπρο αυτές τις μέρες. Οι δυνατοί άνεμοι και οι υπερεξαντλημένοι πόροι δυσκόλευαν τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, γράφει. Αλλού, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην υιοθέτηση του νέου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για την στήριξη προς τον λαό της Αιγύπτου αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον  Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίου Μάρκου στην Αγλαντζιά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Επρεπε να τρέχουμε από πυρκαγιά σε πυρκαγιά», γράφει στο κύριο της θέμα γράφει για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ήταν ιδιαίτερα εμφανής κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες. Αλλού, γράφει για τον υπερυπολογιστή CY-Tera του Ινστιτούτου Κύπρου, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός υπολογιστής που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλού, γράφει για μια παλιά τσεχική εταιρεία κατασκευής δίσκων βινυλίου, η οποία δεν πέταξε τα μηχανήματα της στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου έπιασαν πάτο, και τώρα κατασκευάζει ξανά εκατομμύρια δίσκους πραγματοποιώντας τεράστια κέρδη.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)