Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 28 Αυγούστου 2013

Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για αποδοχή του κουρέματος καταθέσεων, δηλώνει ο Πρόεδρος

———-

Στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου “μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο” για να αποδεχθούμε το κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι τα επιχειρήματα που προέβαλε στο Γιούρογκρουπ, όπως, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Κύπρος υπέστη μείωση εισοδημάτων από την τουρκική εισβολή και ότι ήταν μια ημικατεχόμενη χώρα, “ανατρέπονταν από τα άριστα αποτελέσματα που πραγμάτωσε το ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας” και από το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή με θαυμαστικά στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ούσα υπό κατοχή.

“Ήταν μια προειλημμένη απόφαση”, που άρχισε να διαμορφώνονται από τις Συνόδους των G20 με υιοθέτηση της κάποια στιγμή από την ΕΕ και “δυστυχώς λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων θεώρησαν κάποιοι ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιβάλουν κάτι” που δεν είχε προηγουμένως δοκιμαστεί, πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Πικής ανέγνωσε αρκετές πρόνοιες του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων τις πρόνοιες που αναφέρονται στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και περιουσίας που έχει το κάθε άτομο, ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει κατά πόσον εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί η γνώμη του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την απομείωση των καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “και η αναφορά σε παραπομπή στο Δικαστήριο σήμαινε χρόνο και εδώ η πίεση ήταν μεγίστη”.

Με την αναβολή από την ΕΕ της συνάντησης του Κύπριου ΥΠΟΙΚ με τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ για τις 21 Μαρτίου, “αυτό το οποίο επιδίωκαν ήταν να μας αποστερήσουν ακόμη και το τελευταίο ανάχωμα ή εκείνο που θα μας έδινε το δικαίωμα να ζητήσω, όπως και το έπραξα, προκειμένου να έρθω στην Κύπρο, να διαβουλευθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τις ομάδες εμπειρογνωμόνων που είχαμε αλλά και να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κύπριου ΥΠΟΙΚ με τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ”, πρόσθεσε.

“Ζητούσαν να συνέλθει η Βουλή την Κυριακή 17 Μαρτίου και να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής, διαφορετικά την Τρίτη οι τράπεζες μας θα παρέμειναν κλειστές, πράγμα που έγινε”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “ασκήθηκαν χωρίς προηγούμενο πιέσεις”.

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Επέλεξα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός

——————————————————————————————

Από την επιλογή του να είμαι αρεστός ή ωφέλιμος επέλεξα να είμαι ωφέλιμος, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην απόφασή του να αποδεχθεί τη συμφωνία του πρώτου Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών, απαντώντας στη γερμανική θέση ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ήταν πρόταση της κυπριακής πλευράς.

Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για bail- in ήταν μια προειλημμένη απόφαση που άρχισε από τις Συνόδους των G20 και λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων “θεώρησαν ότι ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να το εφαρμόσουν”.

Βρέθηκα προ του διλήμματος είτε να πω ένα ηρωικό όχι για μερικά 24ωρα ή να αποδεχθώ την τελική πρόταση, προσμετρώντας τα δεδομένα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σημείωσε πως σε περίπτωση μη κατάληξης σε πρόγραμμα στήριξης θα οδηγούμασταν σε άτακτη χρεοκοπία.

Όπως είπε, αν δεν υπήρχε συμφωνία και κατάληξη σε πρόγραμμα στήριξης θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση των τραπεζών καθώς η ΕΚΤ θα σταματούσε την έκτακτη ρευστότητα, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει 19,7 δις ευρώ προς τους καταθέτες, άλλα 11 δις για τον ELA και αλλά 5,8 δις σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή συνολικά έπρεπε να καταβάλουμε 36,5 δις ευρώ.

Όπως πρόσθεσε, η κατάρρευση των τραπεζών θα οδηγούσε 6.000 άτομα στην ανεργία, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρεοκοπούσαν. Μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν αναγκαστικά και έξοδος από το ευρώ με υποτίμηση του νομίσματος, είπε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε πως φοβήθηκε και για έξοδο από την ΕΕ, ενώ υπήρχε και η απειλή για πολύ κακή λύση στο Κυπριακό.

“Προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε πως στο πρώτο κούρεμα η συνεισφορά ουσιαστικά θα γινόταν μόνο μια φορά και παράλληλα θα διασώζονταν ταμεία προνοίας.

