Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η δήλωση πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη για το Σχέδιο Δράσης για Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η προσαγωγή χθες στον Εισαγγελέα και στον Ανακριτή στην Ελλάδα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη ως κατηγορούμενος στην υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου, η έγκριση της επόμενης δόσης της Κύπρου από το Γιούρογκρουπ και οι λόγοι της μη πραγματοποίησης της συνάντησης της ITERA με τη ΔΕΦΑ είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοιξε η πόρτα του Λευκού Οίκου» αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται στις 27 Σεπτεμβρίου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αλλού σημειώνει πως σε πέντε άξονες στηρίζεται η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε στο σχέδιο δράσης για τη Μεταρρύθμιση αυτή. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως την ερχόμενη Τετάρτη απολογείται ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ως κατηγορούμενος για ανάμειξη στην υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου και τις μίζες από τα εξοπλιστικά.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Νέα κοιτάσματα στο οικόπεδο ‘12’» γράφει πως ευχάριστα νέα επιφύλασσαν οι τελευταίες σεισμικές έρευνες της Noble στο οικόπεδο «12», αφού, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που υπήρχαν για περισσότερα από ένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο. Αλλού σημειώνει πως λόγω παρεξήγησης δεν πήγε η Itera στη ΔΕΦΑ. Αλλού σημειώνει πως έκοψε δυο μέλη του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου η Κεντρική Τράπεζα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μπάιντεν καλεί Αναστασιάδη» αναφέρει πως ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπάιντεν έχει διαβιβάσει μέσω της διπλωματικής οδού πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Αλλού αναφέρει πως 9.500 χιλιάδες ευρώ το μήνα είναι ο μισθός του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη συν τα επιδόματα που παίρνει, όπως αναφέρεται στο έγγραφο-συμφωνία που υπέγραψε με τον τέως Πρόεδρο Δ. Χριστόφια. Αλλού σημειώνει πως ποινικοποιείται η μη καταβολή φόρων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο βάθος περικοπές» αναφέρεται στις αντιδράσεις ΠΑΣΥΔΥ και κομμάτων για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού σημειώνει πως τη μεθοδολογία της «ολιστικής προσέγγισης» ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Αλλού σημειώνει πως είναι εφικτή η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας το 2015 εκτιμά το ΑΚΕΛ, αντιπροσωπείας του οποίου είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμά Αντωνίου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας» αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε χθες πως η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί  οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στους σχεδιασμούς για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας για να γίνει ευέλικτη, αποτελεσματική και ικανή να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό. Αλλού σημειώνει πως το διαστημόπλοιο Voyager-1 έχει γίνει το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο που έχει φύγει από το ηλιακό σύστημα. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία από καφετερία στις οδούς Ονασαγόρου και Λήδρας, τα τραπεζάκια της οποίας βρίσκονται εκτός των κόκκινων γραμμών με τις οποίες έχουν βαφτεί οι πεζόδρομοι πέραν των οποίων δεν μπορούν να τοποθετούνται τα τραπεζάκια και οι καρέκλες των καφετέριων και των εστιατορίων.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Λεφτά στην τράπεζα» γράφει πως η Κύπρος έκανε χθες ένα μικρό βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη με την έγκριση από το Eurogroup της δεύτερης δόσης του δανείου που προορίζεται για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Αλλού αναφέρει πως η αγορά ακινήτων στην Κύπρο έχει φθάσει στο ναδίρ. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα φωτογραφία με γκράφιτι σε δρόμους στην παλιά Λευκωσία, σημειώνοντας πως αυτά εμφανίζονται πλέον παντού.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)