Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1968 ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν για έκτο συνεχή μήνα, τον Αύγουστο, με τον πληθωρισμο να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1968, καταγράφοντας σε ετήσια βάση μείωση 1,3%. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός είχε μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 0,7%.

Πάντως, παρά το νέο αρνητικό πρόσημο του πληθωρισμού, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Για παράδειγμα, ανατιμήθηκαν κατά 29,2% οι νωπές πατάτες, κατά 5,8% τα νωπά φρούτα και κατά 1,2% τα κρέατα, ενώ αυξήθηκαν κατά 18,7% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και κατά 25,1% οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά το μήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2013, παρουσίασε μείωση 1,6%, έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 2,1%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η μείωση του πληθωρισμού κατά 1,3% το μήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό του Αυγούστου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

-Κατά 0,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.

-Κατά 5,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες»’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

-Κατά 3,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

-Κατά 3,8% της ομάδας  «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αεροπλάνων.

-Κατά 4,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

-Κατά 3,1% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες»’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

-Κατά 4,0% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

-Κατά 3,0% της ομάδας « Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια»’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.

-Κατά 5,4% της ομάδας « Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

 

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 0,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

 

Newsroom ΔΟΛ