 

Ατολμία, φόβος και ιδεολογικές αγκυλώσεις προηγούμενης Κυβέρνησης δεν έφεραν μέτρα, δήλωσε ο ΠτΔ

———————————————

Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους, η παραγνώριση της προθυμίας της αντιπολίτευσης να συμβάλει στη λήψη μέτρων, και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν επέτρεψαν τη λήψη μέτρων έγκαιρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Κληθείς από το μέλος της Επιτροπής, Δικαστή Ανδρέα Κραμβή, να δώσει συνοπτικά τη θέση του για το τι έφερε την κυπριακή οικονομία στην σημερινή κατάσταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε πως τον βάζει στον πειρασμό να ασκήσει κριτική για πολιτικές επιλογές για τις οποίες δεν ήταν σύμφωνος.

Όπως είπε, τα γεγονότα είναι αρκούντως γνωστά από τη σωρεία των μαρτυριών που κατατέθηκαν και συνοψίζονται σε ένα: «Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους, η παραγνώριση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην προθυμία της να συμβάλει στη λήψη των εγκαίρων μέτρων και ενδεχόμενα κάποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν επέτρεπαν παρά τις συμβουλές των Υπουργών Οικονομικών, παρά τις συμβουλές των πολλών και διαφόρων σε επίπεδο ΕΕ και θεσμικών οργάνων, στο να προχωρήσουμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε στη συνέχεια την ανάγκη ενότητας, λέγοντας πως πρέπει να πολιτευόμαστε ενωτικά και ότι αυτό που πρέπει να κτίσουμε είναι αυτό που θα δημιουργήσει τις προοπτικές για το μέλλον.

«Εγώ δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνες, είναι έργο δικό σας», είπε, προσθέτοντας πως τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή δείχνουν την πορεία που ακολουθήσαμε ως χώρα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να απαντήσει στα όσα έχουν λεχθεί για εξ’ αγχιστείας συγγενείς του, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Πική να αναφέρει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο εξέτασης της Ερευνητικής Επιτροπής και πως δεν θα του επιτρεπόταν να καταθέσει την άποψη του πάνω σε αυτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να πει μονάχα ένα σημείο. «Ουδεμία πληροφόρηση έδωσα γιατί πρώτα πρώτα ήμουν κάθετα αντίθετος. Αν θυμάστε, κατά το διορισμό της Επιτροπής ζήτησα πρώτος να εξεταστώ και το δικηγορικό μου γραφείο αλλά και οι συγκεκριμένοι συγγενείς μου. Δεν δέχομαι σκιά, η οποία δεν αφήνεται από εσάς κύριε Πρόεδρε, αλλά από όσους το σχολιάζουν», είπε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θέλησε να πει ότι με βάση τα δεδομένα του Φόρου Εισοδήματος ουδείς φόρος οφείλεται από πλευράς του δικηγορικού του γραφείου, ο κ. Πικής τον διέκοψε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας βάσει των δοθέντων όρων εντολής της Επιτροπής.

«Μέσα σε αυτούς (τους όρους) κινούμαστε, όπως τους έχουμε προσδιορίσει με την ενδιάμεση απόφασή μας, στην οποία αποκλείσαμε την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών. Λειτουργούμε ως ο νόμος ορίζει. Αυτός και μόνον είναι ο οδηγός μας», είπε ο κ. Πικής.

Σε προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας, ο κ. Πικής αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη τον Ιούνιο του 2008 ότι η εκλογή Χριστόφια αποδεικνύει ότι αποδοκιμάστηκαν οι χειρισμοί Παπαδόπουλου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διευκρινίζει ότι δεν αναφερόταν στην οικονομική πολιτική αλλά στους χειρισμούς στο Κυπριακό.

 

ΠτΔ: Στην κυπριακή και όχι στην ελληνική Κυβέρνηση οι ευθύνες για τις τραπεζικές ζημιές από το PSI

————————————–

Δεν θα πρέπει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες εις εκείνον, ο οποίος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το φάσμα της πείνας (Ελλάδα), όταν κάποιος άλλος που επηρεάζεται από αποφάσεις τις αγνοεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία Γεώργιου Πική αν η Ελλάδα είχε ευθύνη για το πού οδηγήθηκε ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου και εάν έκαναν σκέψη για παροχή αρωγής.

“Η κύρια ευθύνη δεν είναι στην ελληνική Κυβέρνηση, αλλά στην κυπριακή πλευρά”, που θα έπρεπε να απαιτεί τόσο από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και προς το Γιούρογκρουπ ότι “δεν θα ήταν δυνατό να παραγνωριστούν οι ζημιές που υπέστη το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου”, σαν αποτέλεσμα της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “οι ανάγκες και οι συνθήκες που βίωνε η Ελλάδα οδηγούσαν την ελληνική Κυβέρνηση σε αποφάσεις που αφορούσαν τη χώρα” και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να τεθεί από τους άλλους το πρόβλημα που πιθανό να προκαλείτο σε μια θυγατέρα.

