Σχόλια του αμερικανικού Τύπου για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Πηγή: Fimotro.blogspot.com
Αγαπητό Fimotro,
Μπαράζ… απο σχόλια δημοσιευσε ο αμερικανικός τύπος για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σχόλια που περιγράφουν το πώς βλέπουν οι ξένοι την…
επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Παραθέτουμε τα κυριότερα:
NEW YORK TIMES  
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εξέφρασε χθες – στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή – τη βούλησή του για εξάλειψη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει μηδενική ανοχή στις αντιμεταναστευτικές τακτικές του κόμματος και άλλες φασιστικές συμπεριφορές, αναφέρει ο Rick Gladstone σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece: A Vow to Erase a ‘Shame» (σελ. Α10).
«Είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκληρωτική εξάλειψη μιας τέτοιας ντροπής. Πρέπει να ενεργήσουμε εντός του πλαισίου του δημοκρατικού μας Συντάγματος. Ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Οι εν λόγω δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού υπερβαίνουν παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τις προσπάθειες καταστολής της Χρυσής Αυγής, η οποία διαθέτει 18 μέλη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έξι μέλη εκ των οποίων – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη τους – συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
http://www.nytimes.com/2013/10/01/world/europe/greece-a-vow-to-erase-a-shame.html?_r=0
Τηλεγράφιμα Jewish Telegraphic Agency
Ο Έλληνας Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύθηκε ενώπιον ενός εβραϊκού ακροατήριου στις ΗΠΑ, για την πλήρη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής αναφέρει τηλεγράφημα του Jewish Telegraphic Agency με τίτλο «Greece’s Samaras vows to eliminate Golden Dawn, strengthen Israel ties».
«Δεν υπάρχει χώρος για τους Νεοναζί σε κανένα μέρος του δημοκρατικού κόσμου» δήλωσε χθες ο Έλληνας Π/Θ, μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη που είχε οργανωθεί προς τιμήν του.
Οι δηλώσεις του έγιναν δύο ημέρες μετά την επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής που οδήγησε στη σύλληψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι ενέργειες ήταν «κάτι μοναδικό», «που δεν συνέβησαν πουθενά αλλού στην Ευρώπη» , όπου συχνά συνυπάρχει η πολιτική με τον εξτρεμισμό.
Ο Έλληνας Π/Θ κατά την ομιλία έδωσε επίσης έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θεωρεί ότι θα μειώσει την στήριξη προς τον ναζιστικό ιδεαλισμό, ενώ μίλησε για τις συναντήσεις που προγραμματίζει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο ελευθερίας και ελπίδας στην Αν. Μεσόγειο.
http://www.jta.org/2013/09/30/news-opinion/united-states/greek-prime-minister-vows-to-eliminate-neo-nazi-party-strengthen-ties-with-israel#ixzz2gRfukDkW
WASHINGTON POST – Associated Press
Στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ για τη Χρυσή Αυγή αναφέρεται σχετικό τηλεγράφημα του Associated Press το οποίο αναπαράγεται στις ιστοσελίδες πολλών αμερικανικών ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και στην WASHINGTON POST με τίτλο «Greek PM Samaras pledges to do ‘whatever it takes’ to eradicate far-right Golden Dawn party\»
http://www.washingtonpost.com/world/europe/greek-govt-submitting-legislation-to-parliament-to-cut-state-funding-to-extreme-right-party/2013/09/30/7c558dec-29b4-11e3-b141-298f46539716_story.html
TIME 
Με αφορμή τη δέσμευση του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, από τις ΗΠΑ για το «ξερίζωμα» της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ο Yannis Palaiologos σε ανταπόκρισή του στο TIME με τίτλο «Greece’s Golden Dawn Crackdown: Can Far-Right Group Be ‘Eradicated’?» θέτει το ερώτημα εάν πράγματι η τελευταία προσπάθεια καταστολής της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση θα οδηγήσει και στην πλήρη εξάλειψή της από το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στο πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποδίδει στη Χρυσή Αυγή κατηγορίες για δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, πολυάριθμες περιπτώσεις σοβαρών σωματικών βλαβών και πολλές άλλες κατηγορίες.
Η Χρυσή Αυγή, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, ιδρύθηκε το 1987 αλλά γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επέβαλλαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής εκτοξεύθηκε εξαιτίας της ατμόσφαιρας εθνικής ταπείνωσης και της αποτυχίας του κοινοβουλευτικού status quo στην Αθήνα. Η Χρυσή Αυγή πέτυχε ποσοστό 7% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανέβαζαν πρόσφατα το ποσοστό δημοφιλίας στο 15%. Η ενδυνάμωσή της άρχισε να προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία απειλείται από ανάλογα, μολονότι λιγότερο ακραία, ακροδεξιά κινήματα.

Η ανταπόκριση παραθέτει επίσης αποκλειστικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση» προσθέτοντας ότι «στις Δημοκρατίες δεν τιμωρούνται οι προθέσεις αλλά οι πράξεις».
Ο αποκεφαλισμός ωστόσο της Χρυσής Αυγής μέσο της Δικαιοσύνης αφήνει ανοιχτό το ερώτημα σχετικά με τις προσθέσεις και την αφοσίωση των οπαδών της, που την ψήφισαν στις περυσινές εκλογές ή εκδήλωσαν κατόπι την πρόθεσή τους να την ψηφίσουν στις επόμενες. Οι δημοσκοπήσεις, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δείχνουν ότι η στήριξη προς την Χρυσή Αυγή μειώθηκε αλλά δεν κατέρρευσε, ενώ η οργή κατά των μέτρων λιτότητας και κατά της ανικανότητας των κυριαρχούντων ελίτ παραμένει. ‘Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «η ορμή της έχει ανακοπεί, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιο διάστημα μέχρι να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να αρχίσει να γίνεται αισθητή από τους πολίτες».
http://world.time.com/2013/09/30/greeces-golden-dawn-crackdown-can-far-right-group-be-eradicated/#ixzz2gRicKrpm

FINANCIAL TIMES
Στην σύλληψη των μελών της «Χρυσής Αυγής» και στη σημασία της αναφέρεται κεντρικό άρθρο των FINANCIAL TIMES υπό τον τίτλο «Wounded Demos». Αξίζουν εύσημα στην κυβέρνηση που αναγνώρισε την σοβαρότητα της απειλής που συνιστά ο δεξιός εξτρεμισμός και που επέδειξε τη βούληση να έρθει αντιμέτωπη με αυτόν, αναφέρει. Οπωσδήποτε ενισχύθηκε από την δημόσια κατακραυγή μετά το θάνατο του Παύλου Φύσσα, που στάθηκε αιτία για ανατροπή των δημοσκοπικών μεγεθών υπέρ του κόμματος. Παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, επισημαίνει το άρθρο. Η «Χρυσή Αυγή» θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα παρακινημένη από πολιτικά κίνητρα. Σε περίπτωση που ο δημόσιος κατήγορος λειτουργήσει άδικα ή συναντήσει κωλύματα ενδέχεται να αφυπνιστεί ένα κίνημα υπέρ τους. Οι αρχές της νομιμότητας πρέπει να τηρηθούν απαρεγκλίτως. Η άνοδος της ακροδεξιάς αποδεικνύει την απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί στο 4%, σε μια έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Τρεις στους δέκα Έλληνες και τα δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλάβει τους εγκληματίες στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά θα χρειαστεί βελτίωση της οικονομίας ή περισσότερη διεθνής βοήθεια, ώστε να αρθεί η πικρία που βρίσκεται πίσω από τη στήριξη της «Χρυσής Αυγής» από τους Έλληνες.
http://www.ft.com/cms/s/0/731319ee-29bd-11e3-bbb8-00144feab7de.html

BLOOMBERG
Η Αυστρία και η Ελλάδα πέραν της συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο την αλματώδη άνοδο των υπερεθνικιστικών κινημάτων, με την Ελλάδα όμως, να τα αντιμετωπίζει, απροσδόκητα, με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, υποστηρίζει ο Leonid Bershidsky σε άρθρο του στο BLOOMBERG («Why Fascists Do Better in Austria Than in Greece»).
Ο Heinz-Christian Strache, ηγέτης του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, προσπαθεί να είναι διακριτικός σχετικά με τις πολιτικές του ιδέες. Όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που τον απεικόνιζε να δίνει ναζιστικό χαιρετισμό ισχυρίστηκε ότι παράγγελνε μπύρες, μολονότι οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι πρόκειται για μια υποκριτική απάντηση, όπως και όταν διέψευδε δημοσιεύματα για τις στενές του σχέσεις με ακροδεξιά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά το κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 21,4% στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές.
Στην Ελλάδα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ηγέτης της Χρυσής Αυγής, επανειλημμένα και χωρίς να απολογηθεί έχει προβεί στον ναζιστικό χαιρετισμό, ο οποίος, όπως σημειώνεται, δεν απαγορεύεται στην Ελλάδα, ενώ εκφράζει ανοιχτά τα αντισημιτικά του αισθήματα. Σε μια μάλιστα περίπτωση είχε δηλώσει ότι «τουλάχιστον αυτά τα χέρια δεν έχουν κλέψει». Το έμβλημα του κόμματος, από αρχαιοελληνικό σύμβολο, θυμίζει την σβάστικα, ενώ η Χρυσή Αυγή εισήλθε το 2012 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με ποσοστό 7%.

Τόσο ο Strache, όπως και ο Μιχαλολιάκος μισούν τα σχέδια διάσωσης προς τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, ο μεν πρώτος εξαιτίας της επιβάρυνσης που δέχονται οι φορολογούμενοι της χώρας του, ενώ ο δεύτερος εξαιτίας της λιτότητας που τα συνοδεύει. Και οι δύο επίσης θεωρούν ότι οι χώρες τους κυριεύονται από μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι δεν συνάδουν με την κυρίαρχη κουλτούρα, ενώ επιβαρύνουν τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών που εξηγεί και για ποιο λόγο ο κ. Μιχαλολιάκος βρέθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος για την δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης, την ώρα που ο Strache γιόρταζε την εκλογική του νίκη. Η Χρυσή Αυγή κατέφυγε στη βία με επιθέσεις κατά των αριστερών και των μεταναστών. Η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, είχε συλληφθεί μετά από μια επίθεση σε ένα σουβλατζίδικο στην Αθήνα, ενώ οπαδός της Χρυσής Αυγής δολοφόνησε τον αριστερό τραγουδιστή της ραπ, Παύλο Φύσσα. Μετά την κινητοποίηση χιλιάδων Ελλήνων, η κυβέρνηση έσφιξε τον κλοιό γύρω από τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά τους.
Οι Έλληνες φάνηκαν, κατά κάποιο τρόπο, πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Χάρη στις αγριότητες της Χρυσής Αυγής η Ελλάδα έχει αποκτήσει αντισώματα κατά του υπερεθνικισμού. Οι δημοσκοπήσει παρουσιάζουν πτώση της Χρυσής Αυγής από το 12% στο 6%. Στην ειδυλλιακή ωστόσο Αυστρία, με την μικρότερη ανεργία στην ΕΕ, μόλις στο 4,5%, μα πιο ήπια μορφή της ίδιας αρρώστιας διαχέεται ανεξέλεγκτα.