Σκάνδαλο σε βάρος των Αποδήμων τα “δικαιολογητικά” για την Φορολογική Κατοικία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν έχει τέλος η Οδύσσεια των Ελλήνων Αποδήμων αναφορικά με την υπαγωγή τους σε καθεστώς “Φορολογικού Κατοίκου Εξωτερικού”. Τα πιστοποιητικά (βεβαιώσεις) που ζητούν οι ελληνικές ΔΟΥ ποικίλουν όχι ανάλογα με αυτά που ζητά η ΠΟΛ 1136 του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά, προφανώς, μ’ αυτά που αντιλαμβάνεται ο κάθε διευθυντής ή υπάλληλος ΔΟΥ!

Έτσι, ενώ η ΠΟΛ 1136 ζητάει ΕΝΑ πιστοποιητικό, (όποιο από τα έξι που αναγράφονται), οι “αρμόδιοι” ζητούν και τα έξι κάποτε και επτά, που στην πραγματικότητα είναι και περισσότερα καθώς, όπως καταγγέλλει αναγνώστης της ΡΗΡ από το Λονδίνο, που την Δευτέρα 26 Αυγούστου κατέθεσε (δι’ αντιπροσώπου) σε συγκεκριμένη ΔΟΥ τα χαρτιά για να καταγραφεί ως Φορολογικός Κάτοικος Εξωτερικού, δεν αρκέστηκαν στην βεβαίωση για ρεύμα αλλά ζήτησαν “βεβαιώσεις λογαριασμών για ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο αυτό δεν είναι ένα χαρτί!).

Το εντελώς απαράδεκτο, όμως, είναι ότι ενώ ο Απόδημος κατέθεσε ΕΜΠΡΌΘΕΣΜΑ όλα τα δικαιολογητικά που του ζήτησαν για το φορολογικό έτος 2012, η υπάλληλος του είπε ότι θα φορολογηθεί για το ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΕΙΣΌΔΗΜΑ του!!! Πρόσθεσε, μάλιστα “θα δούμε για το 2013”, που σημαίνει ότι μπορεί και να μην αποδεχθούν τα δικαιολογητικά!  ΕΛΕΟΣ. Και δύο φορές ΕΛΕΟΣ, κύριε Μαυραγάνη, που θα του απαντήσουν εντός ΤΡΙΜΉΝΟΥ!!!

Το όλο ζήτημα καταντά πλέον σκάνδαλο σε βάρος των αποδήμων και εάν ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να δώσει λύση, τότε πρέπει να επέμβει ο Πρωθυπουργός ο οποίος, έτσι κι αλλιώς πρέπει να δώσει “λύση πακέτο” στο φορολογικό των Ομογενών, όπως σημειώσαμε και χθες!

Ιδού τι καταγγέλλει ο αναγνώστης της ΡΗΡ, από το Λονδίνο:

<<Ακούστε και τα νεότερα από τη ΔΟΥ.

Κατέθεσα σήμερα τα χαρτιά μέσω αντιπροσώπου (και τα 6, που δεν είναι βέβαια έξι είναι περισσότερα γιατί για παράδειγμα όταν λέει “βεβαιώσεις λογαριασμών για ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο αυτό δεν είναι ένα χαρτί!) στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι εφικτό.

Για παράδειγμα δεν υπάρχει πιστοποιητικό μιας και αυτό δεν εκδίδεται από την αρμόδια αλλοδαπή φορολογική αρχή αλλά βεβαίωση, ούτε γράμμα ότι μένω εδώ (Λονδίνο) από το Δήμο αλλά χαρτί ότι πληρώνω δημοτικά τέλη κτλ.  Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν χαρτιά που καλύπτουν ότι ζητάει η ΔΟΥ.

Ευχαριστούμε, μου λέει η υπάλληλος θα τα εξετάσουμε και θα σας απαντήσουμε εντός τριμήνου.  Προσπερνώ εδώ το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου είναι υποχρεωμένες από το νόμο να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών εντός 50 ημερών.  Λέει ο αντιπρόσωπός μου ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων όμως είναι μέχρι 31 Αυγούστου οπότε θα πρέπει να έχουμε απάντηση μέχρι τότε.

Η απάντηση της υπαλλήλου; Δεν έχει σημασία, για το 2012 είστε για την ελληνική εφορία κάτοικος Ελλάδας και θα αναγκαστείτε να κάνετε δήλωση στην Ελλάδα δηλώνοντας το παγκόσμιο εισόδημα.  Σημειώνω εδώ ότι η αίτησή μου για αλλαγή κατοικίας έγινε εμπρόθεσμα, πριν τις 31/12/2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 76 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ορίζει ότι η δήλωση για την αλλαγή φορολογικής κατοικίας υποβάλλεται “μέχρι τη λήξη του οικείου έτους”, γεγονός το οποίο και επισημάνθηκε στην υπάλληλο της ΔΟΥ σήμερα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι η ΔΟΥ γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τόσο την ΠΟΛ1136 όσο και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (για να μη μιλήσω για την υποχρέωση εξέτασης των αιτημάτων των πολιτών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, αυτά είναι πιο ψιλά κι από ψιλά γράμματα).

Ο κος Μαυραγάνης φαντάζομαι ακόμα το ψάχνει το θέμα υπηρεσιακά.

Με εκτίμηση

……>>