Σε παρατήρηση του κ. Πική ότι από μαρτυρίες που έχει η Επιτροπή προκύπτει ότι η ελληνική Κυβέρνηση ήταν αδιάφορη για την Κύπρο και ότι ζητήθηκε βοήθεια κατά τις διαπραγματεύσεις (για απομείωση των ελληνικών ομολόγων), ακόμη και παροχή ακίνητης ιδιοκτησίας και ερωτηθείς αν τα έχει αυτά υπόψη του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.
ΠτΔ: Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας είναι το διαβατήριο για ανάκαμψη

—————————————————————–

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας έναντι της κοινωνίας και ταυτόχρονα στο εξωτερικό, είναι το διαβατήριό μας για ανάκαμψη στην οικονομία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “αυτή την ώρα η ενότητα δυνάμεων στο εσωτερικό είναι ζωτικής σημασίας” και “προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος”, προσθέτοντας ότι “μόνο ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και έναντι της κοινωνίας και ταυτόχρονα στο εξωτερικό. Αξιοπιστία την οποία, άλλωστε, μέρα με τη μέρα επανακτούμε», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατέθεσε ένα έγγραφο με την καταγραφή των σχετικών γεγονότων πριν τις προεδρικές εκλογές και μετά την εκλογή του, στο οποίο, όπως είπε, δεν προβαίνει “ούτε σε κριτική, ούτε αποδίδω ευθύνες. Αυτό”, σημείωσε, “είναι έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, προς την οποία έχω και σεβασμό και εμπιστοσύνη”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το έγγραφο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, είναι μια καταγραφή γεγονότων, με παραπομπές σε επιστολές, έγγραφα και δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναγνωρίζει “την τεράστια σημασία που έχει η ορθή και έγκαιρη διερεύνηση των γεγονότων και η απόδοση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν”.

“Διαφορετικά η κοινωνία θα μας γυρίσει τη πλάτη. Θα μας απαξιώσει πλήρως”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν οι κομματικές τακτικές ούτε και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις”.

Η κοινωνία, όπως είπε, ζητά απαντήσεις για το πώς αυτή η ευημερούσα χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “θα πρέπει να δούμε μπροστά”, επισημαίνοντας ότι “υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε”.
Μονομερής δέσμευση των κυπριακών αρχών το κούρεμα των καταθέσεων, λέει ο Ολι Ρεν

———————————————

Το κούρεμα των καταθέσεων ήταν μονομερής δέσμευση των Κυπριακών Αρχών η οποία δεν αποτελεί μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα, δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, σε απάντηση στην Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία του υπέβαλε ερωτήματα για τις επιπτώσεις, λόγω του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που στάληκε από το γραφείο της κ. Παπαδοπούλου,  έθεσε στον κ. Ρεν  το γεγονός ότι  “οι ρυθμίσεις του κουρέματος τροποποιούν ριζικά τη μετοχική δομή της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν”.  Επιπρόσθετα  η  Ευρωβουλευτής υπέβαλε το ερώτημα , “κατά πόσο γνώριζε η Επιτροπή, ότι οι ενέργειές της θα άλλαζαν ριζικά την κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας Κύπρου και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ο έλεγχος της τράπεζας να περάσει στα χέρια των λεγόμενων `Ρώσων ολιγαρχών`”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρεν αναφέρει πως η Κομισιόν “ήταν ενήμερη για το γεγονός ότι η ανταλλαγή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με μετοχές θα καθιστούσε τους κατόχους μη ασφαλισμένων καταθέσεων κατόχους μετοχών”.

“Η Επιτροπή,  δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ούτε την αντίληψη που έχει σχηματίσει το κοινό για αυτούς τους καταθέτες και νυν μετόχους, ούτε την προέλευση των καταθέσεων αυτών”, απάντησε ο κ. Ρεν. Πρόσθεσε ότι “η συμμετοχή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων (bail-in)  στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, αποτελεί μονομερή δέσμευση των κυπριακών αρχών, η οποία δεν αποτελεί μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα”.

Οπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου “αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.”.

Όπως επισημαίνει ο Όλι Ρέν, οι κυπριακές αρχές έλαβαν δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να αποφύγει τη διαδικασία εξυγίανσης και να επιστρέψει σε κανονικές δραστηριότητες.

«Οι αρχές έχουν επίσης εκπονήσει ένα σαφές πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πριν από το τέλος του έτους», προσθέτει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι  αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης γενικότερα.

 

Για μνημονιακά νομοσχέδια ενημερώθηκε η Επιτροπή Οικονομικών

——————————————————————————-

Τρία τροποποιητικά νομοσχέδια και ένα νέο νόμο των οποίων η έγκριση από τη Βουλή θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά της εποπτείας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Κεντρική Τράπεζα τέθηκαν ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιαδή και του Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Τα προσχέδια των νομοσχεδίων τέθηκαν ανεπίσημα ενώπιον των μελών της Επιτροπής, εφόσον αναμένεται ότι θα εγκριθούν αύριο από το Υπουργικό, ενώ η Βουλή καλείται να τα ψηφίσει στην Ολομέλεια της 5ης Σεπτεμβρίου αφού οι αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτά θεωρούνται προαπαιτούμενο για την έγκριση της δεύτερης δόσης του κυπριακού προγράμματος από το Γιούρογκρουπ της 13ης Σεπτεμβρίου, η οποία ανέρχεται στα 1.5 δις ευρώ και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε το σημαντικό είναι η μεγάλη επένδυση του κράτους στο Συνεργατισμό να μην αποτελέσει την απαρχή νέων περιπετειών και πρόσθετων απαιτήσεων στη συνέχεια.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει γραπτές «διασφαλίσεις ή εγγυήσεις» ότι δεν θα προκύψουν καινούριες ανάγκες για το Συνεργατισμό, τονίζοντας ότι «δεν είναι με τα λόγια που μπορούμε να διασφαλίσουμε κάτι τέτοιο, αλλά με την πολύ προσεκτική διαχείριση των εξελίξεων στη συνέχεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη στη Λαϊκή δεν θα επαναληφθεί».

Είπε ότι «οι κίνδυνοι είναι ορατοί» και πρόσθεσε πως «η ελάχιστη διασφάλιση είναι το γεγονός ότι η παρέμβαση του κράτους συνοδεύεται με σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν την εποπτεία και τη λειτουργία του Συνεργατισμού».

 

Σε τριμελή αρχή εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων φαίνεται ότι καταλήγει η Βουλή

——————————————

Στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη από τις δύο προτάσεις νόμου για τροποποίηση του περί εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων νόμο θα οδηγηθεί μόνο τροποποίηση για  διεύρυνση της αρχής εξυγίανσης με συμπερίληψη σε αυτή, του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή ή του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τη θέση ότι η διεύρυνση σε τριμελές επίπεδο θα προκαλέσει προβλήματα στη λήψη αποφάσεων. Περαιτέρω ανέφερε ότι τροποποίηση της νομοθεσίας θα προκαλέσει προβλήματα στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και τόνισε πως η τροποποίηση αφορά την ουσία του νόμου και ως εκ τούτου θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και να τύχει της έγκρισης της Τρόικας.

Είπε ακόμα πως παρά αυτής της ρύθμισης είναι προτιμητέα η ανάθεση της εξουσίας της αρχής εξυγίανσης αποκλειστικά και μόνο στον Υπουργό Οικονομικών.

 

Ανησυχίες βουλευτών για το Συνεργατισμό

—————————-

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Επιτροπής, δήλωσε ότι ο Συνεργατισμός χρειάζεται κεφάλαια και επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση άντλησε κεφάλαια από τον Συνεργατισμό πέραν των 2 δις ευρώ, σήμερα ο συνεργατισμός κρατικοποιείται για κεφάλαια ύψους 1,5 δις.

Κάνοντας λόγο για παραδοξότητα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «είναι σαν να σου χρωστά κάποιος και επειδή σου χρωστά σου παίρνει και το σπίτι σου» και πρόσθεσε ότι αυτό ζητά η Κυβέρνηση και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του, ο Συνεργατισμός θα επανέλθει σε μια προηγούμενη κατάσταση «χωρίς την κακοδιαχείριση και τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι η φυσιογνωμία του συνεργατισμού θα αλλάξει.

ΥΠΕΞ: Θα μας ενημερώσουν οι Βρετανοί για εμπλοκή των βάσεων κατά της Συρίας

——————

Την πεποίθηση ότι η βρετανική Κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει την Κύπρο στο θέμα της χρήσης των βάσεων για την πιθανή επέμβαση στη Συρία, εξέφρασε μιλώντας σε συνεργάτη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

«Οι Βρετανοί δεν θα ζητήσουν άδεια (για τη χρήση των βάσεων), αλλά σίγουρα θα μας ενημερώσουν και θα διαβουλευθούν μαζί μας», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης. Πρόσθεσε ότι είχε συνάντηση με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή, με τον οποίο συμφώνησε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί από τη βρετανική πλευρά.

Σε ερώτηση αν η χρήση των βάσεων θα δημιουργούσε κινδύνους για την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το στοιχείο του κινδύνου ιδίως όταν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στη διένεξη – που είναι πολύ ευρύτερη από τα όρια της Συρίας – κατέχουν βαλλιστικούς πυραύλους.

«Πρόκειται όμως για πολύ υποθετική ερώτηση και για μια απομακρυσμένη πιθανότητα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για στρατιωτική δράση. Είμαι σίγουρος ότι όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των Ηνωμένων Εθνών αν και γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα δε θα είναι τόσο πειστικά όσο αν οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί και το ερώτημα τι είδους στρατιωτική δράση θα αναληφθεί και από πού. «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι χερσαίες βάσεις όπως στην Κύπρο δεν θα είναι απαραίτητες για τις από αέρος επιχειρήσεις – πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για υποβοηθητικούς σκοπούς», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

 

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Πρόεδρος από τη συνεργασία των συγκυβερνώντων κομμάτων
——————————————————————-
Την απόλυτη ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα συνεργασία των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως επίσης και “το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των στελεχών των κομμάτων της συνεργασίας”, εξέφρασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος τον Πρόεδρο Μάριο Καρογιάν και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών της Κυβέρνησης που προέρχονται από το ΔΗΚΟ (Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο και Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μίαν ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση στα πλαίσια της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία κυβερνητική πολιτική, όπως σημείωσε, “δεν είναι βεβαίως μια μονομερής υπόθεση του ενός, αλλά όλων των συμμετεχόντων στην Κυβέρνηση”.
Ακύρωση της απόφασης για έκδοση Μιχαηλίδη στην Ελλάδα ζήτησαν οι δικηγόροι του από το Ανώτατο

————————————

Επτά λόγους επικαλέσθηκαν και ανέλυσαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, ζητώντας όπως γίνει αποδεκτή η έφεση που καταχώρησαν για τη μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του, που εκδόθηκε από το Εφετείο Αθηνών και την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Κατά τη χθεσινή τετράωρη περίπου ακρόαση της υπόθεσης, οι δικηγόροι του κ. Μιχαηλίδη, Ευστάθιος Ευσταθίου, Αλέκος Ευαγγέλου και Σάββας και Χάρης Μαμαντόπουλος ζήτησαν από τους Δικαστές Στέλιο Ναθαναήλ (Πρόεδρο), Κώστα Παμπαλλή (Μέλος) και Λεωνίδα Παρπαρίνο (Μέλος) να θεωρήσουν εσφαλμένη και να απορρίψουν την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου με την οποία διέταξε την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του κ. Μιχαηλίδη και την παράδοσή του στις Αρχές της Ελλάδας για ποινική δίωξη εναντίον του.

Το Δικαστήριο, αφού άκουσε τις αγορεύσεις των δικηγόρων Ευστάθιου Ευσταθίου, Αλέκου Ευαγγέλου και Σάββα Μαμαντόπουλου, αποφάσισε την αναβολή της συνέχισης της ακροαματικής διαδικασίας για σήμερα στις 09:00 το πρωί, προκειμένου να ακουσθεί και η άποψη της κατηγορούσας Αρχής με την αγόρευση της Ανώτερης Δικηγόρου της Δημοκρατίας, Λουΐζας Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου και ακολούθως, αφού εξετάσει όλα τα τεθέντα ενώπιόν του στοιχεία, θα εκδώσει την απόφασή του, ενώ ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία μαζί με φίλους και μέλη της οικογένειάς του, εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.
Συμφωνία Κύπρου-Αυστρίας για διευκολύνσεις σε κρίσεις

————————————————-

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Αυστρίας υπέγραψαν  Συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων στην Κυβέρνηση της Αυστρίας σε περίπτωση απομάκρυνσης Αυστριακών υπηκόων από τρίτα κράτη μέσω του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με τη Συμφωνία, Κύπρος και Αυστρία ενισχύουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων. Ταυτόχρονα, αποτελεί απτή απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η υπογραφή της Συμφωνίας έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συμφωνία υπόγραψε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής/Πολιτικός Διευθυντής, Πρέσβης Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης και εκ μέρους της Δημοκρατίας της Αυστρίας, ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο Δρ Karl Michael Mueller.

Παρόμοιας μορφής Συμφωνία για διαχείριση κρίσεων υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Καναδά στις 4 Απριλίου 2013 και Κύπρου και Ισπανίας στις 29 Μαΐου 2013.

 

Συμμετοχή βουλευτών στις εργασίες της Ολομέλειας της 59ης Διάσκεψης του CPA

——————————–

Ο βουλευτής Πάμπος Παπαγεωργίου μεταβαίνει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής για να συμμετάσχει στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), από 28 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου, υπό την ιδιότητά του ως Περιφερειακού Εκπροσώπου της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Συνδέσμου.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι θα συμμετάσχει επίσης στις εργασίες της Ολομέλειας της 59ης Διάσκεψης του Συνδέσμου.

Στη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα διαχείρισης του Συνδέσμου όπως ο προϋπολογισμός, προγράμματα και σεμινάρια, θέματα εσωτερικού οικονομικού ελέγχου και διάφορα άλλα αιτήματα κλάδων-μελών προτού τεθούν για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Εξάλλου, τα άλλα δύο μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στο CPA, βουλευτές Γεώργιος Τάσου και Σοφοκλής Φυττής αναχωρούν την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, για να συμμετάσχουν, επίσης, στις εργασίες της Ολομέλειας της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Συνδέσμου. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Χριστιάνα Σολομωνίδου.
Στην Κύπρο εκπρόσωποι του ΔΟΕ για τεχνική βοήθεια

————————————–

Στην Κύπρο θα βρίσκονται από την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 μέχρι και την Παρασκευή, εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του πλέον αρμόδιου σε θέματα απασχόλησης Οργανισμού.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας πραγματοποιούν την επίσκεψη μετά από πρόσκληση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου».

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση «ότι Ομάδα Εμπειρογνωμόνων βρισκόταν στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο και είχε επαφές με την Υπουργό Εργασίας για την εξεύρεση τρόπων, με τους οποίους ο Οργανισμός μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον αφορά θέματα στήριξης απασχόλησης και κοινωνικής πρόνοιας».

Η τωρινή επίσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης της παροχής τεχνικής βοήθειας  στους τομείς της απασχόλησης και κοινωνικής πρόνοιας με έξοδα που θα καλύψει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ( ILO), καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια εξασφάλισαν τελική άδεια και δύο αρχική

—————————————————

Τα πανεπιστήμια που έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής (Τελική) Άδεια Λειτουργίας είναι το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ τα πανεπιστήμια που έχουν εξασφαλίσει Αρχική Άδεια Λειτουργίας είναι το Πανεπιστήμιο Νεάπολης και το UCLAN- Cyprus, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Στη διευκρινιστική για θέματα που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ιδιαίτερα στην προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξασφαλίζουν την αναγκαία άδεια λειτουργίας, ως πανεπιστήμια, μετά από μια απαιτητική και επίπονη διαδικασία αξιολόγησης, την οποία συντονίζει η Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ). Η διαδικασία αυτή, προστίθεται, χωρίζεται σε δυο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, αν η διαδικασία αξιολόγησης καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, τότε το ιδιωτικό πανεπιστήμιο εξασφαλίζει Αρχική Άδεια Λειτουργίας για περίοδο τεσσάρων ετών. Κατά τη διάρκεια ισχύος της Αρχικής Άδειας Λειτουργίας, το πανεπιστήμιο παραμένει κάτω από τον έλεγχο της ΕΑΙΠ, η οποία πραγματοποιεί περιοδικές επιθεωρήσεις για να διαπιστώσει την πρόοδο που επιτελείται.

Στο δεύτερο στάδιο, μετά την επιτυχή συμπλήρωση των τεσσάρων πρώτων χρόνων λειτουργίας, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να χορηγήσει την (Τελική) Άδεια Λειτουργίας σε ένα πανεπιστήμιο, στη βάση των εκθέσεων της ΕΑΙΠ και της έκθεσης αυτο-αξιολόγησης του ιδίου του πανεπιστημίου. Με την εξασφάλιση της άδειας αυτής το πανεπιστήμιο καθίσταται πλέον αυτόνομο.

Τα νέα προγράμματα σπουδών ενός πανεπιστημίου με Αρχική Άδεια Λειτουργίας, αξιολογούνται στο πλαίσιο της εποπτείας της ΕΑΙΠ, σημειώνει το Υπουργείο και προσθέτει ότι τα εγκεκριμένα προγράμματα καταγράφονται στις ιστοσελίδες της ΕΑΙΠ και του ΥΠΠ.

Απεβίωσε ο ζωγράφος Γιώργος Ερωτόκριτος

———————————–

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τη θλίψη του, για τον αδόκητο θάνατο του ζωγράφου Γιώργου Ερωτόκριτου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ερωτόκριτος γεννήθηκε στη Λάμπουσα το 1948 και σπούδασε στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Με το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην Αθήνα για να εργαστεί, παρακολουθώντας, ταυτόχρονα, μαθήματα συντήρησης και ξυλογλυπτικής.

