Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Οι επόμενες κινήσεις στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης για το φυσικό αέριο, μετά το ναυάγιο με την προσφορά της ρωσικής ITERA, αλλά και η αναμενόμενη αναθεωρημένη πρόταση της εταιρείας, η υποβολή αίτησης της MIG και άλλων στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, διεκδικώντας την αξία της επένδυσης στη Λαϊκή, συνολικού ύψους πέραν του ενός δις ευρώ, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή αναφορικά με τη Συρία, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα είναι η πρόθεση για παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ της Cyta εντός του μήνα, ο διορισμός ερευνώντα λειτουργού από τον Υπουργό Άμυνας για συμβόλαια προμήθειας τροφίμων στην ΕΦ, οι αντιδράσεις για τα νομοσχέδια που κατατίθενται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας και η υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Επανέρχεται η ITERA με χαμηλότερη τιμή», 8γράφει στο κύριο θέμα της ότι η ΔΕΦΑ αποφάσισε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση νέο γύρο διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση λύση με τη ρωσική ITERA, η οποία διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να έρθει με νέα αναθεωρημένη πρόταση. Αλλού, η «Α» γράφει ότι λήγει σήμερα η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πέραν των 20 ατόμων. Ακόμη γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Στάθης Κιττής δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί εντός Σεπτεμβρίου και αφού παρουσιάσει «έκθεση πεπραγμένων».

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Όλοι στην πρίζα για φθηνότερο ρεύμα», ότι δεν έκλεισε οριστικά το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, παρά το αρχικό ναυάγιο που προέκυψε, ενώ η ΔΕΦΑ με επιστολή της προς την ITERA, την καλεί σε συνάντηση για την τελική της προσφορά τις επόμενες ημέρες. Επίσης, η «Σ» γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα συντονίζονται ενόψει ενδεχόμενης εκκένωσης πολιτών τρίτων χωρών από τον Λίβανο και τη Συρία. Ακόμη, γράφει ότι η Marfin Investment Group διεκδικεί την αξία των επενδύσεων της, ενώ η MIG και άλλα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα αξιώνουν πέραν του ενός δις ευρώ.

«Φαγοπότι στην Εθνική Φρουρά» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελεύθερου», που γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου προχώρησε στο διορισμό ερευνώ`ντα λειτουργού προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι σοβαρότατες καταγγελίες που διατυπώθηκαν για παράτυπες-παράνομες κατακυρώσεις συμβάσεων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν προμήθειες τροφίμων στην ΕΦ. Επίσης, γράφει για τη σύγχυση που προκάλεσε χθες το μεσημέρι εκτόξευση πυραύλου από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά και το «θρίλερ» που ακολούθησε, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε τελικά ότι επρόκειτο για κοινή πυραυλική δοκιμή με τις ΗΠΑ. Εξάλλου, γράφει για τουρκική παρενόχληση από απόσταση δυο βρετανικών Eurofighter Typhoon, που πέταξαν πάνω από τα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ξεσηκωμός κατά των αντιλαϊκών μέτρων» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο λαός καλείται να βροντοφωνάξει έξω από τη Βουλή αύριο, Πέμπτη, όχι στις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, με την επίκληση της Τρόικας, ενώ προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει ουσιαστικές τροπολογίες κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό και την ακίνητη ιδιοκτησία. Επίσης γράφει για ικανοποίηση ΑΚΕΛ από τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής. Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει για έντονες αντιδράσεις από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και εμπλεκόμενους φορείς για το χαράτσι με τα τέλη αδειών κυκλοφορίας, ενώ και για το θέμα αυτό το ΑΚΕΛ καταθέτει αύριο τροπολογίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Οι Σύριοι πρόσφυγες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια» γράφει στο πρώτο θέμα της ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα εξασφάλισε χθες τη στήριξη δύο κορυφαίων ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για περιορισμένης έκτασης επέμβαση στη Συρία, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι οι πρόσφυγες άγγιξαν τα δύο εκατομμύρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι πιθανές οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τα τέλη αδειών κυκλοφορίας. Επίσης, γράφει ότι ο τενίστας Roger Federer, που ηττήθηκε στο US Open από τον Ισπανό Tommy Robredo, έκανε λόγο για κρίση αυτοπεποίθησης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily” γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Κίνηση 824 εκ. για Λαϊκή», ότι η Marfin Investment Group θα αποταθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει 824 εκ. από την Κύπρο, σε σχέση με το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την ρωσική Πρεσβεία, στη Λευκωσία, αναφορικά με τις πολιτικές της Μόσχας ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Επίσης γράφει ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia πουλήθηκε στην Microsoft για 5,4 δις δολάρια.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)