Η Δημοκρατία έχει λύσεις…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι συλλήψεις βουλευτών και στελεχών εντός Βουλής  κόμματος, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη. Δείχνει το βάθος στο οποίο προχώρησε η δικαστική έρευνα για να μπορέσει να στοιχειοθετήσει κατηγορίες με τις οποίες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αθηνών.

Αποκαλύπτει η εξέλιξη αυτή και μερικές επίσης πολύ σημαντικές παραμέτρους. Πρώτη παράμετρος, η απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Εδώ πρέπει κανείς να απονείμει εύσημα τόσο στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Αθανασίου και Δένδια.  Δεύτερη παράμετρος, η δυνατότητα που απέδειξε οτι έχει η ίδια η Δικαιοσύνη, να λειτουργήσει γρήγορα, σωστά και αποφασιστικά.  Τρίτη παράμετρος, η ωριμότητα που δείχνει να έχει αποκτήσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, στην περίπτωση αντέδρασε με εκπληκτική ψυχραιμία, όπως με νηφαλιότητα αντέδρασαν και τα πολιτικά κόμματα.

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι αποφασιστικής σημασίας για μία χώρα η οποία διάγει υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης. Αποκαθιστούν την εικόνα της σε διεθνές επίπεδο και την αναβαθμίζουν ως μία κοινωνία στην οποία λειτουργεί  και επιβάλλεται ο νόμος.  Σημαντικό στοιχείο αυτό για μία οικονομία που αναζητά τρόπους ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και παραγωγικότητας.

Είναι βέβαιο ότι το τεκμήριο της αθωώτητας κατισχύει μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη για την ενοχή και τις ευθύνες ενός εκάστου εκ των συλληφθέντων πολιτικών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.  Είναι, εξάλλου, για το λόγο αυτόν που διατηρούν το βουλευτικό τους αξίωμα οι συλληφθέντες πολιτικοί.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να προκαλέσουν πολιτική κρίση, να παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Καθώς και να αρνηθούν να αναλάβουν καθήκοντα οι πρώτοι επιλαχόντες του κόμματος. Σε μία τέτοια εξέλιξη, εκείνο που θα γίνει είναι να διενεργηθούν εκλογές στις συγκεκριμένες 15 εκλογικές περιφέρειες που έχουν εκλεγεί βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αν παραιτηθεί και ο Βουλευτής Επικρατείας και αρνηθεί ο επιλαχών να ορκιστεί, τότε, κατ΄οικονομίαν, μπορεί θα αναδειχθεί βουλευτής Επικρατείας ο υποψήφιος του αμέσως επόμενου κόμματος.

Η Δημοκρατία έχει λύσεις για όλα τα θέματα.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία ενέργεια δίχως προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία. Το ίδιο πρωτοφανές είναι και το γεγονός να εκτυλίσσεται ένα τέτοιο γεγονός και ο Πρωθυπουργός της χώρας να εκτελεί κανονικά το πρόγραμμά του και, μάλιστα, να ετοιμάζεται να αναχωρήσει και στο εξωτερικό.

Δείχνουν όλα αυτά ότι η ελληνική πολιτική ζωή, μέσα στην οικονομική κρίση, έχει χειραγωγηθεί και έχει αποκτήσει μία αξιόλογη ψυχραιμία.  ΄Εχει αποβάλλει, δηλαδή, εκείνο το στοιχείο του οργισμένου αυθορμητισμού με το οποίο παλιότερα αντιδρούσε.

Είναι και αυτή μία άλλη θετική παράμετρος της συγκυρίας.