Από το 1980 ζούσε στη Λεμεσό, διατηρώντας, παράλληλα, μιαν αξιοζήλευτη διεθνή παρουσία με αποκορύφωμα τη συνεργασία του, το 1996, με τον οίκο Fabergé.

Εξέθεσε τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ελλάδα, Βέλγιο), ενώ υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης ο οποίος παρουσίασε δουλειά του στα κυπριακά αεροδρόμια.

Ο Γιώργος Ερωτόκριτος κατόρθωσε να οριοθετήσει το δικό του προσωπικό και ευδιάκριτο στίγμα στη σύγχρονη κυπριακή εικαστική σκηνή αναπτύσσοντας ένα εντελώς ιδιαίτερο μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, όπου μυθικά όντα της λαϊκής παράδοσης συνυπάρχουν αρμονικά με χαρακτηριστικούς τύπους της βυζαντινής εικονογραφίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει στους οικείους του εκλιπόντος δημιουργού τα θερμά του συλλυπητήρια, ενώ στην κηδεία θα κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτσμού Κυριάκου Κενεβέζου.

 

Ευκαιρία σε άνεργους να παρακολουθήσουν δωρεάν την πρόβα της όπερας, δίνει το Pafos Aphrodite Festival

—————————————–

Την ευκαιρία σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν την τελική πρόβα της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα», δίνει το Pafos Aphrodite Festival.

Σε ανακοίνωση του, το Pafos Aphrodite Festival αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, o θεσμός, γιορτάζοντας 15 χρόνια συνεχούς προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, δίνει την ευκαιρία στους ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν την κωμική όπερα του Gaetano Donizetti,  «Το ελιξίριο του έρωτα».

Οι άνεργοι παρουσιάζοντας την κάρτα ανεργίας τους θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα που θα πραγματοποιηθεί στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 20:00. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τη σειρά προσέλευσης.

Το φετινό «15ο Pafos Aphrodite Festival» θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, με τη συμμετοχή μιας ομάδας καταξιωμένων καλλιτεχνών από τον οργανισμό Opera Futura από τη Βερόνα, αλλά και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

 

Διαβεβαίωση Μητσόπουλου για προστασία πολιτιστικής ταυτότητας

—————————————-

Την διαβεβαίωση ότι τόσο το κράτος όσο και ο ίδιος προσωπικά «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε συμπαραστάτες σε κάθε φιλόδοξη πρωτοβουλία σας που αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας του τόπου μας», έδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε χαιρετισμό του στον Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος» και τη Σχολή Χορού «Καροτσέρης», ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «για το κράτος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της ενότητας μέσα από την πνευματική μας αφύπνιση και τη διαφύλαξή του πολιτισμικού μας στίγματος».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο μας και βάρκα μας τα τραγούδια, τα κυπριακά δίστιχα και τους παραδοσιακούς χορούς, καθώς και το αφιέρωμα που ετοίμασε η Ένωση Δήμων για τις κατεχόμενες περιοχές του τόπου μας, θα ταξιδέψουμε νοερά στον χρόνο, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας».

 

Συνεχίστηκε η άνοδος στο ΧΑΚ

——————————

Μικρή άνοδο κατέγραψε και την Τρίτη, για τρίτη συνεχή συνεδρία, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,26%, κλείνοντας στις 94,34 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σε ποσοστό 0,40%, κλείνοντας στις 35,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις €75.138,42.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η προετοιμασία του ΑΠΟΕΛ εν όψει επαναληπτικού με Ζούλτε για τα play-offs του Europa League

————————————————-

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 20:00 στο ΓΣΠ, θα πραγματοποιηθεί ο επαναληπτικός αγώνας του ΑΠΟΕΛ με τη Ζούλτε Βάρεγκεμ για τα play-offs του Europa League.

Ο πρώτος αγώνας στο Βέλγιο ολοκληρώθηκε ισόπαλος 1-1 και όπως αναφέρει η ΚΟΠ το αποτέλεσμα αυτό δίνει αυξημένες πιθανότητες στους Πρωταθλητές για να παίξουν για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League και για τρίτη φορά στην ιστορία τους σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται για πέμπτη σερί χρονιά στα play-offs των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και η αποστολή του στέφθηκε με επιτυχία το 2009 και το 2011 όταν προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League σε βάρος της Κοπεγχάγης και της Βίσλα Κρακοβίας.

