Η NSA «άκουγε» τα τηλεφωνήματα των προέδρων της Βραζιλίας και του Μεξικού

Αμερικανός δημοσιογράφος-συνεργάτης του Σνόουντεν ισχυρίζεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας «διάβαζε» τα email των προέδρων

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις και την ηλεκτρονική αλληλογραφία των προέδρων της Βραζιλίας και του Μεξικού, σύμφωνα με αποκαλύψεις δημοσιογράφου σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όπως υποστήριξε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ στο πρόγραμμα Fantastico, του δικτύου Globo, η επικοινωνία της Ντίλμα Ρούσεφ και του Ενρίκε Πένια Νιέτο παρακολουθείτο από τους αναλυτές της ΝSA.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος που ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ισχυρίστηκε πως έχει στην κατοχή του έγγραφα που το αποδεικνύουν, καθώς όπως δήλωσε ήταν συνεργάτης με τον πρώην πράκτορα της υπηρεσίας, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Γκρίνγουολντ παρουσίασε έγγραφο του Ιουνίου του 2012 όπου αναφερόταν σε γραπτά μηνύματα του προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, στα οποία συνομιλούσε με συνεργάτη του για πιθανούς ανθρώπους που θα υπουργοποιούσε εφόσον εκλεγόταν. Αν όσα ισχυρίζεται ισχύουν αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε πρόσβαση στα μηνύματά του ένα μήνα πριν καν εκλεγεί.

Όσο για την περίπτωση της Ρούσεφ, ο δημοσιογράφος δεν παρουσίασε αποδεικτικά, ωστόσο τόνισε πως αποδεικνύεται ότι τα τηλεφωνήματά της παρακολουθούνταν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Χοσέ Εντουάρντο Καρντόζο, δήλωσε στην εφημερίδα OGlobo ότι αν το περιεχόμενο των εγγράφων επιβεβαιωθεί «πρέπει να θεωρηθεί πολύ σοβαρό καθώς αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της βραζιλιάνικης εξουσίας».

Τόνισε δε πως η υπόθεση κατασκοπείας δεν πλήττει μόνο τη Βραζιλία αλλά και άλλες χώρες που μπορεί να έχουν υποστεί ανάλογη παραβίαση, σε πλήρη αντίθεση όσων υποστηρίζει το διεθνές Δίκαιο.

Ο Καρντόζο, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ αναμένεται η πρόεδρος της χώρας να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον ερχόμενο Οκτώβριο όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Βέβαια, στο μεταξύ εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιωθούν αναμένεται να προκληθεί διπλωματικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βραζιλία, όπως και το Μεξικό. Παρόλα αυτά εκπρόσωπος της προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Protothema.gr