Δωρεάν προληπτικός στοματικός έλεγχος σε ανασφάλιστους-άπορους

Η δράση η οποία διοργανώνεται (και) με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας θα υλοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Δωρεάν προληπτικό στοματικό έλεγχο προσφέρουν σε ανασφάλιστους και άπορους οι οδοντίατροι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η δράση η οποία διοργανώνεται (και) με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας θα υλοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού όπου οι οδοντίατροι του Πειραιά συμμετέχουν τον τελευταίο χρόνο με εθελοντική εργασία και παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε δεκάδες αναξιοπαθούντες ασθενείς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-9610353 και στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4960790.

Καρκίνος του στόματος, η «απειλή» του ανδρικού φύλου

Με την ευκαιρία της αυριανής Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας ή καρκίνο του στόματος, που εκδηλώνεται πλέον ολοένα και συχνότερα «προτιμώντας» μάλιστα νεότερους ηλικιακά ανθρώπους σε σχέση με εκείνους που έπληττε δύο δεκαετίες νωρίτερα.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε θέση του στόματος και δείχνει προτίμηση για τα χείλη και τη γλώσσα. Εκδηλώνεται, συνήθως, μετά από την 5η δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα.

Προσβάλει κυρίως άνδρες και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες βλάβες στο στόμα, από μία ερυθρή περιοχή, μέχρι μία πληγή που δεν κλείνει, και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ενοχλήματα, όπως πόνο ή αιμορραγία.

Επιπλέον, αρκετά συχνά ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία βλάβη του στόματος που μοιάζει με «λευκή πλάκα» και ονομάζεται λευκοπλακία.

Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του στόματος είναι πως παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της θεραπείας, αρκετοί ασθενείς υποβάλλονται σε δύσκολες και ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, και δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια. Κύρια αιτία αυτής της άσχημης εξέλιξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς δεν έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει στο στόμα τους κάποια βλάβη ή αργούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Για αυτό σήμερα, ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Ο ρόλος του οδοντίατρου στο θέμα αυτό είναι καθοριστικός, καθώς στο πλαίσιο του συνηθισμένου οδοντιατρικού ελέγχου μπορεί να εντοπίσει «ύποπτες» βλάβες και να παραπέμψει το ασθενή στον ειδικό γιατρό, όπως είναι ο στοματολόγος και ο γναθοχειρουργός.

 

Πηγή: Protothema.gr