Το 2010 και το 2012 αποκλείστηκε από τους ομίλους του Europa League από Χετάφε και Νέφτσι αντίστοιχα και όλοι στην ομάδα, ευελπιστούν πως η τρίτη προσπάθεια στο Europa League θα στεφθεί με επιτυχία.

 

Στόχος ΚΟΠ και ΠΑΣΠ η εξάλειψη των προσυνεννοημένων αγώνων

—————————————

Η εξάλειψη του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων καθώς και η καταδίκη όσων εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις είναι ο στόχος, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκ μέρους της ΚΟΠ ο Β` Αντιπρόεδρος Νίκος Νικολάου και εκ μέρους του ΠΑΣΠ ο Πρόεδρος Σπύρος Νεοφυτίδης.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι προσυνεννοημένοι αγώνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Μας απασχολεί πάρα πολύ και νιώθουμε ντροπή κάθε φορά που παραλαμβάνουμε φακέλους από την UEFA. Ως ΚΟΠ, χαιρετίζουμε την προσπάθεια που κάνει ο ΠΑΣΠ και την εκστρατεία που έχει αρχίσει για διαφώτιση των ποδοσφαιριστών, των οποίων οι μαρτυρίες είναι καθοριστικές για εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Προτρέπουμε τους ποδοσφαιριστές να καταγγέλλουν την κάθε προσπάθεια επηρεασμού τους μέσω της γραμμής επικοινωνίας του ΠΑΣΠ.

Η ΚΟΠ, προσθέτει, «είναι σε επαφή με την UEFA και πρόκειται σύντομα να γίνει και συνάντηση συμβουλευτικού χαρακτήρα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε ενώ θα αποταθούμε και σε άλλες Ομοσπονδίες για να δούμε ποιες τακτικές εφαρμόζουν για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ είπε ότι ο Σύνδεσμος «έχει συμφωνήσει με την ΚΟΠ όπως προχωρήσουμε σε κοινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης των ποδοσφαιριστών για τους προσυνεννοημένους αγώνες, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου».
Η ΟΑΚ διοργανώνει και φέτος το Διεθνές Πρωτάθλημα Τένις “Κύπελλο Αφροδίτη”

—————————————————–

Η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου, (ΟΑΚ) διοργανώνει και φέτος το Διεθνές Πρωτάθλημα Τένις «Κύπελλο Αφροδίτη», το οποίο βρίσκεται στην κατηγορία 3 της Διεθνούς Ομοσπονδίας και προς τα σκοπό αυτό διοργάνωσε διάσκεψη Τύπου στο Εθνικό Κέντρο Τένις στις εγκαταστάσεις του οποίου θα διεξαχθούν οι αγώνες από την  1η μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Στους αγώνες συμμετέχουν Έφηβοι και Νεανίδες κάτω των 18 ετών, από 27 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Αυτές είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Η.Π.Α., Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Ιορδανία, Λετονία, Λευκορωσία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία,  Τσεχία και Τυνησία.

Σύμφωνα με την ΟΑΚ, οι αγώνες θα διεξάγονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Τένις πρωί και απόγευμα, θα αρχίσουν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, και θα τελειώσουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Από κυπριακής πλευράς στο κυρίως ταμπλό που περιλαμβάνει 32 αθλητές, θα βρίσκονται στην κατηγορία Εφήβων οι Πέτρος Χρυσοχός, Μιχάλης Περβολαράκης και Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, και στην κατηγορία Νεανίδων η Μαρία Σιοπαχά. Επίσης έχουν δοθεί «wild cards» στους Σέργη Κυρατζιή, Λέαντρο Παπαγιάννη, Ανδρέα Αραβή και Κωνσταντίνο Ηλία. Στις Νεανίδες δόθηκαν «wild cards» στις Ελίζα Ομήρου, Μαρία Στυλιανού, Άντρια Τσαγγαρίδου και Άννα Σιεφτσένκο.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αλκυονίδες». Προς το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου, αποφάσισε όπως η είσοδος στους αγώνες να είναι ελεύθερη για το κοινό, και για το λόγο αυτό καλεί τους φίλους του Τένις αντί εισόδου, να εισφέρουν ότι μπορεί ο καθένας, στα ειδικά κιόσκια που θα στηθούν εντός του Εθνικού Κέντρου Τένις.

Το Κύπελλο Αφροδίτη 2013, τελεί όπως κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ΚΟΑ, τον οποίο ο Φίλιος Χριστοδούλου ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη και τη συνεργασία. Ανέφερε παράλληλα ότι η ΟΑΚ έλαβε τα συγχαρητήρια του ΚΟΑ για τη χρηστή διοίκηση και τη σημαντική μείωση των λειτουργικών της εξόδων.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΜΚ)