Τρεις σεισμολόγοι μιλούν στην ΡΗΡ για τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς στην Αμφίκλεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι συνεχιζόμενες από τις 7 Αυγούστου αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Αμφίκλειας (το απόγευμα της Δευτέρας είχαμε δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις 4.8 και 4.5 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα ενώ σήμερα Τρίτη είχαμε νέο σεισμό 3,9 Ρίχτερ στις 8.46)  έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, έως στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, ορισμένοι εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ. Μάλιστα, από τις αλλεπάλληλες δονήσεις έχουν καταγραφεί και αρκετές υλικές ζημιές. Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα. Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Σύμφωνα με τους γείτονες, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν.

Η Panhellenic Post αναζήτησε και μίλησε με τρεις εκ των εγκυρότερων Ελλήνων σεισμολόγων, προσπαθώντας να καταγράψει το ακριβές  στίγμα της κατάστασης. Και οι τρεις διακεκριμένοι σεισμολόγοι, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας και ο ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, στις δηλώσεις τους στην Panhellenic Post ήταν συγκρατημένα αισόδοξοι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική μετασεισμική εξέλιξη του σεισμού της 7ης Αυγούστου.

Παπαζάχος

ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος 

Ωστόσο, ιδιαίτερα ο κ. Παπαζάχος, είπε στην Panhellenic Post  ότι: “οι πολίτες και επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί γιατί η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων και φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα”. Βέβαια, πρόσθεσε, “δεν έχουμε καμμία ένδειξη για μεγάλο σεισμό, αλλά ξέρετε, οι σεσμοί εκτιμώνται δεν προβλέπονται με ακρίβεια. Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά. πρέπει η Πολιτεία  να λάβει όποια μέτρα μπορεί να λάβει”.

Στο ερώτημα της ΡΗΡ εάν θεωρεί φυσιολογική τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος είπε: “Πολλές φορές τα φυσικά φαινόμενα είναι δύσκολα. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα”.

Σε ερώτημα της ΡΗΡ εάν υπάρχει πρόβλημα με την καταπόνηση των κτιρίων από τους συνεχείς μετασεισμούς, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι “θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις”.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στην Panhellenic Post: “Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία  που ξεκίνησε μετά τον ισχυρό σεισμό της 7ης Αυγούστου. Η γνώμη μου είναι -και νομίζω ότι δεν πέφτω καθόλου έξω- δεν είναι καθόλου περίεργο ότι μετά από σαράντα ημέρες έχουμε και πάλι μετασεισμούς. Δεν είναι καθόλου περίεργο ούτε είναι η πρώτη φορά  που συβαίνει αυτό. Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι που είναι εκεί κοντά, μπορεί να ταλαιπωρούνται ψυχολογικά, επειδή οι εστίες των σεισμών είναι κοντά και τους ανησυχούν, θα πρέπει, όμως, να κάνουν υπομονή. Σιγά- σιγά η μετασειμική ακολουθία θα περάσει. Υπομονή”.

Σε σχέση με την Αθήνα, που επίσης ¨κουνήθηκε” αρκετά  από τους δύο μετασεισμούς το απόγευμα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε στην ΡΗΡ: “Είναι φυσικό ότι οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί και στην Αθήνα γιατί οι εστίες δεν είναι πάρα πολύ μακριά, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα άλλο”.

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΡΗΡ: “Κοιτάξτε, είναι φυσιολογική επί του παρόντος  η εξέλιξη. Δεν σημειώνουμε κάτι το περίεργο. Είναι, βέβαια, ισχυροί κάποιοι

Ευθύμιος Λέκκας

ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας 

μετασεισμοί, χωρίς να ξεπερνάνε τον αρχικό σεισμό, αλλά  νομίζω ότι είναι μέσα στα πλαίσια αυτών που περιμέναμε. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Πάντως η μετασεισμική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις ζημιές οι οποίες, όπως είπε, έχουν επεκταθεί στα παλιά σπίτια. “Στα καινούργια σπίτια, τόνισε, δεν υπάρχει θέμα”.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις πληροφορήθηκε για τον αρχικό σεισμό στην περιοχή της Αμφίκλειας και τους μετασεισμούς , ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να διαθέσει προσωπικό και μέσα από τη Μεραρχία Υποστήριξης που βρίσκεται στην περιοχή, εφόσον προκύψει οποιαδήποτε ανάγκη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς.