Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Οκτωβρίου 2013

Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ και τα αποτελέσματά της, η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του τέως Προέδρου Χριστόφια με τον εργολάβο Μιλτιάδη Νεοφύτου για το κόστος από τη συντήρηση των σπιτιών του κ. Χριστόφια, η ανακοίνωση της Άγκυρας για συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου στις 4 Νοεμβρίου και η διάψευσή της από τα ΗΕ καθώς και η προειδοποίηση της ΚΤ προς τις τράπεζες όπως εφαρμόσουν τον “Κώδικα Συμπεριφοράς” σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Τα χάλασαν στη…σούμα”, γράφει ότι ένα εκατομμύριο κόστισαν οι ανακαινίσεις και η ανέγερση σπιτιών της οικογένειας Χριστόφια, σύμφωνα με τον ελεγκτικό του οίκο. Ο τέως Πρόεδρος και οι θυγατέρες του πλήρωσαν 800 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Χριστόφιας αναγνωρίζει χρέος 130 χιλιάδων. Διαφορετικούς υπολογισμούς κάνει ο εργολάβος, ο οποίος φέρεται να προχωρεί σε αγωγή διεκδικώντας 600 χιλιάδες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται για απόφαση της Cyta να αγοράσει λιμουζίνα αξίας 58.120 ευρώ στο νέο της Εκτελεστικό Διευθυντή Αριστο Ριρή. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ προανήγγειλε συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου στις 4 Νοεμβρίου αλλά τα ΗΕ διαψεύδουν.

 

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Τραβάει το…αφτί των τραπεζών η Κεντρική”, γράφει ότι η ΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες όπως εφαρμόσουν τον “Κώδικα Συμπεριφοράς” προς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Διοικητής της ΚΤ έχει την εξουσία να επιβάλει σε τράπεζες βαριές καμπάνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ και κάνει λόγο για “επίσκεψη μεγάλης επενδυτικής αξίας”. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι είχε πει στον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι η σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία “πάσχει”.

 

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μπαϊράμι με τον νουν τους”, γράφει ότι την ώρα που οι διαπραγματευτές συζητούσαν στη Λευκωσία χωρίς να πετύχουν συμφωνία για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωνε από την Άγκυρα ότι η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου, γεγονός που διέψευσαν τα ΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την εισαγωγή του ναρκοτέστ στην Εθνική Φρουρά προωθεί το Υπουργείο Άμυνας με τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε κληρωτοί και έφεδροι να δίνουν αίμα ή σάλιο. Αλλού γράφει ότι η Άλβαρεζ και Μάρσαλ κόστισε 10 εκ. ευρώ.

 

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Ελεύθεροι οι δύο ΑΚΕΛιστές”, γράφει ότι σήμερα θα αφεθούν ελεύθεροι τα δύο στελέχη του ΑΚΕΛ, Βενιζέλος Ζανέττος και Χρίστος Αλέκου καθώς και ο επιχειρηματίας Αντώνης Ιωακείμ, οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση μετά την έκδοση της 7ήμερης κράτησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε σχέση με την υπόθεση της αγοράς τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά και την επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων της Cyta. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “ετσιθελική συμπεριφορά της Κυβέρνησης για τα ωράρια”. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η σκευωρία θα γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Φιλικά πυρά”, αναφέρεται στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του εργολάβου οικοδομών Μιλτιάδη Νεοφύτου για τη δαπάνη που οφείλεται από συντήρηση των σπιτιών του κ. Χριστόφια από τον κ. Μιλτιάδη. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ διαψεύδουν την Άγκυρα ότι η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ για τη δέσμευσή του να ανοικοδομήσει την κυπριακή οικονομία.

 

ΣΣ. Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” δεν παραλήφθηκε στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)