Οι επενδύσεις του ομογενή Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα ανησυχούν τον Πούτιν!

Ανησυχία για τους λόγους, που ο Ιβάν Σαββίδης έκανε επενδύσεις στην Ελλάδα και όχι στη Ρωσία, εξέφρασε εμμέσως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ”, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προεδρεύοντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, από όπου κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

“Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα”, είπε στην παρέμβασή του ο Β. Πούτιν χωρίς να κατονομάσει τον ομογενή επιχειρηματία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;”, κατέληξε ο Β.Πούτιν ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής του ρωσικού Νότου.

 

Πούτιν - Σαββίδς την εποχή που ο δεύτερος ήταν Βουλευτής Ρωσικής Κρατικής Δούμας

Πούτιν – Σαββίδης την εποχή που ο δεύτερος ήταν Βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας

Μέχρι στιγμής οι τρεις επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη είναι η επινοικίαση για ένα χρόνο του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, η αγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και η αγορά του ΠΑΟΚ.

 

 

Καλύτερες εποχές…

Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν πάντα τεταμένες. Αντίθετα, όταν ο Ιβάν Σαββίδης ήταν μέλος της Ρώσικης Δούμας (Βουλευτής) διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον κ. Πούτιν τα συγχαρητήρια του οποίου λάβαινε, για το έργο του στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων.

Πρόκειται για Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας που εκπροσωπούνται όλες οι εθνότητες της χώρας και ο Σαββίδης εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα.

Το κείμενο της επιστολής δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Σε αυτό αναφέρεται: “Αξιοσέβαστε Ιβάν Σαββίδη σε συγχαίρω με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους. Εύχομαι σε αυτή την υπέροχη γιορτή που γιορτάζεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια να έχετε ευτυχία, επιτυχία και να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας. Εύχομαι μέσα στο 2013 να κάνετε πράξη όλα τα σχέδιά σας και τα όνειρά σας και ακόμη εύχομαι καλή υγεία για εσάς και κάθε μέλος της οικογένειάς σας“.

 

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών φάνηκαν μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Ρωσία και τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ο τελευταίος φαίνεται ότι δυσαρεστήθηκε με την στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού (τότε) καθώς δεν προχώρησε σε ουσιαστικές συζητήσεις για βοήθεια από τη Ρωσία, τον Αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη κλπ. Για την ατελέσφορη συνάντηση ο κ. Πούτιν λέγεται ότι είχε επιρρίψει ευθύνες στον Ιβάν Σαββίδη ότι δεν είχε διαγνώσει εγκαίρως την “αδύναμη” θέση του συνομιλητή του.

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σαββίδης  με δηλώσεις του στον Τύπο, είχε κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου, ενώ είχε προχωρήσει και σε εξειδίκευση των καταγγελιών που είχε κάνει για τη στάση Παπανδρέου όταν στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα βοήθειας από τη Ρωσία.  Από την Κρήτη, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν – ποντιακής καταγωγής βουλευτής – Ιβάν Σαββίδης δήλωνε: «Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βοήθειας από τη Ρωσία». Αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως στη δανειακή σύμβαση που έχουμε υπογράψει η Ελλάδα  είχε περιορισμούς για σύναψη συμφωνίας οικονομικής χρηματοδότησης από τρίτους. Πάντως, ο κ. Σαββίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι: “ο  κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, ήρθε στη Ρωσία με σκοπό να δείξει ότι έχει σχέσεις με τη Ρωσία και όχι να διευθετήσει το ζήτημα»…