«Η Συρία θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ» λέει το Ιράν

Η συριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και θα της επιτρέψει να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από χημικά όπλα τα οποία χρησιμοποίησαν οργανώσεις ανταρτών, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουάλιντ Μουάλεμ, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η συριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται τώρα στη Συρία και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας επίσκεψης στις περιοχές όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι τακφίρι (σουνίτες εξτρεμιστές) διενήργησαν μία επίθεση με χημικά όπλα», δήλωσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irrna.

«Αυτή τη στιγμή, διεξάγουμε συνομιλίες με την αποστολή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για να προετοιμάσουμε αυτή την επίσκεψη, πρόσθεσε, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ιρανό ομόλογό του.

Ο Μουάλεμ «διέψευσε με σθένος τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα», κατηγορώντας τους «τρομοκράτες» ότι κατέφυγαν στη χρήση τέτοιων όπλων.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, «καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες» προσθέτοντας πως πρέπει «να δράσουμε κατά αυτών των πράξεων που είναι απάνθρωπες και αντίθετες στους διεθνείς κανόνες».

Πρόσθεσε επίσης πως «οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, εκτός από μια ειρηνική προσέγγιση, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», αναφερόμενος σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια από τις ΗΠΑ ή από το εξωτερικό.

Zougla.gr